Pamuk üreticisini güldürdü

GÜNDEM Haber Girişi : 21 Ekim 2019 10:57
Pamuk üreticisini güldürdü
Pamuk hasatlarının başlamasıyla Koçarlı’da da tüm yoğunluğuyla devam eden pamuk hasadı pamuk üreticilerinin yüzünü bu sene güldürdü.

Koçarlı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Yağan, bu seneki pamuk hasadı rekoltesini değerlendirirken, pamuk hasadının verimli geçtiğini belirtti. Koçarlı’da pamuk hasadının yaklaşık 20 gün önce başladığını söyleyen Yağan, hasatta şimdilik bir sıkıntının olmadığını ve güzel devam ettiğini bildirdi.

Tıkla


TOPLAMA MAKİNELERİ HASADI KOLAYLAŞTIRIYOR


Pamuk hasadı yapmak için kullanılan pamuk hasat makinelerinin çiftçinin işini çok kolaylaştırdığını aktaran Yağan, “Bize kayıtlı 30 hasat makinesi var, bunlar dışında Söke’den, Denizli’den ve Torbalı’dan 3-4 tane makine geldi ve iş bitince tekrar geri döndü. Şu an tüm pamuğun yüzde 50 civarı hasat edildi. Verimimiz çok iyi, bir dekardan elde edilen pamuk ortalama 550 kilo civarında, geçen sene 500 kilo civarındaydı. Tarlasına göre 600-700 kilo alan da var. Ovada yaklaşık 80 bin dekar araziye pamuk ekili. Yani ovanın yüzde 85’i pamuk ekili diyebiliriz. Dekarı 550 kilo olduğunu düşünürsek, yaklaşık 44 bin pamuk hasadımız olacak. Tahminlerimize göre Kasım’ın ortalarına kadar büyük pamuğun büyük çoğunluğunu toplamış oluruz. Hava şartları da yağışsız giderse ova bitmiş olur, pamuk hasadını bitirmiş oluruz” dedi.


“HASTALIK YAŞANMAMASI BEKLENTİMİZİ YÜKSELTTİ”


Pamuk kilo fiyatında bir yükselme görüldüğünü paylaşan Yağan, “Pamukta en son kilo fiyatı 3,80 TL. Pamuk hasadı iyi geçti bizim için. Geçen seneye göre daha iyi oldu. Bu sene pamukta görülen hastalık yönünden çok sıkıntı yaşamadık, geçen senekinin yarısı kadardı. Bu sene beklentimiz de daha çok yükseldi. Bizde 3 tane çırçır fabrikası var, zaten çiftçimizin çoğu da buralara veriyor. Pamuk hasat makinesi olarak da bizdeki 30 makineyi kullanıyorlar. Söke’den de gelen makineler vardı. Aydın’da en çok pamuk Söke’den çıkıyor, Söke’de 250 civarında pamuk hasat makinesi var. Söke, Denizli, Torbalı’dan gelip, toplayıp geri dönen makineler de var. Çiftçi neredeki çırçır fabrikasına pamuğunu satacaksa, fabrika sahibi kendi makinesini gönderebiliyor ve sonra çiftçi makineyi geri gönderebiliyor” diye konuştu.


Pamuk hasat makinelerinin ve pamuk üreticilerinin müdürlüğe kayıtlı olmaları gerektiğini açıklayan Yağan, “Pamuk eken tüm çiftçiler bize kayıtlı olmak zorunda. Makinesi olan tüm makine sahipleri de bize kayıtlı olmak zorunda. Genelde makinesi olan çiftçiler kendileri kullanıyor, kiraya veren fazla olmuyor. Bize kayıtlı olan makine sahiplerinin hemen hemen hepsinin pamuğu da var zaten, kendi toplamak için kullanıyorlar. Diğer boş kalan zamanları olduğunda da diğer çiftçilerin faydalanması için verebiliyorlar” ifadelerini kullandı.


“BU SENE VERİM YÜKSEK”


Rekoltenin geçen seneye göre daha iyi olduğunu belirten Yağan, verimin de yüksek olmasından kaynaklandığını aktararak, “Rekolteler şu an çok iyi. Fiyat geçen seneye göre düşük olsa da verim yüksek. Hastalık ve zarar yönünden de daha avantajlı bir sene. Geçen sene çok verim olmadığı için fiyat yüksekti ama şimdi daha düşük olmasına rağmen verim yüksek olduğu için pamuk hasadı yapan çiftçi memnun. Kilo fiyatı 3.80 TL’den 4.00 TL’ye kadar yükselirse fiyat dengelenecek. Fiyat düşerse çiftçi biraz zarar edebilir” dedi.


“ELLE PAMUK TOPLAMAK ESKİDENDİ”


Eskisi gibi pamuk toplamanın elle yapılmadığını ve hasat makinelerinin daha hızlı bir şekilde pamuk toplama işini bitirdiğini söyleyen Yağan, “Yaklaşık bin kişinin pamuk tarlası var. Hepsi de aynı makinelerle hasat ediliyor. Artık elle toplama bitti, o 10 sene önceydi. Makineler 2li, 3lü, 5li gibi değişiyor. 5li bir makine ortalama günde 100 dönüm yer topluyor. Eskiden elle bir kişi 100 kilo toplarken, şimdi bir makine 30 dönüm topluyor. 5 kişinin yapacağı işi bir makine bir dönümde yapıyor. Hasat makinesi kiralarını Ziraat Odası belirliyor. Pamuk toplanacak dönümüne göre 180-200 TL olarak fiyatlar değişiyor. Bir makinenin özelliğine göre günde 30 dönümden 100 dönüme kadar toplayabiliyor” şeklinde konuştu.


“TARIMDA HER ZAMAN RİSK VAR”


Önümüzdeki sene pamuk rekoltesi konusunda net bir durumun öngörülemeyeceğini belirten Yağan, “Tarımda her zaman risk vardır. Hava şartları, hastalık, maliyetler etkili oluyor. Bu seneki gibi geçen seneye nazaran şartlar daha iyi giderse yine bu ölçüde ekim olur. Ekim alanında çok artış olmaz belki de ama azalacağını da çok düşünmüyorum. Geçen sene verimin düşük olmasından kaynaklı bu sene pamuk eken çiftçide bir azalma olmadı. Çiftçi sayısı olarak değil, dekar olarak bakıyoruz. Geçen sene de aynı rakamdı, bu sene de aynı rakam” açıklamasında bulundu ve hemen hemen her gün pamuk hasadı kontrollerini de gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.  




















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.