ADÜ'LÜ TARİHÇİLERDEN BİR İLK

GÜNDEMHaber Girişi : 06 Kasım 2017 15:08
ADÜ'LÜ TARİHÇİLERDEN BİR İLK
ADÜ'LÜ TARİHÇİLERDEN BİR İLK


Tıkla

TÜRK MİLLİ FUTBOL TAKIMININ İLK MAÇI BİLDİRİ KONUSU OLDU

Günver Güneş ve Müslime Güneş Uluslar arası Sempozyumda İlk Kez Türk Milli Futbol Takımı İle İlgili Bildiri Sundular. 

Atatürk Araştırma Merkezi ve Köstence Ovidius Üniversitesi Tarih Fakültesi iş birliğiyle Romanya'nın Köstence şehrinde Türkiye-Romanya İlişkileri: Geçmiş ve Günümüz konulu uluslar arası bir sempozyum düzenlendi.

Ovidius Üniversitesi salonlarında gerçekleşen sempozyumda açılış konuşmalarını Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Sorin Rugina, ATAM Başkanı Prof. Dr Mehmet Ali Beyhan ve Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş tarafından yapıldı ve açılış panelinin ardından oturumlara geçilirken, sempozyumda altmış dört adet bildiri, beş oturum halinde eş zamanlı olarak üç salonda sunuldu.


İLK KEZ ARAŞTIRMA KONUSU OLDU

Sempozyumda sunulan bildiriler ile derin tarihî, kültürel,siyasî ve ekonomik bağlara sahip iki ülke olan Türkiye ve Romanya'nın ilişkileri değerlendirilerek, iki ülke arasındaki münasebetler iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde arttırmaya yönelik hedefler hayata geçirildi.

 Sempozyum ile geçmişten günümüze iki ülke arasındaki ortak tarihe ışık tutularak diplomatik,siyasî, ekonomik, kültürel ve eğitim ilişkileri tartışılarak gelecek için ortak bakış açıları üretilmesine katkı sağlandı. Sempozyum iki ülke arasındaki ortak tarihî, siyasî, ekonomik, sosyal ve kültürel münasebetler hakkında çalışma yapan araştırmacılara bu araştırmalarını sunabilecekleri ve uluslararası düzeyde duyurup tanıtabilecekleri bir ortam yarattı ifade edildi.

Bu Sempozyumda Türk Milli Futbol takımı da ilk kez araştırma konusu oldu.  Adnan Menderes Üniversitesinden (ADÜ) Yrd. Doç. Dr Günver Güneş ve Müslime Güneş hazırladıkları "İlkler, Futbol'un Buluşturduğu iki ilke Türkiye ve Romanya" başlıklı ortak bildiri de Türk- Romen İlişkilerine farklı bir pencereden yaklaşarak Türk Milli futbol takımının ilk milli maçı üzerinden spor-siyaset ekseninde Türkiye ?Romanya ilişkilerine temas ettiler.

Akademik düzeyde ilk kez Türk Milli Takımı araştırma konusu olurken,  Akademik çevreler Günver Güneş ve Müslime Güneş'in araştırmasının Türkiye Cumhuriyeti ve Türk spor tarihi çalışmalarında farkındalık yaratacağı, metod açısından yenilikleri bünyesinde barındırdığı,  bu çerçevede yeni bir ses,yeni soluk, yeni bakış açıları getirdiği ifade edildi.


ARAŞTIRMA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Günver Güneş ve Müslime Güneş yoğun ilgi gören araştırmaları hakkında verdikleri bilgi de "  Türk ve Romen spor tarihi açısından önemli bir yere sahip olan temas hiç şüphesiz kendi dönemi içinde yeni gelişmeye ve hızla popülaritesi artmaya başlayan futbolun iki ülke arasındaki yakın ilişkiye etkisine ışık tutacağını ifade etmişlerdir.  Bu araştırmada Türkiye Romanya ilişkilerine sıra dışı bir açıdan futbol karşılaşmaları boyutundan yaklaştıklarını,  Romanya Türkiye ilişkileri başlarken hiç şüphesiz tarihte yer eden, akılda kalan siyasal ekonomik temaslar değil, Türk Futbol Milli Takımının ilk kez resmi olarak bir yabancı ülke ile karşılaşması Romanya ile olduğunu kaydetmişlerdir.  Türk Milli Futbol Takımı'nın en çok 23 kez ile en çok karşılaştığı yabancı ülkenin Romanya olması, Şu an Türk Milli Takımının Teknik Direktörünün Romanyalı olması, Galatasaray'ın Avrupa kupaları başarılarında Romen futbolcuların iz bırakması ilginçtir. Yeni Türkiye Devleti oluşturduğu Milli futbol takımı ile daha Cumhuriyet kurulmadan üç gün önce 26 Ekim 1923 tarihinde Türk Milli Takımı'nın Romanya'ya karşı oynadığı müsabaka tarihte yabancı bir devletin milli takımına karşı oynadığı ilk resmi maçtır. Taksim stadında oynanan maçı Çek Kratky yönetmiş, Maç 2-2 beraberlikle sona ermiş, Türk Milli Takımı ilk gollerini Zeki Rıza Sporel ile kaydetmişti.  Yeni Türkiye"yi, bir an önce modern zamanların en önemli sportif etkinliği olan futbolla dünya kamuoyunun gündemine getirmeyi ve Türk ulusunun çağdaş dünyadan hiçbir anlamda geri kalmadığı ispatlamayı amaçlayan milli maç oynama girişimi, zor şartlarda yürütülmüştü. Her şeyden önce büyük bir maddi imkânsızlık söz konusuydu. Örneğin, bir teknik direktör bulmak mümkün olmadığından, bu görevi Ali Sami Bey bizzat üstlenmek zorunda kalmıştı. Cumhuriyetin ilanından üç gün önce oynanan bu maç, herhangi bir spor müsabakası olmanın çok daha ötesinde anlamlar ifade etmekteydi. Batı karşısında uzun süredir geri adım atan bir toplumun batı'nın karşısına onun "usta" olduğu bir alanda bizzat onun yöntemleriyle çıkması ve hepsinden önemlisi batı karşısında duyduğu ezikliğin geride kaldığını göstermesi açısından bu maça büyük önem atfedilmişti. İlk milli maçımızın araştırma konusu olması şüphesiz Türk Futbol tarihi yazımına ve futbol tarihi araştırmalarına da derinlik kazandıracaktır" dediler.

 

 

 











Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.