Kuduza çözüm havadan geliyor

GÜNDEM Haber Girişi : 21 Eylül 2019 11:51
Kuduza çözüm havadan geliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaban hayatında kuduz hastalığıyla mücadele amacıyla ülke genelindeki projesi kapsamında havadan aşılama çalışmalarına başlandı.

Koçarlı İlçe Gıda Tarım ve Orman Müdürlüğü, bakanlıktan aldığı talimatla “Kuduza Karşı Oral Aşı Temini” ismi ile başlattığı proje kapsamında Koçarlı bölge sınırları içerisinde havadan aşılama çalışmalarına 19 Eylül 2019 tarihinde başladı.

Tıkla


Kuduz hastalığından korunmanın en etkili yönteminin aşılama olduğunu belirten yetkililer, “Kuduzla mücadele için bakanlığımız kedi, köpek ve tilkileri bu hastalıktan korumak için aşılama kampanyası başlatmıştır. Yaban hayatındaki tilkiler Bait(Köfte şeklinde kapsüllü yemler) kullanılarak, diğer hayvanlar ise enjeksiyon yöntemiyle aşılanmaktadır” dedi.


Uçaklar aracılığıyla yaban hayatındaki tilkilerin bulunduğu alanlara köfte şeklinde aşılı yemlerin atılarak tilkileri yeme çekmenin amaçlandığını söyleyen yetkililer, “Bölgemizde uçaklar aracılığıyla yaban hayatta tilkilerin dolaşabileceği alanlara aşı yemleri atılacaktır. Yemler kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden bile tilkileri kendine çekebilecek şekilde hazırlanmıştır” diye konuştu.


“YEMLERE KESİNLİKLE DOKUNULMAMALI”


Vatandaşların, tilkilerin aşı yemiyle aşılanması kampanyası süresince çok hassas davranması gerektiğini vurgulayan Koçarlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada, “Aşı yemi bulunduğunda kesinlikle dokunulmamalıdır. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceği için tilkiler bu yemi yemezler. Aşı yemleri ortalık bir yerde görülürse elle dokunulmaması ayağımızla veya başka bir yolla tilkinin bulabileceği yere uzaklaştırılması sağlanmalıdır. Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süreyle köpekler bağlanarak aşı yemlerini yemeleri engellenmelidir” şeklinde uyarıda bulunuldu.


“VATANDAŞ UYARILARA DUYARLI OLMALI”


Yemlerle temasın insan sağlığına da olumsuz etkilerinin olabileceği konusunda uyarıda bulunan yetkililer, “Özellikle çocuklarımızı bu aşılı yemlere dokunmamaları hususunda uyarmalıyız. Kapsülün içindeki aşı gözümüze veya cildimizdeki açık bir yaraya temas ederse, temas noktaları hemen su ve sabun ile yıkanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bazen hayvanlar aşı yemlerini başka yerlere taşımaktadırlar. Bu aşıların bahçelerinde veya yakın yerlerde bulunması halinde vatandaşlar bir poşete konulup Koçarlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teslim etmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


Kuduz hastalığının tüm evcil hayvanlarda görülen ve insanlara bulaşan zoonoz(hayvansal) ve ölümcül bir hastalık olduğunu aktaran yetkililer, aşı yemleri ile ilgili uyarıda bulunulan konulara kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek tüm vatandaşların konuya karşı çok duyarlı olmaları gerektiğine dikkat çekti.  













Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.