Koçarlı’nın geleneklerini yaşattılar

GÜNDEM Haber Girişi : 29 Nisan 2019 11:38
Koçarlı’nın geleneklerini yaşattılar
Koçarlı Mustafa Keziban Küçükoğlu Çok Programlı Lisesi tarafından TÜBİTAK Bilim Fuarında yer alan Sözlü kültür ve gelenek, görenekleri gelecek kuşaklara aktarmanın amaçlandığı proje ilgi odağı oldu.

Koçarlı Mustafa Keziban Küçükoğlu Çok Programlı Lisesi’nde gerçekleştirilen TÜBİTAK Bilim Fuarı destekleme programında öğrencilerin tasarladığı ve ürettiği bilimsel düzenekler, geleneksel kültürel değerlerin canlandırması, müzik grubu ve ahşap ürünlerden yapılan tasarımlar sergilendi.

Tıkla


Gerçekleştirilen TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda sergilenen projeler arasında en ilgi çekeni ise öğretmen ve öğrencilerin sözlü kültürel ürünleri, gelenek ve görenekleri araştırması sonucunda elde ettikleri verileri derlemesiyle öğrencilerin yaptığı canlandırma oldu.


Sözlü kültür ve gelenek, görenekleri gelecek kuşaklara aktarmanın amaçlandığı proje, bilim fuarına katılan herkesçe büyük beğeni topladı. Öğrencilerin ve öğretmenlerin, Koçarlı’nın 52 mahallesini gezerek yaşlılardan topladıkları bilgileri derleyerek oluşturdukları “Gönülden Dile” isimli dergiyi de fuara katılan davetlilere dağıtıldı.


“AMACIMIZ SÖZLÜ KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK”


Teknoloji çağındaki gençlerin ilgisini sözlü gelenek ve göreneklere çekmek ve kültür ürünlerini gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını belirten Edebiyat Öğretmeni Dudu Güngör, “Koçarlı yöresine ait sözlü gelenekte yaşayan mani, ninni, türkü, masal, efsane gibi ürünleri derledik ve dergi haline getirdik. Dergimizin oluşum aşamalarında tüm öğrencilerimizi derleme safhalarına dahil ederek sözlü gelenekte yaşayan ürünlere karşı ilgilerini ve farkındalıklarını arttırmaya çalıştık. Koçarlı’nın köylerinde hala düğünlerde gelinler bu şekilde yöresel kıyafetler giydirilerek götürülüyor. Biz de burada bunu yaşataya ve sözlü gelenekte yaşayan ürünler üzerinde farkındalık oluşturmaya çalıştık.


Koçarlı ilçesinin 52 mahallesinde yaklaşık 300 kişi ile görüşüp mani, ninni, masal, efsane gibi ürünleri topladık ve 6 ay gibi bir sürede tamamladık ve bir dergi oluşturduk. Bu ürünler sözlü gelenekte yaşamaya devam ediyor. Ancak genç kuşaklar iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte bu ürünlere karşı ilgilerini ve alakalarını kaybetmiş durumdalar. Biz de bu projeyle genç kuşakların bu ürünlere karşı ilgilerini ve farkındalıklarını arttırmaya çalıştık. Bu projede amacımız sözlü gelenekte yaşayan ürünlerin gelecek nesillere aktarımını sağlamak. Zaten derleme aşamalarına tüm öğrencilerimizi dahil ettiğimiz için bu ürünlere karşı ilgi ve alakaları olacaktır ve öğreneceklerdir” diye konuştu.


“YAŞLILARIMIZDAN ALDIĞIMIZ BİLGİLERİ DEĞİŞTİRMEDEN KULLANDIK”


Proje hakkında konuşan Okul Müdürü Ayhan Özel, “Bu projedeki amacımız öğrencilerimize sözlü geleneklerimizi aktarmak ve bundan sonra da sözlü geleneklerimizin devam etmesini sağlamak. Çünkü yeni nesil öğrencilerimiz eskiden gelen sözlü geleneklerimiz hakkında pek bilgi sahibi değiller. Bilgi sahibi olmadıkları için de bir sonraki kuşaklara bunların aktarılması çok zor olacak. Bunu sağlayabilmek adına biz öğrencilerimizle beraber bu projemiz gerçekleştirdik. Sözlü geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak en büyük amacımız. Köy gezileri yaptık, tüm mahallelerimiz tek tek gezdik, yaşlılarımızdan bilgi topladık, nasıl söyledilerse değiştirmeden o şekilde aldık. Aldığımız bilgileri derledik ve pratiğe döktük” dedi. 


KAYMAKAM ÇELİK “BU PROJE GEÇMİŞE OLAN SAYGININ BİR GEREĞİDİR”


Fuarda projeler hakkında bilgi alan Kaymakam Fırat Çelik, “Ülkemizde son zamanlarda önemli işler için adım atılmaya başlandı. Özellikle geleneksel, folklor kültür ve popüler kültürle bir arada yaşamak, dinamik hale getirmek, aynı zamanda yaşayarak, yaşatarak ve koruyarak gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak bizim görevimiz, hem de geçmişe olan saygının da bir gereğidir. Bu yüzden bu proje bizim için çok önemli, önemsemeye de devam edeceğiz. Ülkemiz genelindeki üniversiteler başta olmak üzere, bilimsel kurum ve kuruluşlarla Anadolumuzun muazzam potansiyelini işleyerek ve derleyerek yepyeni bir sosyal ve siyasal kimlikle yeniden gelecek nesle aktarmanın yolunu bulmalıyız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
















 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.