Türk Bayrağı duyarsızlığı "Pes" dedirtiyor

GÜNDEM Haber Girişi : 10 Haziran 2019 09:09
Türk Bayrağı duyarsızlığı
Koçarlı’da vatandaşların evlerinin camlarına ve balkonlarına astığı Türk bayraklarının solmuş, eskimiş ve yırtık olması dikkat çekerken, adeta pes dedirtiyor.

Koçarlı’daki evlerde asılı Türk bayraklarının yıpranmış, eskimiş ve solmuş olarak pencerelerde ve balkonlarda asılı olarak kalması olumsuz görüntülere neden oldu.

Tıkla


Evlerde asılı olan eskimiş ve yıpranmış Türk bayraklarının kötü ve özensiz görüntülere yol açması vatandaşın da tepkisine neden oldu.


2010 yılında İçişleri Bakanlığının hazırladığı eskimiş, solmuş, yırtılmış ve kullanılamayacak duruma gelmiş bayrakların yok edilmesi usul ve esaslarını gösterir yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle Kaymakamlıklara eskimiş, solmuş, yırtılmış ve kullanılamayacak duruma gelmiş bayrakları imha yetkisi verilmişti.


“HALKIMIZ BAYRAK KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLMALI”


Eskimiş, solmuş, yıpranmış ve Bayrak Kanunu’na uymayan Türk bayraklarının asılı olmasının neden olduğu özensiz manzaralara isyan eden vatandaş, “İnsanların aslında evlerine Türk bayrağı asmaları tamamen iyi niyetli bir hareket. Bayrağımızı iyi niyetle pencerelerine, balkonlarına asıyorlar. Fakat Bayrak Kanunu'na aykırı bayraklar hakkında bilinçlendirilmemiz gerekiyor. Halkımızda büyük bir bayrak sevgisi var, fakat Bayrak Kanunu'nun varlığından haberimiz yok. Yani solmuş, yırtılmış ya da ağarmış bayrakların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Son yıllarda ülkemizde birlik beraberlik ruhunu yansıtma ihtiyacı duyduğumuz olaylar yaşadık, bu yüzden çoğu işyerinde ve evlerde asılan bayraklar uzun süre orada kaldı. Halkımız duyarlı olur ve eskiyen bayrakları yenisiyle değiştirirse milli değerlerimize daha iyi sahip çıkmış oluruz” dedi.


“İLÇEYE GELEN MİSAFİRLERDE KÖTÜ İZLENİM BIRAKIR”


Koçarlı’ya dışarıdan gelen misafirlere de bu durumun kötü bir izlenim bırakacağını ve bayrak konusunda tüm vatandaşların duyarlı olması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “İlçemiz tarihi değerleri açısından önemli bir ilçe. Dışarıdan gelen misafirler ilçemizin sokaklarında gezerken böyle yıpranmış Türk bayraklarının asılı olduğu evlerin, bahçelerin önünden geçiyor. Yıpranmış bayrakları görmeleri Koçarlımız için de iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Biz kendi sokağımızda bu görüntünün farkında olmalıyız ve de uyarmalıyız. Dışarıdan ilk kez gören birisi için iyi bir görüntü olmaz. Bayrağımız konusunda daha duyarlı ve bilinçli olmalıyız, bunlara dikkat etmeliyiz” diye konuştu.   


MÜLKİ AMİRİNDEN VATANDAŞA KADAR HERKES DUYARLI OLMALI


Rengini şehitlerimizin kanından alan ve Türk ulusunun en büyük manevi değeri olan ‘Türk Bayrağı’nın kirli ve yıpranmış olması vatandaşların tepkisini topluyor.


Yıpranmış ve eskimiş bayrakların düzenli olarak değiştirilmesi noktasında Mülki amirinden vatandaşa kadar herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, “Vatandaşlar dikkat etmiyorsa yetkili makamlar bu konuda duyarlık göstermeli ve kişileri uyararak gerekli işlemler yapılarak harekete geçmeliler.  Ayrıca kanunen de kirli, yıpranmış ve sökük olması yasak olan Türk Bayrağı ile ilgili sorumlu kişiler hakkında işlem yapılması da gerekiyor. Türk Bayrağımızın Türk ulusunun namus ve şerefini temsil ettiğini kimse unutmamalı. Bayrakların temizliği ve korunması ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlar uyarılmalı. Bayrağa gösterilen ilgi ve saygının en üst düzeyde olması gerekiyor “ dedi.


Bir başka vatandaş ise, “Bizler vatanımız ve bayrağımız için can veren nice şehitler veren bir milletiz. Bizim bayrağımız, kanımız, canımızdır. Türk Bayrağının gökyüzünde pırıl pırıl bir şekilde dalgalanması gerekiyor. Bu durumun hiçbir şekilde bahanesi olamaz. Bayrak Kanununun 7’inci maddesine göre Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz.. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz. Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır. İfadeleri yer alıyor. Herkes duyarlı olsun” şeklinde konuştu.


Eskiyen Bayraklar Nasıl İmha Edilir?


Yıpranan, rengi solan, yırtılan bayrakların nasıl imha edileceği konusunda çoğu vatandaşımız bilgi sahibi değil.


Bayrakların toplanması ve yok edilmesi ilgili yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde açıkça belirtilmiştir. Bu maddelere göre eskimiş, solmuş, yırtılmış ve kullanılamayacak duruma gelmiş olan bayrakları elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişiler ile resmi kurum ve kuruluşlar bu bayrakları ilçelerde kaymakamlığa, illerde valiliğe, yurt dışında büyükelçilik veya başkonsolosluklara teslim etmeleri gerekiyor. Valiliklerde toplanan bayrakları yok etme işlemi ise valinin belirleyeceği üç kişilik bir komisyonun gözetiminde, ay-yıldız ile kırmızı kumaşların kesilerek ayrılmasından sonra kırpma makinesinde veya kapalı alanda yakılmak suretiyle yapılıyor.  Yurt dışında yok etme işlemi büyükelçiliklerde ve başkonsolosluklarda, Dışişleri Bakanlığı'nın uygun göreceği bir yöntemle yapılıyor. Yönetmelikte de belirtildiği üzere bayrakları eskiyen vatandaşlar İlçe Kaymakamlığına giderek eskimiş olan Türk bayraklarını teslim etmeleri ve yenisiyle değiştirmeleri gerekmekte.

























  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.