Pazarda satılıyor! Meğer Şifa Kaynağıymış

GÜNDEMHaber Girişi : 22 Ocak 2018 13:22
Pazarda satılıyor! Meğer Şifa Kaynağıymış
Pazarda satılıyor! Meğer Şifa Kaynağıymış


Tıkla

Kış aylarında enerjik kalabilmenin yolu ondan geçiyor. Böbreklere de iyi gelen, C vitamini ve mineral bakımından oldukça zengin olduğu belirtilen bir meyve adeta sağlığa sağlık katıyor.


Halk dilinde töngel, 'döngel'' ve ''beşbıyık'' diye de bilinen muşmula, sağlığa pek çok faydası ile ön plana çıkıyor. 5 TL’ye pazarda şifa satan pazarcılar, Muşmulanın faydası dolayısıyla alıcısının da yüksek olduğunu söylüyor.


Uzmanlar genellikle muşmulanın enerji deposu olduğunu bildirerek, tadının altında adeta bir şifa kaynağı olduğunu aktarıyor. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte olurken bazı kesimlerde açık yeşil renkleri olan bu meyvenin çekirdeği de sindirim sistemi rahatsızlıklarına ilaç gibi geliyor.


Kış meyvesi olarak bilinen muşmulanın kendine has bir tadı ve özelliklerinin olduğunu belirten pazarcı esnafı, “Muşmula, sağlık açısından faydalı olan meyvedir. Kan dolaşımını düzenlediği, sinirleri güçlendirdiği ve mide hastalıklarına tedavide faydalı olduğu halk tarafından bilinen, oldukça ilgi gören bir meyve.” dedi.


Halk arasında, "Beşbıyık" ve "Döngel" olarak da bilinen, olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti olan muşmula, ilk koparıldığında buruk bir tadı bulunuyor. Yaklaşık 2 ay gibi bir süre beklenildiğinde yumuşayan ve lezzeti artan muşmula,tamamen doğal ortamlarda yetişiyor. Uzmanlara göre de C vitamini ve mineral bakımından da zengin olan muşmula, bağırsak ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak, ishal ve dizanteriyi riskini ortadan kaldırıyor.


KİLOSU 5 TL’DEN SATILIYOR


Muşmulanın kilosunu 5 liraya satıldığını söyleyen pazarcı esnafı Hüseyin Şengün, muşmulaya rağbetin giderek artığını, uzmanlardan duydukları bilgilere göre her derde deva, şekere, kalbe iyi geldiğini ve bağırsakların iyi çalışmasını sağlayarak ince bağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi gibi hastalıkları önlediğini ifade etti.


MUŞMULANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR


Muşmulanın sağlığa faydaları ile ilgili bilinen muşmulanın C vitaminini bol miktarda bulundurması ile birlikte az kalori içermesidir.


Muşmulanın meyvesinin sağlığa faydalarını şöyle sıralayabiliriz.


Muşmulanın faydası arasında ilk gösterilecek özelliği sindirim sistemine faydalarıdır. Muşmula bağırsak hareketlerini arttırarak sindirim sistemine katkıda bulunur. Bol miktarda C vitamini içeren muşmula sindirim sistemi organlarının sağlığını korur. Muşmula kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmanın artmasını sağlayabilir. Böylece vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olabilmektedir. Düzenli olarak muşmula tüketimi,merkezi sinir sistemine iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etkiler sağlar. Muşmula zayıflamaya iyi gelir. Bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya engel olan unsurların ortadan kalkmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı muşmula hoşafı tüketimi kilo vermek isteyenler tarafından yaygın olarak tüketilir. Sabahları güne muşmula ürünleri ile başlamak stresi azaltır, direnci arttırır. Muşmula C vitamini içermektedir, solunum yolları enfeksiyonlarını gidermesin yanında Öksürüğe iyi gelir. Muşmula A vitamini içerdiğinden dolayı göz sağlığını korur. Muşmula yaprakları ve muşmula kaynatılarak hamur halinde romatizma, kas ağrıları olan kısımlara uygulandığında ağrıyı keser. Antioksidan özelliği olan muşmula ve muşmula yaprağı suyu kaynatılarak ağızda çalkalanır. Bu işlem ağız içinde yer edinen mikropların kırılmasını sağlar. Muşmula şeker hastalığına iyi gelir. Bazı sağlık uzmanları muşmulayı şeker hastalarına önermektedirler. Muşmula şeker hastalarına zararlı olmamasının sebebi olarak, şeker hastalarının etkileneceği miktarda şeker içermemesi gösterilmektedir. Muşmulanın kolon kanserini engellediği ve Muşmula ekstresinin yüksek tansiyona iyi geldiği düşünülmektedir.


Genel hatlarıyla bakıldığında muşmula tüketimin sağlık açısından birçok faydası olduğunu söylemek mümkün. Aşırı tüketilmediği sürece muşmulanın faydaları sürekli nesilden nesile devam edecektir.


 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.