Koçarlı ilçesinde esnaf Tülay Cavaş’ın, iş yerinin önünü güzelleştirmek için diktiği lif kabağı, vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.
Metrelerce uzayıp, çok sayıda kabak veren bitkiyi gören vatandaşlar kendisine yönelttiği “Salatalık mı, acur mu, yenir mi?” gibi sorulardan bıkan esnaf, çareyi, kabağın olduğu yere, “Koparmayın, yenmez” levhası yerleştirmekte buldu.
Yeni Mahalle, Yunus Emre Sokak üzerinde, iş yeri bulunan esnaf Tülay Cavaş, dükkanın önünde bulunan Kocababa Deresi’nin kenarındaki çiçekliğe, iş yerinin daha da güzel gözükmesi için lif kapağı dikti. Lif kabağı bitkisi, zamanla metrelerce uzayarak, derenin demir korkuluklarını sardı. Bitkinin ürettiği kabakları gören vatandaşlardan gelen “Salatalık mı, acur mu, yenir mi?” gibi sorulardan bıkan esnaf, çözümü levhada buldu. Esnaf Cavaş, oğlunun fikir vermesi ile kabağın olduğu yere, üzerinde “Koparmayın, yenmez” yazan bir levha yerleştirerek, vatandaşların sorularından bir nebze olsun kurtuldu.
SÜS KABAĞI ZANNETTİ
Cavaş, 10 yıldır köftecilik yaptığını belirterek, “Kocababa Deresi çevresinde, düzenleme çalışması yapıldı, çiçekler dikildi. Ben de dükkanımın daha da güzel gözükmesi için çiçekliğe, eşimin annesinden alıp getirdiği tohumları göktüm. Ben, o tohumların süs kabağı olduğunu zannediyordum ki bitki büyünce süs değil, lif kabağı olduğunu anladım. Tabi bitkinin verdiği çok sayıda kabak, vatandaşlarımızın ilgisini çekti. ‘Salatalık mı, acur mu, yenir mi?’ gibi sorulardan bıktım. Bazı vatandaşlarımızın da lif kabağını yemeklik kabak diye kopardığını ve gerçeği anlayınca da yere attıklarına şahit oldum. Bu olay, beni çok üzdü ve durumu oğluma anlattım. Oğlum da kabağın olduğu yere ‘Koparmayın, yenmez’ yazılı bir levha astı. Levha sayesinde bir nebze olsun vatandaşlarımızın sorularından kurtulduk, bitkinin de zarar görmesini engelledik” dedi.
YAŞKEN İŞE YARAMIYOR
Lif kabağı bitkisinin 30 metreye kadar uzayabildiğini, kabaklarının yaşken koparıldığında da hiçbir işe yaramadığını dile getiren Cavaş, “Lif kabağı bitkisi nisan-mayıs aylarında dikiliyor. Bitkinin üzerinde oluşan kabak, yaşken bir işe yaramıyor, kuruduğunda ise içinde lif oluyor. Bakteri üretmeyen bu doğal lif, bulaşık yıkarken de banyo yaparken de kullanılıyor. Bir kabağın içinden yaklaşık 300 çekirdek çıkıyor. Eğer bitkiye zarar verilmeseydi, Koçarlı’daki tüm vatandaşlarımıza yetecek kadar lif üretirdi” ifadelerini kullandı.