Muhtarlara, muhtarlık mesleğinin önemi anlatıldı

GÜNDEM Haber Girişi : 06 Mayıs 2019 16:11
Muhtarlara, muhtarlık mesleğinin önemi anlatıldı
Koçarlı Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda Koçarlı mahalle muhtarlarına “Türkiye’de Merkezi İdareler, Mahalli İdareler İle Mahalle Teşkilatı ve Mahalle Muhtarlıkları” konulu bilgilendirme eğitimi verildi.

Adnan Menderes Üniversitesi İktisat Fakültesi, Kamu Yönetim Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Osman Nacak’ın sunumuyla verilen eğitime Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, Koçarlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Dirik, Koçarlı Muhtarlar Derneği Başkanı Hanife Kırkuşu ve mahalle muhtarları katılım sağladı.

Tıkla


Düzenlenen eğitimde muhtarlara genel hatlarıyla muhtarlık mesleği anlatıldı. Muhtarlığın tarihi, geçmişi, mahalleleri temsilinin nasıl olduğu, mahalle muhtarlarının görev ve yetkilerinin neler olduğu hakkında bilgi verilen toplantıda devlet yapılanması ve ana hatlarıyla merkezi yönetim yapısı hakkında kısa bilgi de verildi.


Eğitim başlamadan önce konuşma yapan Kaymakam Çelik, “Artık bilgi çağındayız. Değişen ve gelişen Türkiye ve dünya şartlarındaki kurumsal gelişmelere katkısı olması adına bir eğitim düzenledik. Hocamız bizi kırmadı ve bu eğitimi vermek için geldi, kendisi bu konuda uzman. Bu eğitimin hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


MUHTARLARA DEVLET ÖRGÜTLENMELERİ ANLATILDI


Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra bunun muhtarlığa yansımalarının da olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Nacak, “Aslında tüm devletler 2 temel esasa göre örgütlenmektedir. Bunlardan biri merkezi yönetim, diğeri ise yerinden yönetim kuruluşlarıdır. Tüm dünyadaki devletlerin yönetimi aslında bu iki temel üzerine oturmuş durumdadır. Kimileri merkezi yönetime, kimileri yerinden yönetime önem verirler. Biz merkezi yönetime biraz daha önem veren bir ülkeyiz. Ama her zaman bu iki sistem her ülkede birlikte işler, tek başına işleyen bir sistem söz konusu değildir. Merkezi yönetimin yereldeki örgütlenmesi iller ve ilçeler, burada yardımcı kuruluşlar da Milli Güvenlik Kurulu, Danıştay ve Sayıştay, gerektiğinde merkezi yönetime yardım etmek isteyen, gerektiğinde görüş belirten kurumlardır. Yerinden yönetim kuruluşları da fonksiyon üzerine yani kamu hizmeti yapmak amacıyla kurulmuş örgütlerdir. Diğer yandan da muhtarların sürekli irtibatta olduğu, coğrafi yerinden yönetim ve mahalli idareler vardır; il özel idaresi, belediyeler ve köyler olmak üzere Türkiye’de 3 tane yerel yönetim yapımız var” diye konuştu.


Cumhurbaşkanlığı hiyerarşik yapısı hakkında muhtarlara bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Nacak, “Büyükşehir yapılanmalarımız var, bu yapılanmaların içinde de 6360 sayılı 2012’de çıkan yasadan sonra bir takım değişiklikler var. Bu değişiklikler muhtarları da etkiledi. Cumhurbaşkanlığı teşkilatının nasıl bir yapısının olduğunu medyadan sıklıkla takip ediyorsunuz. En üst hiyerarşik amir konumunda cumhurbaşkanlığı var, bütün idari yapılanma onun altında şekillenmektedir. Bunlardan biri Cumhurbaşkanı Yardımcısı, diğeri İdari İşler Başkanlığıdır. Bakanlık sistemimizde de önemli bir değişiklik oldu, önceki yapıda 21 tane bakanlık varken şu anki yapımızda 16 tane bakanlık var, kimileri birleştirildi, kimileri kaldırıldı. 9 tane politika kurulumuz var, bunlardan bir tanesi Yerel Yönetimler Politikaları Kurulu” ifadelerini kullandı.


“HİZMET GÖTÜRÜRKEN MUHTARIN GÖRÜŞÜNÜ ALMAK ÇOK ÖNEMLİ”


Kamu hizmetini vatandaşa götürme konusundaki verimin artması için muhtarların fikrine başvurulmasının çok önemli olduğunu çünkü muhtarlığın vatandaşla en iç içe olan kurum olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nacak, “Kamu hizmetlerinin tamamı kamu politikaları üzerine kurulu, yani önce bir politika üretiliyor sonra bu politikayla orantılı olarak kamu hizmeti vatandaşa götürülüyor. Bu kamu politikalarının en önemli paydaşlarından birisi halkın en içinde olan muhtarlardır. Muhtarlar bu politika sürecinin içine itilirse aslında vatandaşın talebinin ne olduğunu da anlama şansı olur. Özellikle yerel yönetim politikalarında zaman zaman muhtarları da çağırıp, onlardan da bilgi almak ve onların da bu konudaki fikrine başvurmak son derece önemli, çünkü vatandaşı en yakinen bilen kişi muhtarlar.  Yani merkezi yönetimdeki bir bürokratın mahalledeki bir vatandaşın talebini bilmesi mümkün değil. Yani düşünelim ki; merkezi yönetici karar verirken önüne mahalleyle ilgili bir talep geliyor, mahallenin elektriği ve telefonu yok. Eğer mahalli yönetici önce elektrik talebini iletmez de telefon talebini iletirse, bakarsınız ki elektriği olmayan köye telefon hattı döşenmeye başlar, çünkü o talebin önceliği ona ulaşmadı. Merkezi yönetici, mahalli yönetimin en altında olan muhtarlara daha fazla kulak vermeli. Ve böylelikle vatandaşın talebine de kulak verebilsin. Bu politika kurumları sayesinde eğer halkın değişik kesimlerini bu sisteme dahil edebilirsek ciddi politikalar üretebiliriz ve kamu hizmetlerinde istenilen sonuca ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.


“İLDE VALİ NEYSE, MAHALLEDE DE MUHTAR ODUR”


Dünyada devletlerin politika üretirken 50 yıllık, 100 yıllık politikalar ürettiklerini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Nacak, Türkiye’de 1-5 yıllık politikalar üretildiğini, en azından 20-30 yıllık politika üretilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin dünyada en kısa süreli politika üreten ülkeler arasında olduğunu açıkladı.


İl çapında valinin önemi neyse, mahalle çapında da muhtarın o kadar önemli olduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Nacak, “Merkezi yönetimin taşra örgütleri bizim için çok önemli, çünkü sizlerin çok fazla bire bir ilişki kuracağınız, yeri geldiğinde taleplerinizi iletip sorunlarınızı çözebileceğiniz makamlar. Taşra örgütleri İl ve ilçe örgütlenmeleri olarak ayrılıyor. İl örgütlenmesine baktığımızda 1864’ten yani Osmanlı’dan beri varlığını sürdüren bir yapı. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde görev ve yetkileri hakkında bilgi edinebiliriz. Bu kanun hakkında da bilginiz olmalı. İlde valiler en üst yönetim birimidir, ilde vali yönetimde ne kadar önemliyse mahallede de muhtarlar o kadar önemlidir” dedi.














Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.