Üretici kazanamayınca pazarcı da isyan etti

GÜNDEM Haber Girişi : 08 Temmuz 2019 13:34
Üretici kazanamayınca pazarcı da isyan etti
Çiftçi ve pazar esnafı uygulanan zirai zamlardan dolayı üreticinin tehlike altında olduğunu savunarak zamlardan şikayetçi oldu.

Çiftçinin üretemeyecek duruma gelmesinden yakınan Koçarlı Ziraat Odası eski Meclis Başkanı olan ve çiftçilik yapan Ruhi Avcı, çiftçinin hükümetin yanlış politikalarından olumsuz etkilendiğini ve üreticinin çok zor durumda olduğunu kaydetti.

Tıkla


“DÜNYA ÇİFTÇİSİYLE REKABET EDEMİYORUZ”


Zirai ürünlere gelen zamlardan bahseden ve yurt dışında çiftçilere daha kolay şartlar sağlandığı için rekabet ortamının da elverişsiz olduğuna vurgu yapan Avcı, “Ben çiftçiyim, pamuk ekiyorum. Çiftçi para kazanamadığından dolayı ekim alanları azalacak. Gübre yüzde 100, mazot yüzde 50, ilaçlar yüzde 100 zamlandı, bundan sonra üretim yapabilmek çok zor. Zor şartlarda üretim yapıyoruz” dedi.


ACİLEN TEDBİR ALMASI GEREKİYOR


Ruhi Avcı, Hükümetin acilen bir tedbir alması gerektiğini savunarak, “Hükümetin yanlış politikalarından çiftçi tarlasına bir şey ekemez duruma gelecek. Bu yüzden de çiftçi dünya piyasasındaki diğer fiyatlar düşük olduğundan rekabet edemiyor. Dünya çiftçisiyle rekabet edebilmemiz için devletin destekleme primlerini arttırması lazım. Dış ülkede mazot ucuz, gübre ucuz, bizde pahalı. Biz onlarla nasıl rekabet edelim? Bunun için aynı şartlarda olmamız lazım. Üretici için acil tedbir alınmazsa çiftçi bitecek” şeklinde uyardı.


DESTEK YOK İTHAL ÜRÜN ÇOK


Çiftçiye destek olunması gerekirken yurtdışından ürün ithal edildiğini belirten Avcı, “Kendi ülkemizde ürettiğimiz ürünler dururken dışarıdan ürün ithal ediyoruz. Dışarıdan bin 500 liraya aldığımız buğdayı, Türkiye’de bin 300 liraya alıyoruz. Yani dışarıdan alınca daha maliyetli oluyor. Bu parayı dıştaki çiftçilere kazandıracağımıza kendi çiftçimize kazandırsak daha iyi olur. Hem de çiftçiyi üretime daha çok teşvik etmiş oluruz” dedi.


“ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMASI ŞART”


Devletin üretim planlaması yapması gerektiğinin önemine de değinen Avcı, “Patates para ettiğinde tüm çiftçiler patatese yöneliyor, herkes patates ekiyor, sonra da hüsrana uğruyor. Bunun önlenmesi için üretim planlaması yapılması gerekiyor. Bu üretim planlamasının hükümet ve Tarım Bakanlığı nezdinde olması lazım, bizimle olacak bir şey değil. Biz üretiriz ama ne zamana kadar? Çiftçi her sene daha kötü duruma geliyor, borç batağına giriyor. Bu yüzden çiftçilik yapmayı bırakıyorlar, çiftçilik yapan daha da azalacak” ifadelerini kullandı.  


FAİZLER YÜKSEK ÖDEME YAPAMIYORUZ


Çiftçinin zamlardan dolayı kar edemediği gibi kredi çekerek borca girdiğini ancak kredi faizlerinden dolayı da ödemekte zorlandığını söyleyerek, “Bankaların kredi faizleri çok yüksek. Çiftçi borçlu olduğu için özel bankalardan kredi alıyor. Kredi faizleri şu anda yüzde 34. Bu faizlerle çiftçi para kazanamaz. Bankaların da çiftçiye yönelik politikalar uygulayıp, kredi faizlerini düşürmeleri lazım. Çiftçilere kolaylık sağlamaları lazım. DSİ de çiftçilerden artezyen için 26 lira para istiyor. Çiftçinin kurduğu artezyenden DSİ’nin bir bedel istememesi gerek, sonuçta yerin altından gelen su. Ama beyan edilmezse çiftçi cezalı duruma düşüyor. DSİ yetkililerinden bunun içinde bir çözüm istiyoruz” diye konuştu.


“EGE ÇİFTÇİSİ YİNE KAZANAMADI”


Çiftçinin yanı sıra pazarcıların da yüzünün gülmediğini ve zirai zamların çiftçiyle birlikte pazarcıyı da etkilediğini aktaran pazar esnaflarından Aşkın Turnalı, “Üretici Ege’de mahsul ekemeyecek artık. Çünkü para kazanamıyor, çiftçi bitti. Geçen sene çiftçinin 60 liraya aldığı tohum bu yıl 120 lira, 50 lira zam gelmiş. Mazot 6,5 lira. Çiftçi bu koşullarda ayağa kalkamaz. Bu sene de sera çiftçiliği yapan üretici kazandı, Antalya çiftçisi kazandı. Ege Bölgesi’ndeki çiftçi yine hiçbir şey kazanamadı. Ziraat Odası başkanları zirai ilaç satan yerleri bir araştırsın, bir yerde 100 lira, bir yerde 90 lirayken aynı ilaç başka yerde 150 lira. Çiftçilik yapan arkadaşlarım bir daha ekmem diyor, 10 bin lira masraf edip, 10 bin lira kazanamadıklarını söylüyorlar” dedi.


“ÇİFTÇİ KAZANIRSA HERKES KAZANIR”


Kışın zamdan yazın da fiyatların düşüklüğünden kazanamadıklarını belirten Turnalı, “Biz burada pazarcı olarak vergiye mükellefiz. Esnaf Odasına, muhasebeciye, devlete vergilerimizi veriyoruz. Ama ne belediyeden ne de maliyeden kimse gelip de pazarı araştırmıyor. Kışın 15 liraya satılan patlıcan şimdi 1,5 lira. Kışın 15 lira olduğunda satamıyoruz, yazın da para kazanamıyoruz. Maliyetini karşılayamıyoruz. Alıcı ile ilgili problemimiz yok, ama üretici ve satıcı çok mağdur. Çiftçi kazanırsa herkes kazanır, ülke kazanır. Hiç kimse halinden memnun değil” diye konuştu.

















     

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.