reklam alanı 728x90
13 Ekim 2019 Pazar
Anasayfa > GÜNDEM > Kurbanlık Alırken Dikkat!

Kurbanlık Alırken Dikkat!

05.08.2019 10:26 12 14 16 18 yazdır
Veteriner Hekim Tuncer Sarı kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.
Kurbanlık Alırken Dikkat!

Kurban Bayramı’na 6 günlük bir zaman kaldı. Koçarlı ve çevresinde kurbanlık olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar satışa çıktı. Peki kurbanlık fiyatları ne durumda? Kurban alırken nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevaplarını Koçarlı Haber olarak kurbanlık satıcılarından ve Veteriner Hekim Tuncer Sarı’dan aldık.


Kurbanlıklar geçtiğimiz haftalarda satışa çıkartılırken fiyatları da kilolarına ve cinslerine göre değişiyor. Kilo olarak istemeyenler, pazarlık usulüne yönelirken anlaşılan fiyat el sıkışılarak yapılıyor.


Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurban satış alanlarında hareketlilik de arttı. Sıkı pazarlıkların yaşandığı satış alanlarında şimdi iyi kurbanlığı seçme zamanı. Peki iyi bir kurban seçerken nelere dikkat etmeli?


KURBAN FİYATLARINDA FAZLA ARTIŞ YOK


Koçarlı Büyükdere kasabı Halit Atar, büyükbaş hayvanlarda kilogram olarak 40 TL’te satışların gerçekleştiğini, pazarlık usulü ile ise 8 bin ila 12 bin TL arasında değiştiğini ifade etti.


Kasap Halit Atar, besicilerin maliyetlerdeki artış nedeniyle birçok kişinin artık bu işi yapmadığını, bu nedenle satılan kurbanlıkların sayısında düşüş olduğunu belirtti. Atar, “satışlarımız geçen yıllara oranla daha düşük, talep var aslında ama alım gücü de pek fazla yok. Biz de yem fiyatları ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı kazancımızda düşüyor. Alım gücü olmadığından fiyatlarımızı da yüksek tutamıyoruz. Bu da kazancımızı oldukça düşüyor” dedi.


KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARA TALEP DAHA ÇOK


Küçükbaş hayvan satışı yapan Ali İnan ise, taleplerin yüksek olduğunu ifade etti.


Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının koyun ve keçi dahil olmak üzere bin (1.000) TL den başladığını ve bin 750 TL’ye kadar çıktığını söyledi.


KURBANLIK SEÇERKEN DİKKAT EDİLMELİ


Veteriner Hekim Tuncer Sarı, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak, vatandaşları uyardı.


Kurbanlıkların, burunda, gözde akıntı ve salyalı hayvanların kurbanlık olarak alınmaması gerektiğini belirten Sarı, kesilen kurbanlardan ortaya çıkan atıkların da çöpe atılmayıp, gömülmesinin sağlıklı olacağını ifade etti.


Veteriner Hekim Tuncer Sarı, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:


"Özellikle hayvanlarda burun akıntısı, salya, gözlerde akıntılar, topallık, fiziksel olarak dışa yansıyan durumu olan ve herhangi bir azası eksik olan hayvanları kurbanlık olarak alıp değerlendirmemek gerekir. Bunun dışında özellikle hayvanlarda kulak küpesi olmasına dikkat etmek gerekir. Veteriner hekimlerin kontrol ettiği ve kurbanlığa uygun olan hayvanlar değerlendirmeli. Bunları aldığımız yerlerde özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olmalarına dikkat edilmelidir. 2 yaşını doldurmuş olup olmadıklarını da kulak küpeleri ile beraber bizim sistemimizde kontrol edilmek istendiği zaman kontrolü yapılabilmektedir. Küçükbaş hayvanların da özellikle besili olması, kurbanlığa uygun olması gerekmektedir. Bunun dışında özellikle hayvanların il içerisinde nakillerinde ve nakil belgesi küçükbaşlarda ve büyükbaşlarda da pasaportla nakillerini yapmak gerekir. İl dışına hayvanları götürmek gerektiği zamanlarda da bunları mutlaka veteriner sağlık raporuna dönüştürmek o şekilde intikalleri yapmak lazım. Kurbanlıklar kesildiğinde kulak küpelerini alıp il ve ilçe müdürlüklerimizdeki arkadaşlarımıza götürerek sistemden düşümlerini yapmalıyız” dedi.


ZOONOZ HASTALIKLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ


Hayvandan insana bulaşan hastalıklara dikkat çeken Veteriner Hekim Tuncer Sarı “Hayvanların genel olarak herhangi bir hastalığı taşıdığını düşündürecek belirgin semptomları olmadığına dikkat edilmelidir. Hayvanın dış görünüş olarak sağlıklı görünmesi, bitkin olmaması, canlı ve parlak yün ya da kıllara sahip olmasına bakılmalıdır. Hayvana ait doğal deliklerden (burun, ağız, kulak ) kötü kokulu, farklı renklerde ya da kan gibi akıntıların varlığı çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle veteriner hekim kontrolünden geçmiş olan kayıtlı hayvanlar satın alınmalıdır. Veteriner hekim muayenesi geçirmemiş kontrolsüz hayvanlardan insanlara bulaşabilecek birçok zoonoz hastalık etkeni bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.


KESİM YERLERİ DIŞINDA KESİM YAPILMAMALI


Kurbanlıkların kesimlerinin belediyenin belirlediği yerlerde yapılması gerektiğinin de önemine vurgu yapan Tuncer Sarı, “Hem çevre temizliği bakımından, hem de sağlık açısından bu çok önemlidir. Ayrıca, kesim sonrası etin muayenesi mutlaka veteriner hekimler tarafından yapılarak ette herhangi bir zoonoz hastalık olup olmadığı, tüketim açısından bir sorun teşkil edip etmediği tespit edilmelidir” şeklinde konuştu.













 

 

ihh 468x60
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri