Yaya geçidinden geçerek, yayalara dikkat çektiler

GÜNDEM Haber Girişi : 11 Şubat 2019 10:33
Yaya geçidinden geçerek, yayalara dikkat çektiler
İçişleri Bakanlığının tüm Türkiye’de eş zamanlı yürüttüğü “Trafikte Yaya Bilincinin Oluşturulması” projesi kapsamında Koçarlı’nın yaya geçitlerinde Koçarlı İlçe Kaymakamlığı ve Koçarlı İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından etkinlik düzenlendi.

İçişleri Bakanlığının tüm Türkiye’de eş zamanlı yürüttüğü “Trafikte Yaya Bilincinin Oluşturulması” projesi kapsamında Koçarlı’nın yaya geçitlerinde Koçarlı İlçe Kaymakamlığı ve Koçarlı İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.

Tıkla


Koçarlı Atatürk İlkokulu önündeki yaya geçidinde başlayan programa Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, Jandarma Garnizon Komutanı Ahmet Çoban, İlçe Emniyet Amiri Törehan Mollaoğulları, kurum kuruluş müdürleri ve öğrenciler katıldı. Düzenlenen programda öğrencilerle birlikte etkinliğe katılanlar ilçede bulunan yaya geçitlerinden emniyet görevlileri gözetiminde hep birlikte geçerek, trafikte yayalara öncelik verilmesine dikkat çekti.


“KAZALARA ÖNLEM ALINMASINI AMAÇLADIK”


Yayalara öncelik vermenin önemine dikkat çekmek için böyle bir etkinliğin düzenlendiğini, yaya geçidine yaklaşıldığında frene basılması gerektiğini belirten Kaymakam Çelik, "Ülkemizin bütün illerinde olduğu gibi Koçarlı’da da yaya geçidinde farkındalığı artırmak için bir etkinlik düzenlendik. Bu etkinliğin amacı son zamanlarda artan yaya geçidinde meydana gelen kazalara önlem alınması. Yaya geçidine yaklaştığımızda birinin yaya geçidinden geçebileceğini fark edip, mutlaka yavaşlamalıyız. Kurallara uyulmaması ve sürücülerin hızını kesmemesinden dolayı meydana gelen kazalarda maalesef vatandaşlarımızı kaybediyoruz. Vatandaşlarımızın can güvenliği bizim için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.


Açıklamanın ardından Kaymakam Çelik ve etkinliğe katılanlar, sürücülere karşı farkındalık oluşturmak için yaya geçidinden geçti.


“YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK” EĞİTİMİ VERİLMİŞTİ


Daha önceki günlerde Koçarlı Kaymakamlığı ve Koçarlı İlçe Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde Kaymakamlık Binası Toplantı Salonu’nda “Yaya Öncelikli Trafik” konulu farkındalık eğitimi verilmişti. Eğitimde; ilçede yayalar için trafiği rahatlatacak çözüm önerileri, ölümlü trafik kazalarına neden olan ihmaller, herhangi bir kazaya sebebiyet verilmemesi için alınacak önlemler ile sürücülerin ve yayaların yükümlülükleri konuşuldu.


Farkındalık eğitiminde konuşma yapan İlçe Emniyet Amiri Törehan Mollaoğulları, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74. Maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle getirilen, “Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarla belirlenmiş, kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak varsa bunlardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadır” hükmünü hatırlattı.


YAYALAR SÖZ KONUSUYSA KAZA SONUÇLARI ÇOK AĞIR


Türkiye’de trafik ölümlerindeki yaya oranının 28 AB ülkesinin ortalamasından yüksek olduğunu belirten Mollaoğulları, “Yayalar söz konusu olduğunda kaza sonuçları çok ağır olabilmekte. Yayaya çarpan bir aracın km/sa hızı arttıkça yayanın hayatta kalma ihtimali de azalıyor. Sürücüler sağa ve sola dönüşlerde, yayaların geçebileceği yerlere yaklaşırken hızlarını azaltmak zorundalar. Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, önlerindeki başka bir aracı geçmeleri yasak. Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde duraklama yapmaları ve geniş ve uygun durumdaki yaya yollarında bulunan park yerleri dışındaki yaya yollarında araçlarını park etmeleri ve sürücülerin yaya yollarında bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürmeleri yasaktır” diye konuştu.


“YAYALAR DA KURALLARA UYMAK ZORUNDA”


Yayaların trafikteki yükümlülüklerine de değinen Mollaoğulları, “Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerde yayalar için ışıklı işaret varsa bu işaretlere uymak zorundalar. Geçitte yayalar için ışıklı işaret yoksa ve geçit sadece taşıt trafiği ışıklı işareti veya yetkili kişi tarafından yönetiliyorsa, geçecekleri doğrultu açıldıktan sonra taşıt yoluna girmeliler.  Işıklı işaret veya yetkili kişilerin bulunmadığı geçitlerde veya kavşaklarda güvenlikleri açısından yaklaşan araçların uzaklık ve hızını göz önüne alarak uygun zamanda geçmeliler.


Yayalar taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa buralardan yürümek, her iki tarafında banket bulunan ve kullanılabilir durumda olan yollarda kendi gidiş yönüne göre sol banketteyürümek zorundadır. Taşıt yolunun karşı tarafına geçmek isteyen yayalar, taşıt yolunu yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışlarından geçmek zorunda” şeklinde toplantıdakileri bilgilendirdi.





















   

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.