Aydın'da yörenin damak tatları arasında yer alan ev yapımı salçalar Koçarlı'lı kadınlar tarafından kış ayları için hazırlanıyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği günlerde, kış mevsimi düşünenler ev yapımı salçaları hazırlamaya başladılar. Koçarlı'nın merkez ve köylerinden yaşamlarını sürdüren kadınlar imece usulüyle, kış mevsiminde tüketmek üzere salça üretirken, özellikle kış mevsiminde tüketilmek üzere gıda ürünlerinin hazırlanması geleneği günümüzde de Koçarlı'da kadınlar tarafından sürdürülüyor.
Geleneksel kış hazırlığının yaz aylarından itibaren başladığını, bu ayların sebze ve meyvenin en bol olduğu dönemler olduğunu söyleyen değirmen sahibi Mehmet Kale "Bu dönemde kış boyunca yenecek olan tüm gıdaların hazırlığı yapılıyor ve hazırlıkların ilk önce malzemelerin tedarik edilmesiyle başlıyor. Hazırlıklar köydeki kadınların bir araya gelmesi, imece usulü, neşe içerisinde ve sohbet ortamında her gün bir haneye gidilerek yapılır. Buda köylülerin sosyalleşmesini sağlar" dedi.
Mehmet Kale ayrıca, "Köylerde Ağustos ve Eylül ayı geldiğinde tatlı bir telaş başlıyor. Her yıl tekrarlanan tabloda köy kadınları, kışlık salça hazırlıklarını sürdürüyor. Tarladan toplanan veya satın alınan domates ve biberler önce yıkanıyor ve temizleniyor daha sonra salça makinelerinde öğütülüyor ve kışlık salçalar hazırlanıyor. Hazırlanan salçaların bir kısmı evlerde kullanılırken, eşe dosta dağıtılıyor ve pazarcılık yapan köylüler ise pazarda satarak aile bütçesine katkıda bulunuyorlar" şeklinde konuştu.
KIRMIZI BİBER DE ÖĞÜTÜYORLAR
Koçarlı Merkez ve köylerinde ev hanımları, pazardan aldıkları taze kırmızı biberleri, evlerin bahçelerinde bir araya gelerek doğruyor. Sezon sonuna kadar tonlarca kırmızı taze biber evlerin çatılarındaki sergilerde kurutularak değirmenlerde öğütülüp toz haline getiriliyor.
Zeytinyağlı yemeklerde yemekleri renklendirmek ve tadını güzelleştirmek için tercih edilen kırmızı toz biber, bölgenin damak tatları arasında yer alıyor. Değirmenlerde toz haline getirilen kırmızı biberler, doğal zeytinyağıyla karıştırılarak saklama kaplarında bozulmaması sağlanıyor.
Değirmen sahibi Mehmet Kale, yemeklere ayrı bir tat kattığı için kırmızı toz biberin tercih edildiğini söyledi. Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra kuruttuklarını ve daha sonra da özel değirmenlerinde öğüterek toz haline getirildiğini belirtti.
Yemeklere ayrı bir tat ve renk veren kırmız toz biberin yöre halkı tarafından çok tercih edildiğini kaydeden Mehmet Kale "Bu kırmızı biberler önce hanımlar tarafından doğranır. Sonra da kuruması için güneş gören yere serilir. Kuruduktan sonra değirmende öğütülür. Kırmız toz biberimiz olmadan Ege bölgesinde yemek yapılmaz. Yani kırmızı bibersiz yemek hemen hemen yok gibidir. Her aile de bunu mutlaka ya kendisi yapar ya da satın alır.
Yani kimisi böyle alır kendisi diler, kurutur, toz haline getirtir. Kimi ise kurutulmuşunu hazır alır. Mevsimi geldi mi bunu herkes yapıyor. Bu yemeklere lezzet verir, tat verir, renk verir. Salça kullanmadan yemek yapılır ama kırmızı bibersiz yapılmaz. Bununla yapılan yemek hem lezzetli olur hem güzel olur hem de görüntüsü güzel olur" dedi.