Pamuk rekoltesi 187 bin ton

EKONOMİ Haber Girişi : 21 Kasım 2017 09:32
Pamuk rekoltesi 187 bin ton
Pamuk rekoltesi 187 bin ton

Pamuk rekoltesi 187 bin ton

Tıkla


Egeli pamuk üreticisinin pamuk dikim alanlarını yüzde 20, pamuk rekoltesini yüzde 12.5 arttırdığı açıklanırken, Pamukta prim artışı Egeli üreticiyi pamukla tekrar barıştırdı.


Türkiye'nin ihracatta lokomotif sektörleri Hazırgiyim ve Tekstilin ana hammaddesi pamuk rekoltesinde sevindirici artış yaşanıyor. Tekstil ve hazırgiyim ihracatçıları, rekolte artışı yanında kontaminasyonsuz ve uzun elyaflı pamuk arayışında.


Egeli pamuk üreticisi pamuğa verilen prim artışı sonrasında tekrar pamukla barıştı. Pamuk üreticisi bu yıl 110 bin 228 hektar alanda pamuk dikimi yaparak dikim alanlarını yüzde 20, pamuk rekoltesini ise yüzde 12.5 arttırdı. Bu yıl ki pamuk rekoltesinin yaklaşık 187 bin ton olduğun açıklandı.


PRİM ÜRETİMİ TETİKLEDİ


Pamuk üreticine kilogramda verilen 80 kuruşluk prim pamuk üretimini tetikledi. Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmaları İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası işbirliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde gerçekleştirildi.


Ege Bölgesi Pamuk Rekoltesi düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.


Ünlütürk: "Kontaminasyonsuz pamuk istiyoruz"


Ege Bölgesi Pamuk Rekoltesi Basın Toplantısı'nda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk; Rekolte çalışmasının tekstil sektörüne ışık tutan önemli bir çalışma olduğunu, rekolte çalışması ile birlikte pamuk kalitesinin yükseltilmesini de çok önemsediklerini, Tekstil ve Hazırgiyim sektörleri olarak kontaminasyonsuz pamuk beklentisi içinde olduklarını dile getirdi.


Türk tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin Türkiye'de geçmiş yıllarda kontaminasyon sorunu yaşandığı için kontaminasyon garantisi olan Amerikan pamuğuna ciddi paralar ödemek durumunda kaldığına dikkati çeken Ünlütürk, "Özellikle beyaz renkli üretimlerde kontaminasyonsuz pamuk arayışımız öne çıkıyor. Ayrıca, uzun elyaflı pamuk üretimi için tohum seçimine de büyük önem verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Türkiye genelinde pamuk dikim alanlarında yüzde 17 artış oldu


Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, geçtiğimiz yıl binde 4'lük bir yanılgı payıyla rekolte tahminlerinin tuttuğunu, bu yıl da paydaşlarıyla birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek "Ekili alan artışı yüzde 20 civarında. UPK olarak da Türkiye genelinde yüzde 17 gibi bir artış bekliyoruz" dedi.


Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bolca da, "Bölgemizde pamuk ekili alanlarının artmış olduğunu mutlulukla izliyoruz. Bu artışın verime de yansımasını ümit ediyoruz. Pamuk ülkemiz için önemli ve katma değeri yüksek bir ürün" ifadelerini kullandı.


İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak ise 2017/18 dönemi pamuk üretim beklentisine ilişkin bilgi verdi. Bu sezon Ege'de 187 bin tonluk rekolte beklendiğini ifade eden Uçak,"Bu sezon pamuk ekim alanlarının yüzde 20.4 artışla 110 bin hektara yükseleceği tahmin edilmektedir. Ortalama kütlü verimin 447 kg/dekar olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 492 bin 393 ton olması bekleniyor. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 38 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 187 bin ton olacağı tahmin edilmektedir" dedi.

 























Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.