Koçarlı Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya Koçarlı'nın istek ve sorunlarını belirten kapsamlı bir dosya sundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın geçtiğimiz hafta Aydın ve ilçelerini ziyaretinde Bakan Fakıbaba ile bir araya gelen Koçarlı Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan, içerisinde Koçarlı'nın, özellikle çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşların istek, sorun ve şikayetlerinin yer aldığı dosyayı sundu.
Başkan Kaplan'ın sunduğu dosyayı kabul eden Bakan Fakıbaba, kendisine iletilen dosyayı inceleyeceğini ifade etti.
BAKAN FAKIBABA'YA İLETİLEN DOSYANIN İÇERİĞİ İSE ŞU ŞEKİLDE
Koçarlı Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan'ın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya sunduğu dosyanın içeriğinde ise pamuk üreticisinden, zeytinyağı üreticisine, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile uğraşan vatandaşların sorunlarından Sulama Birliği taleplerine kadar her konuda istek ve sorunların yer aldı.
Koçarlı Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan imzalı dosyada şu maddeler yer aldı.
1-Pamuk da prim uygulamasının dekar bazlı uygulanması çalışmalarının yapıldığını biliyoruz. Ancak bunun üretime destek olmayacağı kanaatindeyiz. Kilogram bazlı ürün desteklemesinin üretime ve çiftçilerimize daha faydalı olacağı aşikardır. Dekar bazlı prim uygulaması 2.el hasat yapımını engelleyecektir. Ayrıca kiralama metoduyla çiftçilik yapan üreticilerimize sıkıntıya sokacaktır.
Zeytinyağına verilen primin teknik olarak sakıncası yoksa dane zeytine kilogram başına verilmesi zeytin üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.
2-Bakanlığımızın büyükbaş hayvan tesis kurumlarında öncelikli olarak yüz ve katları olarak yapılacak işletmelere daha fazla imkan sağlamaktadır. Büyük işletmelerin geneline baktığımızda asıl mesleği çiftçilik olmayıp müteahhit, eczacı, tüccar,avukat gibi veya devlet desteklemelerinden faydalanmak için yapılmış işletmelerdir.Bu gibi işletmeler krizli dönemlerde sektörden çıkarak devletin kaynaklarını boşa harcamaktadır.Oysa ki gerçek köylü ve çiftçilerimize beş ve katları şeklinde işletme kurmalarına Bakanlığımız destek verirse köylülerimiz bu hayvanlara sahip çıkacak ve sayılarını arttıracaktır.Böylece köylümüz köyünde yaşamaya devam edecek, köyden kente göç önlenmiş olacaktır.Yoksulluk ve işsizlik önlenmiş olduğu gibi üretime de sürekli ve uzun vade de katkı sağlayacaktır.Ziyaret ettiğimiz bütün köylerimizde özellikle genç kardeşlerimizin talebi bu yöndedir.
Küçükbaş hayvan işletmesi (koyun,keçi) kurulmasında da Bakanlığımız otuz ve katları şeklinde hayvancılık işletmelerinin kurulmasının desteklenmesi de yukarı da bahsettiğimiz aynı sebeplerden dolayı daha doğru olacağı kanaati köylerimizde hakimdir.
3-Ülkemizin muhtelif bölgelerinde zaman zaman doğal afetler yaşanmaktadır. Bu doğal afetler (sel,dolu ve don olayı gibi) çiftçilerimize, köylülerimize telafisi çok güç zararlar vermektedir. Her ne kadar tanıtım kampanyaları yapılsa da sigorta maliyetinin %50si devlet tarafından karşılansa da çiftçilerimizin büyük bir çoğunluğunun tarım sigortası yaptırmadığını görmekteyiz.TARSİM 'in Dask ve zorunlu trafik sigortası gibi zorunlu hale getirilmesi ve bunun teknik olarak uygunsa Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olabilmek için TARSİM sigortasının zorunlu hale getirilmesi doğru olacağı kanaatindeyiz.Böylece sigorta yaygınlaştırılmış olacak sigorta primleri düşecek, olası bir doğal afette devlete ve hükümete karşı sızlanmalar ve beklentiler en aza inecektir.
4-Hazine ve Milli emlak arazilerinde ecrimisil ve kira ödeyerek pamuk, buğday, mısır, yem bitkileri üretimini yapan çiftçilerimiz devlet desteklemelerinden faydalanamamaktadır. Halbuki bu çiftçilerimiz bu arazilerde üretim yapmaktadır, ülke üretimine katkı sağlamakta olup diğer çiftçilerimiz gibi devlet desteklemelerinden faydalanamamaktadır .Bu çiftçilerimizin devlet desteğinden faydalandırılmasının doğru olacağı kanaatindeyiz.
