Koçarlılı kadınlar bambuya hayat veriyor

GÜNDEM Haber Girişi : 11 Kasım 2019 11:46
Koçarlılı kadınlar bambuya hayat veriyor
Koçarlı Halk Eğitim Merkezi’nde Koçarlılı kadınlar Sepet Örücülüğü Kursu ile bambudan farklı ürünler üreterek yaratıcılıklarını ön plana çıkarıyor ve el becerilerini geliştiriyor.

Koçarlı’da ilk kez Sepet Örücülüğü Kursu açtıklarını söyleyen kurs eğitmeni Emel Kaya, bambudan yaptıkları çeşitli ürünlerle kadınların hayal gücünün geliştiğini ve yaptıkları ürünleri satmaya başladıklarında ekonomilerine de katkısı olacağını belitti.

Tıkla


Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat olan Sepet Örücülüğünü yaşatma amacıyla da kursu açtıklarını aktaran Kaya, “Sepet Örücülüğü Kursu unutulmaya yüz tutmuş bir kurs. Eskiden incir sepetlerimiz çok rövanştaydı, unutulmaya yüz tutmuş bir zanaattı. Şimdi o ustalar yavaş yavaş yok olmaya başladı, usta bulmakta da sıkıntı yaşanıyor. Artık eskisi gibi sepetlerden hediyelik eşyalar, çantalar, çamaşır sepetleri gibi farklı ürünler de yapılmaya başlandı, o yüzden talep de gördü. Plastik sepetlerin yanında bambu sepetler de sağlık açısından daha sağlıklı” dedi.


“KURSİYERLER BU KURSU ÇOK SEVDİ”


Kadınlar tarafından sevilen bir kurs olduğunu belirten Kaya, “Sepet örücülüğü Kursu Koçarlı’da ilk defa açıldı, kadınlarımız da ilk defa bambudan ilk kez ürünler yapıyorlar. Biz bambuyla başladık, bambuya elleri alıştı ve sevdiler. Daha farklı ürünler de yapmayı düşünüyoruz. Kursumuzun açılması çok güzel oldu” diye konuştu.


Sepet Örücülüğü kursuna yazın başladıklarını belirten Kaya, “Yazın İzmir’e bir seminere gitmiştim, bambuları ilk orada gördüm, sevdim. Daha bu kursu açmamıştım. İnsan sevdiği işi daha iyi yapar dedim. Kadınlar da sevdiler, ilgilerini çekti, talepleri de gördü. 2 gün Bıyıklı’da kurs veriyorum, 3 gün Koçarlı Merkez’de. Kursiyerler de çok sevdi. Bin bir türlü ürünler üretmeye başladık. Kadınlar bunlarla da evlerine bir katkıda bulunsun, yaptıkları ürünleri satışa dönüştürsünler de istiyorum. Onun için de projelerimiz var. Çiçek sepetleri, suplalarımızla falan düğün organizasyonlarına da sipariş alabiliriz. Otantik yaz düğünlerinde güzel olur” ifadelerini kullandı.


“BAMBU ÜRÜNLER DAHA DAYANIKLI VE SAĞLIKLI”


Bambunun dayanıklı ve sağlıklı bir ürün olduğunun altını çizen Kaya, “Malzemelerimiz eskiden kargıdan, hasırdandı. Şimdi evde kullanmak için daha dayanıklı ve daha sağlıklı olan bambu malzemeden sepetler örüyoruz. Bambu, muz örgüsü, su yosunu gibi malzemeler kullanıyoruz, sepetlerimiz süslemek için boncuk, ipek kozası gibi malzemeler kullanıyoruz. Bambu kullanmak örerken de rahat oluyor, kadınlar hiç zorlanmadı. Elleri hemen alıştı ve sevdiler. Kursun açılması Koçarlılı kadınlar için çok güzel oldu, inşallah daha da iyi olur. Kadınlarımızın kursumuza daha fazla katılım sağlamasını bekliyoruz” dedi.


İlerleyen zamanlarda farklı malzemeleri de kullanarak ürünler yapmayı planladıklarını söyleyen Kaya, “Kursumuz Pazartesi ve Salı günleri Bıyıklı’da; Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri Merkez kursta oluyor. Kurs bu hafta bittiğinde haftaya yeniden başlayacak. Her ay kursumuz yeniden başlıyor ve katılmak isteyen kadınlar kursa geliyor. Burada süsleme anlamında da farklı ürünleri yapıyoruz. Sepetlerde de bambu, su yosunu kullanıyoruz. Daha ilerleyen zamanlarda kargı, söğüt kullanmayı düşünüyoruz. Rize’de fındık dallarından örüyorlar, biz de burada çiftçimizin ürününe katma değer katsın diye mısır kabuklarından yapmayı denemiştik. Sadece biraz küf tuttuğu için sağlıklı bulmadık” şeklinde konuştu.


“BU KURSTA YARATICILIĞIMIZ ARTTI”


Bambu ile sepet yapmanın kendileri için farklı ve güzel bir deneyim olduğunu paylaşan kurs öğrencisi Gamze Erel(25), “Farklı bir deneyim kazandık, hocamız bambudan bahsedince ilk başta korkarak, tereddütle geldik. ‘Acaba sever miyiz, yapabilir miyiz?’ diye düşüncelerimiz vardı. Ama şu an çok güzel işler çıktı. Herkes çok memnun, çok da severek geliyoruz. Para kazanma olasılığımız da bu işten çok yüksek, çünkü birçok talep var. Ekmek sepeti, çiçek sepeti, çamaşır sepeti, çanta gibi çok güzel işler yapıyoruz. Bence ilerletirsek çok güzel paralar kazanabiliriz. Daha siparişler konusunda ne yapacağımızı bilmiyoruz çünkü çok yeniyiz. Zaten başta kendimize diye başladık. Başkaları da yaptığımız ürünleri seviyor. Bu şekilde işlerimiz ilerler diye düşünüyorum. Koçarlı’daki her kadının buraya gelmesini öneriyorum. Kendimiz de tereddütlü başladık, çok güzel işler çıktı. Elimizde fazlaca güzel örnek var. Bu kursta çeşitliliğimiz ve yaratıcılığımız da arttı” dedi.


























Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.