Koçarlı’nın okulları beslenme dostu oluyor

GÜNDEM Haber Girişi : 02 Aralık 2019 16:35
Koçarlı’nın okulları beslenme dostu oluyor
Koçarlı’nın okulları beslenme dostu oluyor


Tıkla

Birçok il ve ilçedeki okullarda yürütülen Beslenme Dostu Okulum projesi kapsamında Koçarlı’da da proje protokolünce denetim ekibi olarak görevlendirilmiş öğretmenler 16 ilçedeki okulu Beslenme Dostu Okul seçti.


Koçarlı İlçesi genelindeki okulları denetleyen ekip içerisinde Koçarlı Atatürk İlkokulu Müdürü Murat Demiroğlu da yer aldı ve Beslenme Dostu Okulum projesi hakkında bilgi vererek projenin öğrenci ve velilere sağlıklı ve hareketli yaşam anlamında kazanımlarını aktardı.


Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının bir araya gelerek okullardaki öğrencilerde farkındalık yaratmak için başlatılan projenin, okullara sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı destekleyici belge verilerek yürütüldüğünü paylaşan Atatürk İlkokulu Müdürü Murat Demiroğlu, “Bu okulların öğrencilerini ve velilerini sağlıklı beslenme ve yaşam, dengeli ve dengesiz beslenme, özellikle de yol yakınken obeziteye karşı bilinçlendirerek çocukların sağlıksız, hazır gıdaya yönelmelerini engellemek için bu protokolü ortaya koymuş. Biz de denetim ekibi olarak okulları dolaşıp beslenme dostu olup olamayacağına bakıyoruz. Okul bizim istediğimiz kriterleri taşıyorsa o okula Beslenme Dostu Okulum Sertifikasını veriyoruz. Bu sertifika 3 yıl geçerli, her yıl bu okullar denetleniyor” dedi.


“YÜZDE 90 ÜZERİNDE BAŞARIYA SAHİBİZ”


Koçarlı’da 16 okulun beslenme dostu okul seçildiğini ve her okulun en önemli şartının beyaz bayrağa sahip olması gerektiğini söyleyen Demiroğlu, “Koçarlı’da hemen hemen her okulumuz beslenme dostu okul sertifikasına sahip ve çalışmalarını devam ettiriyorlar, biz de bu çalışmaları denetliyoruz. Yeni başvuranları da kontrol edip gerekli kriterleri yerine getirmişse bu sertifikayı veriyoruz. İlçe genelindeki okulların yaklaşık 16 tanesinde bu sertifika var. Bu 16 okulumuzu oranladığımız zaman yüzde 90 üzerinde bir başarıya sahibiz. Hedefimiz tüm okulların beslenme dostu okul olmasını sağlamak. Beslenme dostu okul olabilmesi için olmazsa olmaz dediğimiz şartımız okulun beyaz bayrak sahibi olması. Beyaz bayraklı okul, temiz, sağlıklı, hijyen ve güvenilir okul demek oluyor. Hemen hemen her okulumuzda beyaz bayrak var” diye konuştu.


ÖĞRENCİLERİ HAZIR GIDALARDAN UZAK TUTUYORLAR


Beslenme dostu seçilen okulların yaptığı etkinlikler hakkında bilgi veren Demiroğlu, “Bir okulun beslenme dostu okul olabilmesi için yıllık plana uymuş olması gerekiyor. Önemli olan etkinliklerin yapılması ve panolarda beslenme ve sağlıkla ilgili sunumları. Beslenme ile ilgili neler yapmışlar ona bakıyoruz. Mesela hareketli yaşamı teşvik etmek için müzikli egzersiz hareketleri yaparak derse başlayan var, haftanın bir günü belirli sporları ve halk oyunlarını öğrenenler var. Koçarlı olarak kahvaltı ve sağlıklı beslenme olarak avantajlıyız. Bir okulda çocuklarla sütü mayalayıp yoğurt yapıyorlardı ve yiyorlardı. Her ayın bir meyvesi oluyor, her ay belirledikleri meyveyi herkes belirli günlerde getirip yiyorlar. Okullarımız velilerle bir kahvaltı etkinliği yapıyorlar fakat kahvaltıda doğal şeyler oluyor. Bu tür etkinliklerle öğrencilerin hazır gıdadan uzak durması amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.


“HAREKETLİ YAŞAM İÇİN DE FARKINDALIK YARATIYORUZ”


Sağlıklı yaşamı merkez alan beslenme dostu okullar için olmazsa olmaz bir diğer kriterin hareketli yaşam olduğuna vurgu yapan Demiroğlu, “Okullar yapmış oldukları uygulamalarla hem farkındalık yaratmış hem de öğrencilerde alışkanlık yaratarak böyle bir uygulamayı devam ettirmiş oluyor. En önemlisi de hareketli yaşam çünkü sağlığın olmazsa olmazı hareketli yaşamdır. Çocuklarımızı gerek fiziki etkinlik derslerinde gerekse beden eğitimi derslerinde hareketli yaşama teşvik ederek alışkanlık haline getirtmeye ve kalıcı olması için çalışıyoruz. Bu çocuklarımızın üzerinden velilerimizde de bu farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. Artık hemen hemen her hafta bir belirli gün var. Sağlıklı beslenmenin yanında bazı hastalıklara da dikkat çekiyoruz, örneğin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü idi. Buna dikkat çekmek isteniyor çünkü diyabetli kişilerin beslenmesi bambaşkadır. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü ile farkındalık yaratılmak isteniyor çünkü hareket sağlıkla birebir uyumludur. 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası var, direk olarak herkes için sağlıklı beslenme ile ilgili. Sağlık Bakanlığı sigara ile ilgili alışkanlıklara nasıl kısıtlama getirdiyse tuzla ilgili alışkanlıklara da kısıtlama getiriyor. Ne kadar çok yasa, yönetmelik çıkarsa çıksın önemli olan insanın kendi beslenmesinin bilincinde olmasıdır. Hazır gıdalardan uzak durması ve hareketli bir yaşamı benimsemesidir” ifadelerini kullandı.


“VELİLER DE ÇOK MEMNUN”


Beslenme dostu okul projesinin öğrencilerin ailelerinin de beslenme alışkanlıklarını değiştiren ve sağlıklı beslenmeye alıştıran bir proje olduğuna değinen Demiroğlu, “Velilerden de çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bazen onlar da ipin ucunu bırakıp hazır gıdaya yöneliyorlar, çünkü çocuklar ailelerinden istiyor. Çocuklardan kahvaltı yaparlarken fotoğraflarını istedik, onlar da bu görevden dolayı kahvaltılarını aksatmamaya başladılar. Koçarlı olarak hazır gıda fazla tüketilmiyor. Burada bu tarz yerler fazla yok çünkü. Ayrıca Koçarlı tarımsal olarak çok zengin. İncir yemelerini tavsiye etmemize bile fırsat kalmıyor, ceviz de aynı şekilde. Meyve sebze de bol. Ayrıca çocuklar burada hayvancılık da çok olduğu için doğal süt alıp kaynaklardan faydalanabiliyor. En önemlisi de bütün öğrencilerimizin sene başında boy ve kilosunu ölçüyoruz. Beden kitle endekslerini de çıkartarak okulumuzdaki zayıf ve obez olan öğrencileri belirliyoruz. Bu öğrencilerin velileriyle irtibata geçerek bir şekilde dengeli beslenmeye ve diyetisyenlere yönlendiriyoruz. Sene sonunda da ölçüm yapıyoruz ve yüzdelik alarak küçük de olsa bir gelişme oluyorsa çok mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.










 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.