Koçarlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şenol Şahin, şoför esnafının zor günler geçirdiğini söyledi.
Koçarlı esnafının ve şoför esnafının KYK yurduna büyük umutlar bağladığını vurgulayan Başkan Şahin, “Pandemi tedbirlerinin normale dönmesiyle birlikte ilçemizde şoför esnafının çalışması normale dönmedi. Çünkü mevcut olan KYK yurdumuz 16 mart 2019 tarihinden bu yana depreme dayanıksız olduğu için yıkılıp yenisinin yapılması beklendi.
Ancak sürecin ve bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle Eylül 2021 tarihine kadar umutla beklediğimiz yurdumuz yapılamadı. Şuanda ise ihale süreci devam ettiği için Eylül 2022 tarihine kadar yıkılıp yapılmasını tüm şoför esnafı umutla beklemektedir. İnşallah büyük umutlarla KYK yurdunu bekleyen şoför esnafımız hayal kırıklığına uğramaz”dedi.
SERVİSCİLERE MAZOT VURDU
Son günlerde mazot fiyatlarının artmasının okul servisi yapan şoför esnafını etkiledğini söyleyen Başkan Şahin, “Servisçi esnafımızın büyük umutlarla okullarının açılmasını bekledi. İhaleler yapıldı, servisçi esnafı uzun bir aradan sonra işinin başına döndü. Okulların açılması ile birlikte 6 TL olan mazot 1 ay içerisinde 8.30 TL oldu.
Büyük umutlarla okulların açılmasını bekleyen servisçi esnafı bu seferde mazot fiyatlarının artmasıyla zor duruma düştü. İhalelerde mazot 6 TL’den fiyatlandırılmasına rağmen şuan mazot zamlarından dolayı durum ortada. Koçarlı şoförleri karnını artık umutlu doyuruyor”dedi.
180 GÜNE ÇIKARILMALI
Şoför esnafının kredilerini ödemekte zorlandığı vurgulayan Koçarlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şenol Şahin, “Temmuz ayında hayatın normale dönmesiyle birlikte bizim gibi kırsal bölgelerde okulların açılmasını bekledik. Öğrenci endeksli olan taşıma esnafı eylül ayından bu yana çalışmaya başladı.
Daha servisçiler herhangi bir ödeme almadı. Esnafımız kullandığı kredileri şimdi nasıl ödeyecek. Kredilerin ya tekrar ertelenmesi yada esnafa faizsiz olarak yeni bir destek verilmeli. 1 ay çalışmayla esnafımız kredilerini ödeyemez. Bankalardaki takip süreci 180 günden 90 güne indirildi. Tekrar 180 güne çıkarılmalı.
KANUN MADDESİ DÜZENLENMESİ GEREKİYOR
Ayrıca taşımacı esnafının yanında şoför çalıştırması tam bir problem. Çünkü, bir gün şoför çalıştırsan sigorta girişini bir gün önceden yapılması gerekiyor. Şoför olarak çalışan kişinin bir günlük çalışmasından vergi dairesine 6 aylık şoförlük vergisi ödemesi gerekiyor. Sigortasız çalıştırsan SGK tarafından 1 günlüğüne 12-13 bin TL ceza geliyor.
Aynı gün sigorta girişi yapılamıyor. Gün içinde işimiz olsa aracımızı başka bir şoför arkadaşımıza veremiyoruz. Bu durumun tekrar kanun maddesiyle düzenlenmesi taşımacı esnafının bir sorununun da ortadan kalkmasını istiyoruz.Dünya’nın en güzel kelimesi Umut”dedi.