5-Çiftçilerimizin talepleri üzerine yem ve gübredeki KDV sıfırlanmıştı. Fakat son döneme baktığımızda yem ve gübre fiyatlarındaki artış bunun çiftçiye yansıtılmadığı kanaati bölge çiftçilerimizde yaygındır. Bu konunun Hükümet ve Bakanlığınız tarafından incelenmesi ve denetlenmesi yerinde olacağı kanaatindeyiz.
6-Hükümetimizin çiftçilerimize vermiş olduğu mazot desteği çiftçilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Ancak son dönemdeki akaryakıt fiyatlarındaki artışlar nedeniyle teknik olarak uygunsa mazot desteğinin yeniden gözden geçirilmesi bölge çiftçilerimiz tarafından talep edilmektedir.
7-Çiftçi Malları Korumanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılandırılması gerekmektedir.Mevcut haliyle ÇMK işlevini yapamamakta ve çiftçinin sırtında bir yük gibi algılanmaktadır.Çiftçilerimiz ÇMK'nın ya kaldırılarak yetkilerinin başka bir kuruma devredilmesini ya da yeniden yapılandırılarak daha işlevsel hale getirilmesini istemektedir.
8-Köy ziyaretlerimizde incir üreticileriyle görüştüğümüzde kendilerinin de pamuk, buğday, mısır vs ürünler gibi devlet desteklemelerinden faydalanmak istediğini görmekteyiz. Bu konunun incelenerek üretimi arttırma adına ve çiftçilerimizin sıkıntılarını gidermek adına ürün desteklemelerinden faydalandırılmalarının doğru olacağı kanaatindeyiz. Köylerimizde ki incir üreticilerinin beklentileri bu yöndedir.
9-Tarımsal üretim birlikleri- kooperatifler ve ziraat odalarının daha fazla denetlenmesi gerekmektedir. Özellikle birlikler ve kooperatifler önemli çiftçi örgütleridir. Ancak birliklerin ve üst birliklerin, kooperatiflerin çiftçinin sırtında yük olduğu keyfi ve bilgisizce yapılan uygulamalardan dolayı çiftçinin mağdur edildiği görülmektedir. Bu kurumlar asli görevlerini iyi yapamadıkları gibi çiftçiye de büyük yük olmaktadır. Bakanlığınız ve ilgili Bakanlıklarca bu konunun üzerine gidilmesi, yeterli değilse yeni yasal düzenlemelerin yapılarak daha sık ve ciddi şekilde denetlenmesi,yaptırım uygulanması ülkemizin önemli bir sorununu çözecektir.
Kanaatimiz odur ki birlikler-kooperatifler-odalar ve belediyelerdeki düzensizlikler, keyfi uygulamalar ve düzensiz harcamaların önüne geçilirse bu kurumlar vatandaşa yük değil, çiftçilerimizin refahını, yaşam standardını, kalitesini ve güvenini arttırıcı olacaktır.
10-Koçarlı-Bağarası Sulama Birliği sahasında arazi toplulaştırma faaliyetleri tamamlanmış olup,tarla içi geliştirme hizmetleri devam etmektedir.Proje kapsamında 2.Kısım da yol stabilize çalışmaları devam etmektedir. Yeterli ödenek sağlanarak bir an önce tarla içi geliştirme hizmetlerinin tamamlanması çiftçilerimiz tarafından beklenmektedir. Bununla birlikte çiftçilerimiz yaz-kış yani her dönemde rahatça stabilize olacak yoldan arazisine ulaşabileceği gibi ürününü her dönemde yetiştirebilecektir.
11-Özellikle Koçarlı ve Söke ilçesinin bazı mahallelerindeki arazilerde taban suyu yüksek olup arazi yapısının bozulduğu, tuzluluk oranının arttığı, nemden dolayı ekimin yapılamadığı, ekim yapılsa bile ürünün gelişemediği ve verim alınamadığı görülmektedir. Bu arazilerde modern drenaj sistemlerinin devreye sokulması, devlet tarafından desteklenmesi çiftçilerimizin ürün artışını sağlayacağı gibi bölge ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu bölgedeki arazilerin incelenerek ıslah edilmesi çiftçilerimiz tarafından talep edilmektedir.
