Duvarında eski radyo, 60 yıllık divan ve dirseklerini çürüttüğü dikiş makinesi. Babadan kalan mesleğini 61 yıldır devam ettirmeye çalışıyor.
Koçarlı ilçesine bağlı Çulhalar mahallesinde yaşayan Rafet Mıhçı (73), babadan miras kalan terzilik mesleğini sürdürüyor.
TERZİLİĞE 12 YAŞINDA BAŞLADI
61 Yıldır Koçarlı’da terzilik mesleği ile uğraşan Koçarlı’nın eski esnaflarından Terzi Rafet Mıhçı, konfeksiyon sektöründeki gelişmenin terzilik mesleğini bitirdiğini söyledi. İlk terzilik mesleğine 12 yaşında başladığını ifade eden Terzi Rafet Mıhçı, meslekte yeni olduğu dönemlerde yaşadıkları bayramlar ile şimdikiler arasında çok büyük farklar olduğunu söyleyerek, bayram önceki son 1 ay iş yoğunluğundan sipariş almakta bile zorluk çektiklerini fakat şimdilerde ise sadece tadilat işlerini yaptıklarını ifade etti.
50 YILLIK MAKİNE İLE DEVAM EDİYOR
Eski dikiş makinesi ile mesleğine devam etmeye çalışan Mıhçı, “Yeni makine aldım ama bir türlü kullanamadım. 50 yıllık eski makinemi kullanmaya devam ediyorum. Bizim kırsal kesimlerde arkadaşlarım, ahbaplarım,dostlarım hala pantolonunu ve gömleğini bana diktirirler. Bende kendi pantolon ve gömleğimi kendim dikiyorum. Hazır satılanları giyemiyorum”dedi.
ÇIRAK BULAMIYORUZ
Artık çırak bulmakta zorlandıklarını söyleyen Terzi Rafet Mıhçı, “Babamda aynı dükkanda terzilik yapıyordu. Yaklaşık 65 yıl babam terzilik mesleğini yaptı. İlkokuldan çıktım çırak olarak babamın yanında çalışmaya başladım. Bende babamın izinden terzi olarak çalışmaya devam ediyorum.
Bende bu mesleğe başlayalı 61 yıl oldu. 2 oğlum var onları burada kazandığım parayla okuttum. Çırak bulamadığımızdan dolayı mesleğimiz bitme noktasına geldi. Piyasada yetiştirebileceğimiz çocuk bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bende bu mesleği bıraktığımda anılarımız ile birlikte terzi dükkanını kapatmak zorunda kalacağım”dedi.