Koçarlı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Şimşek, Türk çiftçisinin sorunlarının her geçen gün daha arttığını ifade ederek Türk tarımı varlık içerisinde yokluk yaşıyor dedi.
Çiftçinin 2019 yılına umutsuz baktığını ve karamsarlık içerisinde, her şeye rağmen üretmeye devam ettiğini belirten Koçarlı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Şimşek, çiftçinin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı.
EN BÜYÜK SORUN GİRDİ MALİYETLERİ
Çiftçinin önünü görebilmesi için en büyük sorun olan girdi maliyetleri sorununun biran önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Şimşek Dolar yükselinde girdi maliyetleri de yükseldi ancak dolar düşünce girdi maliyetleri düşmek yerine yine artış gösterdi. Girdi fiyatları ne kadar artarsa artsın,çiftçinin maliyeti ne kadar yükselirse yükselsin tarım ve gıda fiyatlarının hep aynı kalması isteniyor. Oysa böyle bir dünya yok. Maliyet artarken fiyat aynı kalamaz. Pamuk üreten bir çiftçinin üretimi sürdürmesi için, ürettiği pamuk sattığında hem kendi geçimini sağlayacak hem de bir sonraki dönem veya yılda üretim yapmak için girdileri satın alacak kadar para kazanması gerekiyor. Zararına en fazla bir yıl üretim yapabilir. Sonra devam edemez dedi.
"ÜRETMEZSEM KAYBEDERİM" DÜŞÜNCESİ MEVCUT
Türkiyenin girdi maliyetleri konusunda tam bir yol ayrımında olduğunu ifade eden Koçarlı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Şimşek, Yıllardır çözülemeyen yüksek girdi fiyatları sorunu özellikle 2018 yılının ikinci yarısında döviz krizi ile doruğa çıktı. Artan yüksek girdi fiyatları nedeniyle çiftçi sattığı ürünle girdi alamıyor. Bu nedenle üretim yapmamanın maliyeti hesaplanıyor. Çiftçi, üretmezsem ne kaybederim diye hesap yapıyor dedi.
Çiftçiyi ve ülkeyi, ithalat değil planlı üretim kurtarır
Çiftçinin girdi fiyatları yüzde 100e yakın arttı diyen Şimşek, 2019 yılı için çiftçimiz çok karamsar. Çiftçiyi ve ülkeyi, ithalat değil planlı üretim kurtarır. Çözüm ithalat yapmamak çözüm üretmek. Önümüzdeki yıl pamuk prim desteklemelerinin muhakkak suretle arttırılması gerekir. Devlet öncelikle bizi doyuran Türk çiftçisine sahip çıkmalı diyerek tek çözümün üretmek olduğunu söyledi.
2019DA TARIMSAL ÜRETİMDE CİDDİ GERİLEME BEKLENİYOR
Çiftçilerin bir bölümünün maliyetleri karşılayamadığı için sadece kendi ihtiyacı kadar üretim yaptığını da sözlerine ekleyen Erdoğan Şimşek, Tarımsal üretimden çekilenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle 2019da tarımsal üretimde ciddi bir gerileme bekleniyor. Ama her şeye rağmen üretmeye devam. Uygulanan mazot, gübre,tohum ve ilaç zamlarına rağmen çiftçi hala ekim yaparak üretmeye devam ediyorsa, artan yem fiyatlarına rağmen çiftçi hala Et-Süt üreterek Türkiye nin karnını doyuruyorsa, Çiftçi para kazanmasa bile üretiyorsa, bu aptallıktan değil, asalettendir şeklinde konuştu.