Ulucan; Adını duymadığımız ülkelerin gerisindeyiz

GÜNDEM Haber Girişi : 23 Temmuz 2020 15:00
Ulucan; Adını duymadığımız ülkelerin gerisindeyiz
Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Cem Ulucan, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Cem Ulucan, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. 

Tıkla


Basın açıklamasında 24 Temmuz’un bir bayram olarak kutlanmadığını vurgulayan Ulucan, 24 Temmuz’un Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olduğunu dile getirdi.


ABGC Başkanı ve EGF Genel Başkan Vekili Cem Ulucan yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Osmanlı'nın özellikle son zamanlarında çıkan gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayımlanıyordu. 


24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra bu uygulamaya son verilmesi "Sansürün kaldırılması" olarak adlandırılmakta ve 1946 yılından bu yana her 24 Temmuz tarihi, Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1971 yılına kadar ‘bayram’ olarak kutladığımız bugün, 1971 yılından bu yana “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olarak anılmaktadır. 


Bugün gelinen noktada da gazeteciler işsizlik sıralamasında en üstte yer almakta, sansür ve oto sansür sıradanlaşmış vaziyettedir. Tutuklu veya hükümlü 90’dan fazla gazeteci hapistedir. Bağımsız ve tarafsız olması gereken yargının bile baskı altına alındığı günümüzde basın özgürlüğünden ve sansürsüz basından bahsetmek imkansız hale gelmiştir.”


Basın Özgürlüğü Endeksinde son sıralarda yer almanın utanç verici olduğunu dile getiren Ulucan; “Yine Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde 180 ülke arasında geçen yıl 157’nci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 154’üncü sırada yer almaktadır.


Bu yılki listede sıralamanın sonunda Kuzey Kore yer aldı. Türkiye’nin Eritre, Cibuti ve Rwanda gibi adını ve yerini bile bilmediğimiz ülkelerle aynı sıralarda yer alması utanç verici bir durumdur” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.