Sigara izmariti çiftçinin umudunu söndürmesin

GÜNDEM Haber Girişi : 24 Haziran 2019 11:29
Sigara izmariti çiftçinin umudunu söndürmesin
Koçarlı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de tarlaların kenarından geçenleri sigara izmaritlerini atmamaları konusunda uyardı. Üreticiler, geçim kaynaklarının yok olmaması için vatandaşların duyarlı ve dikkatli olmalarını istiyor.

Aydın Çevre Yolu kenarındaki tarlalarda geçtiğimiz haftalarda yangın çıkmıştı ve yangının Aydın Çevre Yolu'ndan geçen araçlardan sigara izmariti atılması sonucu çıktığı tahmin edilmişti.

Tıkla


Efeler de Aydın Çevre Yolu'nun Çıldır Havalimanı Kavşağı yakınlarında çıkan ve yoldan geçen araçlardan atılan sigara izmaritinden kaynaklandığı tahmin edilen yangında, yol kenarındaki tarlalardaki ekinler yandı.


Koçarlı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de tarlaların kenarından geçenleri sigara izmaritlerini atmamaları konusunda uyardı. Üreticiler, geçim kaynaklarının yok olmaması için vatandaşların duyarlı ve dikkatli olmalarını istiyor.


“MAHSUL YOK OLURKEN TARLALARDAKİ CANLILAR DA YOK OLUYOR”


İlçe Müdürlüğü yetkilileri, çiftçinin yetişmesini sabırla bekledikleri mahsullerin küçük bir kıvılcımla karşılaşması halinde bir anda tutuşup yanabileceğini belirtti. Üreticiler de geçim kaynaklarının yok olmaması için vatandaşların duyarlı ve dikkatli olmalarını istiyor.


Yetkililer, buğday ve arpa gibi hububat ürünlerinin her yıl Haziran ve Temmuz aylarında hasat edildiğini, yaz aylarında kuruyup biçilmeye hazır hale gelen ürünlerin yanmaması için de ayrıca dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Kuruyan ürünlere ufak bir kıvılcım bile değmesi halinde ekim alanlarının adeta küle dönebildiğini belirten yetkililer, yangının ardından mahsul yok olurken tarlada yaşayan kemirgenler, karıncalar ve böcekler gibi küçük hayvanların da yanarak feci şekilde ölebildiğini hatırlattı.


EMEK GİDİYOR VE TOPRAK MAHVOLUYOR


Yangının ardından toprağın da olumsuz etkilendiğini aktaran Koçarlı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ise, "Tarlalar arasındaki arazilerde gezen kim olursa olsun yangın çıkmaması için çok dikkat etmeli. Kesinlikle sigara izmariti veya ateşle bir şey yapılmaması lazım. Verilen emek gidiyor, milli servet gidiyor hem de bu toprak mahvoluyor. Üreticimiz de dikkatli olup harmandan sonra da anız tarlalarını yakmamalı. Bu konuda cezalar da var" ifadelerini kullandı.


ÇİFTÇİ DUYARLILIK İSTEDİ


Üretim yapan çiftçiler de vatandaşların ekili alanlara yaklaşırken dikkatli olmasını istedi. Arpa ve buğday üreticiliği yapan Koçarlılı vatandaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada sigara izmaritlerinin yol kenarlarına atılmaması gerektiğini söyledi. Vatandaş, "Tarlaların kenarındaki yolu kullanan vatandaşlar sigaralarını içtikten sonra izmaritini yola atıyor, izmaritler tarlalarımıza da düşebilir ve yangın çıkmasına neden olabilir. Bu da biz çiftçileri kötü etkiliyor. Milli servettir, yazıktır, günahtır. Bu anlamda halkımızdan dikkatli olmalarını rica ediyoruz. Herkes dikkatli olursa ne biz zarar görürüz, ne devletimiz ne de milletimiz zarar görür" diye konuştu.


“EMEKLERİMİZ SANİYELER İÇİNDE BOŞA GİDEBİLİR”


Koçarlılı çiftçiler hasat zamanı çıkacak yangınların büyük zararlara yol açabileceğini söyleyerek bu konuda çok dikkat edilmesi için çağrıda bulundu. Koçarlı’da tarımsal alanlarda hasat mevsimine doğru yaklaşılırken çiftçilikle uğraşan vatandaşlar yıl boyunca emek verdikleri ürünlerin telef olmaması için herkesi duyarlı olmaya davet etti. Dikkatsizce atılan sigara izmariti ve tarla kenarlarına bırakılan pet ile cam şişesi kırıklarının yangına davetiye çıkardığını aktaran çiftçiler bütün emeklerin saniyeler içinde boşa gidebileceğini belirtti. Hasat sırasında ayrıca motorlu araçların egzozundan çıkan kıvılcımların da yangına sebep olabileceğini dile getiren çiftçiler egzoza takılacak susturucuların olası bir yangını önleyeceğini ifade etti.


Çiftçiler boş arsa ve evlerin etrafındaki kurumuş otların da hasat döneminde yangına sebebiyet verebileceğini bu nedenle bu tür çalışmaların hasat sonrasına bırakılması gerektiğine dikkat çekti.















 

 

     

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.