Tarihi Duyarsızlık

GÜNDEM Haber Girişi : 01 Temmuz 2019 11:01
Tarihi Duyarsızlık
Koçarlı’da İlçe pazarının kurulduğu pazartesi günü kullanılan bazı pazar tezgahlarının ilçenin simgesi olan tarihi Cihanoğlu kulesinin önüne konması duyarsızlığın böylesi olmaz dedirtiyor.

Cihanzade İbrahim Ağa tarafından 1763-1764 yıllarında yaptırılan, bugün bile tarihe meydan okurcasına ayakta kalarak Koçarlının simgesi ve tarihin en büyük tanıklarından biri olarak 256 yıldır ayakta duran nadir yapılardan biri olarak halen ihtişamını sürdüren Tarihi Cihanoğlu Kulesinin bakımsızlığı ve çevresine bırakılan Pazar tezgahları tüm ihtişama gölge düşürüyor.

Tıkla


İlçeye gelen birçok yerli veya yabancı turist mutlaka ziyaret ederek bu muhteşem eserin önünde hatıra fotoğrafı çektirirken, kulenin dışındaki kötü görüntüyü görenlerde bu kadar da olmaz diyorlar.


Kapısında kilit olan, bir görevlisi bulunmayan, her daim ziyarete açık olmayan, ilçeye önemli biri geldiğinde veya zabıta aracılığıyla ziyarete açılan, ziyaret kapısının önünde düzensiz bir şekilde çöp tenekesi, kum yığını ve çöpler olan, çevresinde atıl vaziyette pazar tezgahları bulunan Cihanoğlu kulesinin bu durumuna vatandaşlar ve ilçeye gelen ziyaretçiler tepki gösterip, bir an önce girişimlerde bulunulmasını, turizme kazandırılmasını istiyorlar.


KADERİNE TERK EDİLMESİN


Koçarlıya ziyareti sırasında Cihanoğlu kulesini ev Cihanoğlu camisini gezerek, Ülke genelinde bir çok tarihi yapının kaderine terk edildiğini ve yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade eden emekli tarih öğretmeni Hasan Yıkılmaz, “Ben Koçarlı’ya bir tanıdığımın tavsiyesi üzerine geldim. Daha önce hiç gelmemiştim. Cihanoğullarından kalan kuleyi ve camiyi ziyaret etmek istedim. Camiyi ziyaret ettim daha sonra da kuleyi gezip görmek istedim. Kulenin önüne geldiğimde önünde Pazar tezgahları giriş kapsında ise kocaman çöp tenekesi ve kum yığını vardı. Kapısı ise kilitli bir görevli dahi yoktu. Kuleyi arkamıza alarak fotoğraf çekilmek istedik ama kulenin duvarlarının önüne konmuş olan tahta tezgahlar bizden ve kuleden daha fazla görünüyordu. Türkiye’de ne yazık ki bu gibi tarihi yerler korunmuyor ve kaderine terk ediliyor. Umarım bu kulede gördüğümüz gibi kaderine terk edilmiş olarak kalmaz ve değerlendirilir” dedi.


Emekli tarih öğretmeni Hasan Yıkılmaz ayrıca, tarihe yönelik bu duyarsızlığın bir an önce sona erdirilmesinin gerekliğini ifade etti ve Cihanoğulları hatıralarına hak ettiği konuma getirilmesinin önemine vurgu yaptı. Cihanoğlu kulesinin tarihi eser olarak Koçarlıya kazandırılmasının gerekliliğini belirten Yıkılmaz, bu önemli değerin bir an önce restore edilip, koruma altına alınmasının, tarihi ile ilgili bilgilerin yer aldığı tabelanın uygun bir yere asılmasının, bu şekilde turizme kazandırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.


BAŞKAN KAPLAN “TURİZME KAZANDIRACAĞIZ”


“Cihanoğlu Kulesi” ve “Cihanoğlulları Konağı” hatırasına sahip çıkılacağını ifade eden Belediye Başkanı Nedim Kaplan, kule ve konağın bulunduğu alanı komple turizme kazandırmak için start verdiklerini ifade etti.


Başkan Kaplan, Göreve geldikten bir hafta sonra Cihanoğlu Kulesi’ni ve etrafını dolaştıklarını, şartlarının kötü olduğunu kendilerinin de gördüğünü ifade ederek, “Kule ve çevresi güzelce temizleyip, restore ettirerek güzel bir projeyle tarihi Cihanoğlu Kulesini ve konağını turizme kazandırmayı ve ilçeye gelen turların ziyaretine açmayı planlıyoruz” dedi.


Kulenin ve konağın restorasyonunun bir an önce yapmayı planladıklarının atını çizen Başkan Kaplan, “Çünkü oradaki eksikleri gördük. Bazı prosedürler tamamlanır tamamlanmaz vakit kaybetmeden çalışmalara başlanacak.  Tabi iş çevre temizliğiyle bitmiyor, gerekirse Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle restore çalışmasının yapılması ve bir an önce başlatılması gerekiyor. Çevre düzenlemesini ve pazaryerinin de düzenlemesini yaptıktan sonra hem kulenin restorasyonuyla turizme kazandırılması, hem de bahçesinin ve konağın ıslahı ile müzeye dönüştürülmesi ve vatandaşın ziyaretine açma planlarımız var” diye konuştu.


BAHÇESİ PARK VE DİNLENME YERİ OLACAK


Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan konak ve kulenin çevresinde bulunan bahçeyi de park olarak hizmete açmayı düşündüklerini belirterek, “ O bölgedeki Koçarlı halkının ve dışarıdan gelen insanların konaklayarak dinlenebileceği bir park olacak.  Tabi o bölgede bir kısım özel mülkiyetler var, onların da rızasını alarak bağış veya kamulaştırma yoluyla belediye bünyesine katarak projemizi hayata geçireceğiz. Pazaryeri ve Cihanoğlu Kulesini, bahçesiyle birlikte restore edersek kafeler ve dinlenme yerleriyle turları da ağırlayacak hale gelerek turizmin canlanması da gündeme gelecektir. Çünkü o bölgeye zaman zaman tur kafileleri geliyor ama kulemizi ziyaret etmek isteseler de şu anki durumuyla ziyarete uygun olamamasından dolayı kulemizi tam anlamıyla göremiyorlar. Ziyarete açık hale geldiğinde Cihanoğlu Camisi’ne burayı gördükten sonra geçebilirler, çünkü onlar bir bütün” dedi.


KOÇARLI İÇİN GÜZEL BİR PROJE


Cihanoğlu Kulesi ve etrafının bakımını ve istimlak durumunu tamamlandığında Koçarlı için çok güzel bir proje hayata geçirmiş olacaklarını da söyleyen Başkan Kaplan “Hem Koçarlı halkının nefes alacağı hem de turizme kazandırılmış ve turların da uğrak yeri olan bir alan ortaya çıkaracağız” şeklinde konuştu.


“Tarihi zenginliğimiz olan Cihanoğlu Kulesi’nin çevresinde Koçarlımızda üretilen ürünlerin de satışının olmasıyla hem Koçarlı’nın tarihini, hem de Koçarlı’nın zirai değerlerini tanıtmış olacağız” diyen Başkan  Kaplan, Koçarlı’nın tarihi ve kültürel değerleri tanıtılmış olacak ve turist sayısı da artmış olacak. Kulenin de bahçesi ve çevresine bakım yapılacak. Amacımız kulenin restorasyonunu yapıp turizme kazandırmak” diye konuştu.


















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.