1835 Tarihli Mazun Ve Sobice Kazası Soy kütüğü Nüfus Defterinde Köyler ve Özet Bilgiler
1 Nisan 1946 yılında ilçe olan Koçarlı tarihi için elbette yazılacak çok bilgi var. Lakin bu yazımda sizlere 1831 yılında Osmanlı Devletinin uygulamaya koyduğu ve 1845 yılına kadar devam eden genel nüfus sayımında Koçarlı ve köylerine değineceğim.Öncelikle Osmanlı devletinde nüfus tahirtemettuat gibi tutulmuş bir dünya defterin arşivlerde araştırmacılarını beklediğini söylemek istiyorum.
Bugünün koçarlı ilçesi ve köylerinin olduğu yöreyi ele aldığımızda iki ayrı birer idari taksimat önümüze çıkıyor. Bunlar Mazun ve Sobice Kazalarıdır. Mazun Kazası merkezi Çeşmeköy, Sobice Kazası merkezi Sobuca'dır. Bugünkü Koçarlı ilçe merkezi 1835 yılında Sobice Kazasına bağlı 200 küsur haneli bir köy olarak görülmektedir.Bu iki kazaya ait 1831 ve 1835 tarihli olduğu belirtilen ikişer defter arşivde bulunmaktadır.
Bu defterler tutulduğu yıllarda köylerde yaşayan erkeklerin sülale adları, isimleri, eşkalleri, baba adları sayım yılında yaşları oğulları gibi bilgileri barındırmaktadır. Ayriyeten köy muhtar ve imamları da bu defterlerden öğrenilmektedir.Bu defterler ne işimize yarar onu da açıkladıktan sonra defterde bulunan köyler hakkında özet bir çizelgeyi size sunacağım:
Bildiğiniz üzere E-devlette yeni bir uygulama devreye sokuldu.
Soy dökümü; bu döküm 1905 yılında yapılan kadınlarında dahil edildiği ilk genel nüfus sayımıdır. 1905 yılında ailelerimizden kim sağ ise o hanemiz olarak kayda girmiş ve bugüne değin kayıtlarda üstüne işlenerek günümüze gelmiştir. Kimi ailelerde 1830 kiminde 1850 ve 1870 doğum dedelerimizin bilgilerine ulaştığımız bu dökümün yani 1905 yılı nüfus sayımından önce tutulan genel sayım 1831 ve 1835 yılı nüfus sayımlarıdır ve sadece erkekler kayıtlıdır. Neden sadece erkekler diye bir soru aklınıza gelıyorsa bu sayımın askerlik ve vergi toplamak için yapıldığını hatırlamamız gerekecektir.
Nasıl 1905 yılı sayımında dede adlarında 1850lere doğru Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim ; 1934 yılında çıkarılan soyadı kanunu neticesinde çoğu ama çoğu aile gerçek soy adını sülale adını resmi olarak alamadı. Birçoğumuzun unuttuğu bu asıl eski soyadlarımız 1905 yılı nüfus sayımında hanelere işlenmiştir. 1928 yılı alfabe değişikliği ile bu eski sülale adları Osmanlıca defterlerden latinize edilmiştir.
Bu defterler bugün ilçe nüfus müdürlüklerinden Aile Kütük Defteri olarak bilinmektedir. Bu defterde e-devlette çıkan bilgilerden tek farklı şey eski sülale adları/aile şöhretleridir. Osmanlıca nüsha ise Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü Arşivindedir. Osmanlıca nüshada ise şahısların eşkalleri ve meslekleri gibi bilgiler olmasına rağmen defterler araştırmaya açık değildir. Sadece dilekçe ile kendi ailenize ait bilgileri alabilirsiz.
e-devlet soy dökümünden babasının babasının diye giden hanenizde birey sıra numarası 001 olan kişinin babası bahsini ettiğim 1835 yılı sayımındadır. İlgili köyün 1835 tarihli defterinde aile şöhreti/lakabı aranıp bulunduğunda, bulunan hane tercüme edildiğinde genel olarak şahıslar birleşmektedir. Bu iki kaza defterinde 1835 yılında koçarlı ve köylerinde bulunan 1995 hane 3953 erkek kayıt altına alınmıştır. Bu iki defter tercüme edilmek ve kitaplaşmak için kurum veya kişilerden sponsor çıkmasını beklemektedir.
1835 Tarihli Mazun Ve Sobice Kazası Soy kütüğü Nüfus Defterinde Köyler ve Özet Bilgiler
KOÇARLI'YA AİT 1835 TARİHLİ SOY KÜTÜĞÜ NÜFUS DEFTERLERİNDE YERLEŞİM YERLERİ (OSMANLI ARŞİVİ)
Yorumunuz