Zeytinde halkalı leke hastalığıyla mücadele edilmesi gerektiğinin unutulmaması gerektiğini ifade edilen açıklamada, Zeytin çeşitlerinin hastalığa duyarlılık açısından farklılık gösterebildiği, Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen çeşitlerden en hassas olanlarının ise Ayvalık ve Memecik çeşitleri olmakla birlikte bunları Domat ve Manzanilla çeşitlerinin izlemekte olduğu belirtildi.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Koçarlı İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Zeytinin ana hastalığı olan halkalı leke veya kuşgözü lekesi olarak bilinen hastalığa, Spilocaeaoleaginea (Castagne) S. Hughes isimli fungus neden olmaktadır. Zeytin çeşitleri hastalığa duyarlılık açısından farklılık gösterebilir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen çeşitlerden en hassas olanları Ayvalık ve Memecik çeşitleri olmakla birlikte bunları Domat ve Manzanilla izlemektedir. Hastalığın ilk belirtileri ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Bu görünüm nedeniyle hastalığa halkalı leke hastalığı adı verilir denilerek üreticilere uyarıda bulunuldu.
NEMLİ VE AGĞIR TOPRAKLARDA HER YIL RASTLANIYOR
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, Zeytinde Halkalı Leke etmeninin optimum gelişme sıcaklığı 18 20 C° dir. Fungus kışı yere dökülen kurumuş veya ağaç üzerinde kalan hastalıklı yapraklarda geçirir. İlimizde kış mevsiminin, mevsim normallerinin üzerinde yağışlı geçmesi nedeniyle, İlkbahar sürgünlerinin uyanmaya başladığı bu günlerde enfeksiyon için uygun koşullar oluşacaktır. İl Müdürlüğümüzce yapılan arazi çalışmaları neticesinde, koruyucu ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Zeytinlerde yaprak dökümünün olmaması ve gelecek yılın meyve gözlerinin korunması bakımından mücadelenin zamanında yapılması önemlidir. Özellikle Sulanan, nemli ve ağır topraklar ile denize yakın zeytinliklerde hastalığa her yıl rastlanılmakta ve mücadele önem arz etmektedir. Üreticilerimizin zeytinliklerinde hastalık gelmeden tedbirlerini almaları, yapılacak ilaçlamalar konusunda Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince tavsiye edilen ilaçların kullanılması hususu zeytin üreticilerine önemle duyurulur denildi.
VERİM YÜZDE 25 AZALIYOR
Halkalı leke hastalığı ile birlikte, Bir yaprakta çapları 8-10 mm olan 2-30 adet leke bulunabildiği, Hastalık nedeniyle zayıflayan ağaçlarda sürgün ve ince dalların kuruyabildiği, Verimin ise % 20-25 oranında azaldığı ayrıca meyve dallarının da % 15-20sinin kuruma ile karşı karşıya kaldığı ifade edilirken, Hastalığın epidemi yaptığı yıllarda lekeli yapraklar ilkbaharda dökülmeye başlar (Ege Bölgesinde mayıs başları) ve yaprakların tamamı dökülerek (Ege Bölgesinde haziran-temmuz ayları) ağaçlar çıplaklaşır. Yapraklar fonksiyonlarını tam yapamadıklarından, az meyve tutumuna ve meyvenin erken dökülmesine neden olur. Hastalık nedeniyle zayıflayan ağaçlarda sürgün ve ince dallar kuruyabilir. Verim % 20-25 oranında azalır ve meyve dallarının % 15-20si kuruyabilir. Etmenin optimum gelişme sıcaklıkları 18-20°Cdir. Etmen, 9°Cnin altında ve 30°Cnin üstünde gelişemez. İlkbahar ve sonbaharı genellikle yağışlı geçen bölgeler hastalığın gelişmesine uygundur. Yüksek sıcaklık spor çimlenmesini ve gelişmesini sınırlar ve böylece sıcak ve kurak yaz aylarında hastalık durur denildi.
HASTALIKLA MÜCADELE ÖNEMLER ÖNEMLİ
Zeytin halkalı leke hastalığı ile mücadelede kültürel önlemler önemli bir yer tuttuğu ve ayrıca kimyasal önlemlerle de ilaçlamanın etkili, olduğu belirtilirken, alınacak önlemler konusunda da şu açıklamalara yer verildi, Ağır, su tutan topraklarda, havasız ve nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemelidir. Su tutan arazilerde tesis edilen zeytinliklerde drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılmalıdır. Gübreleme ve sulama, tekniğine uygun yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre kullanılmamalıdır. Kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli veya kireçli gübre kullanılmalıdır. Ağaçlar havalanacak ve ışık alacak şekilde budanmalı, kuru dal ve dalcıklar budanarak temizlenmelidir. Yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalı veya derince sürülerek toprağa gömülmelidir. Kimyasal mücadele Yaprakta belirtileri görüldüğünde bahçenin ilaçlanması çok önemlidir. Kış yağmurları öncesinde bir uygulamayı takiben bahar öncesi de yağış devam ederse bir ilaçlama gereklidir. Yeşil aksamın tam olarak kaplanması hastalığın kontrolünde hayati önem taşımaktadır. Kimyasal Mücadelede Bordo Bulamacı rahatlıkla kullanılabilir. Konu ile ilgili Koçarlı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelleri her türlü teknik desteği sağlamakta olup gerekli bilgilendirmeler İlçe Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.
25.02.2019 09:49:00