Koçarlı ilçe merkezinden geçen Kocababa Deresi, adeta birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Koçarlı merkezinden geçen dereden su yerine pislik akması halk sağlığını adeta ciddi biçimde tehdit ediyor.
Koçarlı ilçe merkezinden geçen özellikle Atatürk İlkokulu,kapalı spor salonu ve Mustafa Keziban Küçükoğlu Çok Programlı lisesi güzergahında bulunan Kocababa Deresinde düzenli temizlik yapılmaması nedeniyle birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Özellikle yaz aylarında dere yatağı tam bir kanalizasyon ve çöplük haline geliyor. Evlerden boşaltılan lağımlarda oluşan pislikler zaman zaman etrafı saran kokular ve sinekler nedeniyle ilçede yaşayan vatandaşlar için ciddi bir rahatsızlık konusu haline geliyor.
İlçe sakinlerinin yetkililere konuyu aktarmalarının ardından belli aralıklarla temizlik yapılsa da gece evlerden lağım salındıkça kokunun önüne geçilmiyor. Sıcak havalar ile birlikte Kocababa deresinde su olmaması sadece atık ve lağım sularının akması ile yer yer çöp yığınlarının oluştuğu dere, sineklerin ve kötü kokuya davetiye çıkartıyor.
CİDDİ BİR KİRLİLİK VAR
Tüm derede ciddi bir kirlilik olduğunu ifade eden mahalle sakinleri,Derenin içinde bazı yerlerinde çöpler var. Bu kirliliğe bir de atık sularla kirlenmesi eklenince, insan sağlığını tehdit eder bir hale geliyor. Kocababa Deresine lağım salmaları özellikle dere kenarında bulunan evler için durulamaz bir hal allıdna moloz ve çöpten geçilmiyor. Kocababa Deresi üzerinde, evler, işyerleri,hayvan ahırları var. İnsanlarda biraz duyarlı olsa bu pislik oluşmaz ama şimdi görüyoruz ki dere içerisinde her türlü çöp ve atık var dediler.
VATANDAŞ KOKUDAN RAHATSIZ
Koçarlının üst tarafından gelerek ilçe merkezinin içinden geçen Kocababa Deresinin içine çevresindeki dükkan ve evlerin atığının boşaltılmasından dolayı vatandaş akşam saatlerinde meydana gelen kokudan rahatsız olduğunu bildirdi.
Vatandaşlar, akşam saatleri olduğunda çevredeki esnafın ve mahalle sakinlerinin yetersiz imkanlardan dolayı lağım atıklarını dereye bıraktığını ve buna yetkililerin bir çözüm bulmasını istediklerini belirtti.
Orta mahallede oturan bir vatandaş, Akşam olunca dereye evlerden, dükkanlardan lağım boşaltıyorlar. Mesela evinde tuvalet çukuru olmayan birisi hortumla veya boruyla direk dereye gönderiyor. Böylece kendi lağımını tahliye etmiş oluyorlar ama insanlar bunun kokusunu çekmek zorunda kalıyoruz. Bazen öyle bir koku oluyor ki biz balkonlarımızda oturamıyoruz,yolda yürüyemiyoruz kokudan. Buradaki kahveye bile oturulmuyor, leş gibi kokuyor. Dereye yakın olan kahvelerden dereye idrar geliyor. Bir hortumla kahvenin atığı bu dereye akıyor. Tabi bu durum insan sağlığı için hiç iyi bir şey değil. Hiç temiz bir ortam olmuyor. Bu derenin bakımının yapılmasını bekliyoruz. Belediye mi bakacak DSİ mi bakacak bilmiyoruz, kimin sorumluluğundaysa bir an önce çözülsün istiyoruz. Haftada bir gün bir arazözle temizlik yapılabilir ya da bu dereye herhangi bir atık boşaltılmaması için ceza kesilebilir dedi.
Kahveci ya da evlerden biri dereye tuvalet atığını boşaltmak için buraya hortum veya boru bağlamış olabilirler diyen vatandaşlar, Kendine çukur kazamaz bu saatten sonra çünkü imkanı yoktur. İmkanı yoksa insanlar ne yapabilir? O zaman haftada bir derede temizlik yapılması gerekiyor ki insanlar rahatsız olmasın. Bir taraf memnun bir taraf memnuniyetsiz olacağına iki taraf da memnun olsun. Derenin etraftaki insanlar için temiz olması, pis kokunun olmaması için hangi kurumun bakımını yapması gerekiyorsa o kurumun bir an önce yapmasını istiyoruz. Biz bundan yanayız. Pis kokunun, pisliğin içinde oturulmaz. Gündüz çok farkında olunmuyor ama akşam olduğunda saat 23-24den sonra gelsinler yetkililer bir baksınlar. Ses de geliyor lağım boşaltılırken çok net bir şekilde. Yani önlem alınması lazım, ne gerekiyorsa onun yapılması lazım şeklinde konuştular.
EVSEL ATIKLARA GERİ KAZANMALIYIZ
Bölgemizin temizliğinden vatandaş olarak hepimiz sorumluyuz diyen başka bir vatandaş ise, Çuvaldızı önce kendimize batıralım. Mümkün olduğunca az atık üreteceğiz, organik atıklarımızı gübreye dönüştürecek, geri kazanılabilir atıklarımızı ayrıştırmayı öğreneceğiz. Arabaların pencerelerinden yol kenarlarına pet şişeleri fırlatmayacak, evlerimizin çöplerini ve ellerimdeki çöpleri gelişi güzel boş bulduğumuz yerlere atmayacağız, piknik yaptığımız yerde çöplerimizi bırakmayacağız. Çevreyi kirletenleri de gerekirse tartışmak pahasına uyarmaktan kaçınmayacağız. Ancak vatandaş elinden geleni yapsa da çevre koruması sadece yurttaş sorumluluğuyla giderilecek bir konu değil. Kamu gücünün ve yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan hususlar var dedi
ŞİKAYETLER SONUÇSUZ KALIYOR
Çevre halkı çevre temizliğine ve dere temizliğine karşı yaptıkları şikayetlerin sonuçsuz kaldığını da ifade ederek, Vatandaş tarafından resmi kurumlara yapılan şikayetler sonuçsuz kalıyor. Vatandaşlar da çevreyi kirletmesin ve yaşam alanlarına sahip çıksın ancak resmi kurumlar da işlerini yapsın ve vatandaşın sesine kulak versin. Halk vergisini veriyor ve karşılığında da hizmet bekliyor. Vatandaş, bu hizmetlerin daha kaliteli hale getirilmesi için, yerel yönetimlere ve kamu yönetimine yardımcı olmayı da bilecektir. Koku içinde yaşamak istemiyoruz dediler.