Yaş incirler tezgahlarda yerini aldı

GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ağustos 2019 09:56
Yaş incirler tezgahlarda yerini aldı
Lezzetiyle ve faydalarıyla meşhur Aydın inciri tezgahlardaki yerini aldı.


Tıkla

Lezzetiyle ve faydalarıyla meşhur Aydın inciri tezgahlardaki yerini aldı. Anne sütünden sonra gelen en faydalı besin olduğu bilinen Aydın incirinin kilosunun 10-15 TL arasında satıldığı ve sarılop incirlerin bu yıl havaların serin gitmesinden dolayı yaklaşık bir hafta gecikmeli olarak erdiği belirtildi.


Koçarlı halk pazarında kurdukları tezgahlarda incir satışlarına başlayan üreticiler bu yıl verimin ve incir kalitesinin oldukça iyi olduğunu belirterek fiyatlardan da memnun olduklarını söylediler. İncir üreticisi bu sene satışlardan memnun olduğunu, ürünlerin turfanda olduğu için birçok kişinin şifa niyetine Aydın incirini satın aldığını söyledi.


“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA FİYATLAR DÜŞECEK”


Bağırsak tembelliği başta olmak üzere insan sağlığı üzerinde birçok faydası olan Aydın’a has incirin kilosunu 10-15 TL’den satışa çıkardığını belirten incir üreticisi, "Sattığımız incirleri, kendi bahçemizden topluyoruz. Daha yeni çıktığı için talep görüyor. Ama fiyattan dolayı vatandaş çekingen davranıyor. Sezonun ilk inciri olduğu için fiyatlar yüksek. Gelecek haftalarda incirler çoğaldıkça fiyatlar düşecek. Bizimki dağ inciri, daha ovadaki incirler olmadı. Onlar da olunca rekabet olacak ve fiyat düşecek. Biz incir üreticisi olarak halimizden memnunuz" diyerek incirin çoğalması ile birlikte fiyatının da düşeceğini ifade etti.


İNCİRİN FAYDALARI


Yüksek tansiyonu düşürüyor: İncir kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum mineralinin iyi bir kaynağı. Batı tipi beslenmeyle artan tuz (sodyum) tüketimi ve potasyum kaynağı sebze ile meyvelerin daha az yenilmesi hipertansiyon başta olmak üzere kalp damar hastalıklarına zemin hazırlıyor.


Tokluk süresini uzatıyor: Doğal şeker kaynağı incir aynı zamanda iyi bir lif, bir başka deyişle posa kaynağı. Eklenti şeker ve doymuş yağ içeren bir tatlı yerine, doğal şeker ve lif içeren incir tüketmek tokluk süresini uzatarak günlük enerji alımını azaltmaya yardımcı oluyor. Bu etkisiyle de kilo verme diyetlerinin sürdürülmesine katkı sağlıyor.


Kanserle savaşta yardımcı oluyor: İncir zengin bir polifenol kaynağı. Polifenoller, insan vücudunu oksidatif strese karşı koruyan antioksidanlardır. Oksidatif stresin neden olduğu hasarlar birçok kronik hastalığa ve kansere davetiye çıkarıyor. Bununla başa çıkmanın en güçlü silahlarından biri ise incirin de dahil olduğu yüksek antioksidan kapisiteli besinlerden faydalanmak. İyi yıkanmış inciri kabuğuyla yemek daha fazla yarar sağlıyor.


Kemik sağlığını destekliyor: İncir, kemik sağlığını destekleyen en temel mineral olan kalsiyumun iyi bir kaynağı. Aynı zamanda vücutta ürik asit ve diğer zararlı toksinlerin miktarını azaltırken kalsiyum kaybını engellemeye de destek oluyor.


Kabızlığı önlemede etkili: İncirde bulunan çözünür ve çözünmez posa bağırsak fonksiyonlarını da destekliyor. İncir bağırsakta var olan iyi bakterileri besleyen ve sindirim sağlığını destekleyen prebiyotikler içeriyor. Yüksek posa içeriğiyle doğal laksatif etki göstererek kabızlığın giderilmesine ve önlenmesine destek oluyor.


Kan şekerini dengeliyor: İncirde bulunan posa ve potasyum kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunuyor. Yeni yapılan bir çalışmada, incir yaprağı özütünün insüline bağımlı diyabetik hastaların ihtiyaç duydukları insülin miktarını azalttığı gösterilmiş. Ancak incir doğal meyve şekeri ve glukoz içeriği yüksek bir meyve olduğu için diyabetli kişilerin bir orta boy inciri aşmadığı sürece incir tüketmelerinde bir sakınca yok. 









Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.