Pazarın ateşi hiç sönmüyor

GÜNDEM Haber Girişi : 28 Ocak 2019 09:21
Pazarın ateşi hiç sönmüyor
Meyve ve sebze fiyatlarının bir türlü düşmemesi vatandaşın mutfak masrafını ikiye katlarken, semt pazarlarında her hafta farklı fiyatla karşılaşan tüketici ucuza yönelmek durumunda kalıyor. Ancak ucuz kavramı da pazardaki fiyatlara baya uzak kalıyor.


Tıkla


Pazarın zam şampiyonu patlıcan 12 -13 TL’den tezgahlarda yerini alırken domates, biber ve daha bir çok sebze meyve fiyatı 10 TL’nin altına düşmüyor. 


Koçarlı Haber olarak, Koçarlı’da kurulan pazarda tüketiciye ve pazarcı esnafına ekonominin durumunu sorduk.


Fiyatların yüksek olmasından dolayı satışlarda düşüş yaşandığını belirten pazarcı esnaflarından Aşkın Turnalı “Biz kendimiz ürünü yüksek fiyatlardan aldığımız için, tüketiciye de bu fiyatları yansıtmak durumunda kalıyoruz. Fiyatların yüksekliğinin aracılardan kaynaklandığını düşünüyorum, bu da fiyatlara zam olarak yansıyor” ifadelerini kullandı.


ÜRETİCİ ÇİFTÇİ VE SATICI KAZANMIYOR TÜCCAR KAZANIYOR


Özellikle sebze ve meyve ürünlerinde üretici ile tüketici arasında çok fazla aracı var diyen pazarcı esnafı Aşkın Turnalı, “Sebze ve meyve üzerindeki pahalılığın ana sebebi üretici olan çiftçi ile satıcının kazanamaması. Çiftçiden tüccar satın alıyor bize pahalıya satıyor. Bizde üzerine kar koyarak tüketiciye satıyoruz. Ne zaman tüccar aradan çıkarsa fiyatlar o zaman düşer.  Bu yüzden hem vatandaş pahalıya alıp yiyor, hem de üretici doğru düzgün kazanamıyor. Hükümet bu aracıları ortadan kaldırıp üreticilere kooperatif kurarak satış yaptıracak bir sistemi getirmesi gerekiyor” dedi.


MUTFAK MASRAFLARI ÇOĞALDI, KAYNAYAN YEMEKLER AZALDI


Mutfak masrafını karşılamasında bazı sebzelerde yüzde 200, hatta 400’lere varan zamlarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen ev hanımı Ayşe Güngör, “Pazar arabamı dolduramadan eve geri dönüyorum. Ateş pahası olan sebzeleri alamıyoruz. Akşam evde ne pişireceğim derdiyle ucuz sebzelerden alıp eve dönüyorum. Ekonomide sorun yok dense de benim görüşüm bu yönde değil. Zamlar ve dolmayan alışveriş arabalarından bıktım. Her hafta Pazar alışverişine çıkarken şimdi artık iki haftada bir çıkıyorum” şeklinde konuştu.


Pazarın pahalılığından şikayet eden Güngör, “3 çocuğum ve 4 torunum var. Artık pazara 2 haftada bir geliyorum. 3 torunum annesi babası çalıştığı için benimle kalıyor, yetişemiyorum. Pazar fiyatları her seferinde azalacağı yerde artıyor. Halk yakında kuru ekmeğe muhtaç durumda kalacak. Torunlarımın istedikleri yemekleri yapmak istiyorum ama pahalılıktan dolayı alamıyorum ya da çok az alabiliyorum. Ne olacak böyle? Önceden ne istersek alabiliyorduk ama şimdi istediklerimizi değil ucuz olanını alabiliyoruz” diye konuştu.


PAZARIN ATEŞİ CEBİMİZİ YAKIYOR


Cemalettin Tekol isimli tüketici ise, pazar fiyatlarının son 2 aydır sürekli arttığını, dövizin artışı ile birlikte 2 liraya aldığı şeyi 5, hatta 8  liraya kadar almaya başladığını ve daha önce pazar arabasının tamamını doldururken şimdilerde yarısını zor doldurduğunu ifade etti.


Marketlerin yanından bile geçemediklerini aktaran Tekol, “Halk pazarı böyleyken marketlerin yanından bile geçemiyorum. Sadece marketlerin haftalık kampanyalarını takip edip indirimli sebze meyve varsa o şekilde markete gidiyorum. 2018 yılı ekonomik açıdan benim açımdan kötüydü. 2019’un ilk ayını geride bıraktık durum böyle giderse sonumuzu düşünemiyorum bile. Daha kötü olacak gibi, artık iyi olacak diye bir beklentim yok benim. Pazarın fiyatları ateş pahası cebimizi yakıyor” diye yakındı.


İHTİYACI KADAR DEĞİL CEBİNDEKİ PARASI KADAR ALIYORLAR


14 yıldır pazarcılık yaptığını belirten Hamdi Akpınar ise kendisinin sebze meyve sattığını belirterek,  “Bizi etkileyen tek şey vatandaşın alım gücü ve ihtiyacı kadar alamaması oluyor. Alışveriş yapan vatandaşın aldığı kilo oranında ciddi azalmalar oldu. Mesela daha önceleri 2-3 kilo patlıcan, biber veya domates alan vatandaş, zamlar ile birlikte en fazla 1 kilo ürün almaya başladı” diye konuştu.


TEZGAHLARIN YARISI BOŞALMIYOR


Pazarcı Burhan Yıldız ise, “Vatandaşları marketlerden kurtarmak, kaliteli ve taze ürünleri ucuza yedirmek için buradayız. Zaten pazara gelen vatandaşların geneli dar gelirli. Pahalı olan ürünleri ucuza vermeye çalışıyoruz ama zamlar vatandaşı etkilediği gibi biz satıcıları da etkiliyor. O yüzden mecburen zamları yansıtmak durumunda kalıyoruz. Yoksa bizde tezgahlarımızda ki bütün ürünlerimizin satılmasını isteriz. Önceden tezgahlarımızda mal kalmıyordu, hatta yeni mal siparişi verdiğimiz kinci tezgahı açtığımız günlerimiz oluyordu. Şimdi ise bırakın ikinci tezgahı, sabah açtığımız tezgahımızı akşama kadar bitiremediğimiz, satamadığımız günlerimiz oluyor ” dedi.


HER HAFTA FARKLI FİYATA ALIŞTIK


Ev hanımı 40 yaşındaki Hatice Yılmaz isimli kadın ise, pazara her hafta geldiğini ancak her geldiğinde fiyatların daha da arttığını gördüğünü söyleyerek “Dövizin yükselmesi kendi ceplerimizi de etkiledi. Zamlarla birlikte çok zor geçinmeye başladık. Mutfak masraflarına bile yetişemiyoruz” dedi.


EN PAHALI PATLICAN EN UCUZ PATATES


Bu haftaki fiyatlarda patlıcan cebi yakarken 13 TL’den tezgahtan tüketiciye ulaşan patlıcanı, 10 TL olan fiyatıyla biber takip ediyor. Tezgahlardaki en ucuz sebze ise 3 ile 5 lira arasında dolaşarak alıcıya ulaşan patates.


Pazar tezgahlarındaki bazı sebze fiyatları ise şu şekilde, Domates 6 - 7 TL, Patlıcan 13 TL , Biber 10 TL,  Limon 3 – 4 TL, Patates 3 – 5 TL, Soğan 5 TL, Karnabahar 4 – 5 TL

























Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.