12-13 Haziran tarihinde Koçarlı ilçemizin Bağcılar, Tekeli, Güdüşlü, Dedeköy mahallelerinde; Söke ilçemizin Akçakaya, Yeniköy, Pamukçular ve Nalbantlar mahallelerinde meydana gelen dolu ve sel felaketinden çiftçilerimiz ve köylülerimizin yetiştirdiği ürünler çok büyük zarar görmüştür. Bu bölgede zarar gören çiftçilerimizde çoğunluğunun tarım sigortasını yaptırmadıkları görülmüştür.Bu yüzden İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü, Kaymakamlık nezdinde hasar tespit çalışmaları yapılmış olup hasar oranları mahalle bazlı olarak askıya çıkartılmıştır.İlgililerden öğrendiğimiz kadarıyla bu tutanaklar ilgili bakanlığa ulaştırılmıştır. Köy ziyaretlerimizde mağdur olan köylülerimiz bu konuyu sürekli sormakta olup devletimizden destek beklemektedir. Kanaatimiz odur ki ;ürünü kökten yok olan çiftçilerimize kısmi de olsa destek verilmesi faydalı olacaktır.
13-Birlik sahamız içerisinde Bakanlığınızca arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanmış olup son aşamasındadır. Ancak bir kısım alanlar toplulaştırma harici kalmıştır. Ortalama büyüklükleri beş yüz ila bin dekar arası bir kısım alan kalmıştır. Bu alanların bir kısmı tarafımızca tespit edilmiştir. Tarım İl Müdürlüğü'ne Birliğimiz ile ortak bir proje geliştirerek arazi toplulaştırma işlemlerini yapmak için müracaat ettik. Toplulaştırma harici kalan arazilerde üretim yapan çiftçilerimiz yol,su,drenaj gibi hizmetlerden faydalanmak istemektedirler.Bu alanlarda arazi toplulaştırma yapılabilmesi için çiftçilerimiz imza vermeye hazırdır. Bu konunun incelenerek bir an önce bir sonuca kavuşturulması bölge çiftçileri için oldukça önemlidir.
14-Koçarlı İlçemizin Akmescit, Bağcılar, Çallıköyü, Mersinbelen, Karaağaç, Sapalan, Gaffarlar, Yağcıdere, Kızılkaya, Kullar, Bağarcık, Çeşmeköy, Kızılcabölük, Dereköy, Zeytinköy Mahalle Muhtarlıkları ile Söke ilçemizin Akçakaya ve Kisir Mahalle Muhtarlıklarının arazilerinde Sulama Göletleri Tesisinin inşa edilmesi yönünde talepleri uygun görülmüştür. Göletlerin yapılamasıyla köylünün hayvanlarının sulanması, damlama sistemi ile arazi sulama kapasitesini arttırılarak ürün çeşitliliğinin arttırılması, bölgedeki zeytin ağaçlarının sulanmasıyla verimliliğinin arttırılması,boş alanların temizlenerek ağaçlandırılmasıyla erozyonun önlenmesi, yer altı kaynaklarını beslemesi ve yaban hayatı canlandırması gibi bir çok faydanın yanı sıra yeşil bir alan oluşturulacaktır. Ayrıca göletlerde balıkçılık yönünden de yararlanılması düşünülmektedir. Bu bağlamda gölet projelerinin ihalesinin tamamlanarak bir an önce faaliyete geçirilmesi hususunda taleplerimiz bulunmaktadır.
Her ne kadar sulama göletlerinin yapımı Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nı dolayısıyla DSİ'nin yetkisinde olsa da , göletlerin yapılması sonucunda elde edilecek faydalar ve üretimler tamamen Bakanlığınızın ilgi alanındadır.Bu nedenle köylümüzün üretimine katkı sağlamak ve gelirlerini arttırmak için oldukça önemlidir. Ayrıca köyden kente göçü önlediği gibi işsizlik oranını düşürecek, fakirliği ortadan kaldıracak önemli bir projedir. Köylülerimiz bu konuyu yakından takip etmekte olup dört gözle göletlerin yapıldığı ve sulamaya açıldığı günü beklemektedir. Bu konuda şahsınızdan ve ilgili Bakanlıklardan yardımlarınızı özellikle bekliyor.
15-İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hizmet binasının çalışma şartlarına uygun olacak şekilde yeniden yapılması için taleplerimizi ilettik. Kendileri de binayı incelemişlerdir.