Aydının Koçarlı İlçesinde 41 yaşındaki manav Kadir Tuğan enginar ihtiyacını kendi elleriyle hazırlıyor.
Aydının Koçarlı İlçesinde 41 yaşındaki manav Kadir Tuğan enginar ihtiyacını kendi elleriyle hazırlıyor.
20 yıldan beri enginar üretip satan ve aynı zamanda enginarı soyup çanak haline getirerek türkiyede tüm illere ve otellerin enginar ihtiyacını karşılayan Tuğan,tek başına sipariş olarak yılda yaklaşık 100 bin adet enginarı çanak olarak yemeklik hale getiriyor.
Kadir Tuğan, yapılan araştırmalarda diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içeren, vitamin ve mineral açısından da son derece zengin olan enginarı İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere tüm illere gönderdiğini belirtti.
ÜRETİYOR, TOPLUYOR, HAZIRLIYOR VE SATIYOR
Manav Kadir Tuğan Aydının Efeler ilçesine bağlı Gölhisar Mahallesinde yetiştirdiği enginarı, yine kendisi hasat yaparak satışa sunuyor. Aldığı siparişler ile enginarları çanak haline getirerek yemeklik olarak ta hazırlayan Tuğan, hazırdağığı çanakları tanesi 2,5 ile 3,5 TLden satışa sunuyor.
Tuğan, yaptığı açıklamada Enginarın faydalarının oldukça çok olduğun ifade ederek, Ben yılda yaklaşık 100 bin adet enginarı soyup çanak haline getiriyorum ve iç piyasaya tanesi 2,5 ile 3,5 TLden satıyorum. Gölhisar, Türkiyenin enginar deposu. Enginarımızı orada üretiyoruz. Türkiyeye enginarın büyük bir bölümü Gölhisardan çıkıyor dedi
Sahil bölgelerinde turistik otellerden talepler olduğunu da söyleyen Tuğan, Ben sipariş üzerine enginarları soyup çanak haline getiriyorum. Bidonlarda 30ar adet olmak üzere Türkiyenin her bölgesinde sipariş alarak kargo ile gönderiyorum. Ciddi şekilde talep arttı, bizlerde siparişlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz dedi.
YAPRAĞINDAN ÇAY YAPILIYOR
Enginarın faydasının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Kadir Tuğan, Biz enginarın içi olan çanak kısmını hazırlıyoruz. Fakat hasat edilmiş halde de satıyoruz. Bazı vatandaşlarımızın enginarın yapraklarından çay yapıyorlar ve içiyorlar. Biz bu enginarların soyumunu yaparken bayanlar geliyor ve soyduğumuz kısımlarını poşetlere doldurup evlerine götürüyorlar, kurutup çay yapıyorlar. Enginar yaprağı çayının faydalı olduğunu söylüyorlar. Özellikle karaciğer yağlanmasına çok iyi geldiğini ifade ediyorlar. Enginarın her şeyi değerli ama yapabilene şeklinde konuştu.