Koçarlı’da bal sağımı zamanı

GÜNDEM Haber Girişi : 29 Temmuz 2019 14:10
Koçarlı’da bal sağımı zamanı
Koçarlı’da doğal hayıt balının sağımı başladı. Koçarlılı arıcılar, yıl boyunca bin bir emekle ürettikleri balın sağım işlemlerine, Temmuz ayı sonlarına doğru başlarken, çam balı sağımı ise Ağustos ve eylül aylarında başlayacak.

 Sağım işleminde dolu petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal bırakılıyor. Sağım işleminin ardından alınan ballar, tenekelere doldurularak sofralara sunulmak üzere hazır hale getiriliyor.

Tıkla


Arıcılıkla uğraşan Fahri Akın isimli vatandaş, hayıt balını diğer adlarıyla, kekik, çiçek ve bahar balı olarak bilinen balın sağımını yaptıklarını ifade ederek ve Koçarlı’nın bitki çeşitliliği yönünden zengin olduğunu belirterek, bunu hiçbir katkı olmadan aldıkları balın miktarının da gösterdiğini söyledi. Koçarlıda bal üretiminin doğal olarak yapıldığını ve arıcılıkta iyi bir noktada olduklarını dile getiren Akın, "Hiçbir kimyasal ilaçlamanın yapılmadığı, tarımsal ekimin azınlıkta olduğu, hiçbir kimyasal maddeye maruz kalmayan tamamen doğal, temiz su kaynaklarının bol olduğu bir bölge. Bu bölgede organik arıcılık yapıyoruz" dedi.


ARICILIK DAHA DA GELİŞMELİ


Üretilen kaliteli balı pazarlama konusunda sıkıntı çekilmediğini ifade eden Arıcı Fahri Akın, Koçarlıda arıcılığın daha da gelişmesinin gerektiğini ifade ederek, “Kaliteli bal üretmeyen arıcıların tespit edilip kaliteli bal üretenleri de öne çıkararak insanlara tamamen organik bal sunmak gerekiyor. Böylelikle ilçemizde arıcılık yönünde daha üst sıralarda yerini alır” dedi.


Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarinda farklı bal türlerini ürettiklerini ifade eden Fahir Akın, “Koçarlı’daki arıcıların Temmuz, Ağustos aylarında elde ettiği kekik ve hayıt balı sağımına başladık” dedi.


Koçarlı’da arıcılık yapan ve hayıt balı üreten Fahri Akın, bahar aylarında çiçek balı, Ağustos ve Eylül aylarında ise çam balı üretimi yapıldığını aktardı.


KİLOSU 25 LİRADAN BAŞLIYOR


Eylül ayından sonra bal sağımının sonlandığını söyleyen Akın, elde ettikleri balın kilo fiyatının 25-30 TL’den başladığını söyleyerek, balı 28 kiloluk tenekelerin içine koyup sattıklarını ve teneke balın toptan fiyatının 300 ile 500 TL arasında değiştiğini ifade etti.


BAL ALIRKEN TANIDIK BİLDİK KİŞİLERDEN ALIN


Bal alırken tanıdık ve güvenilir kişilerden almanın önemine dikkat çeken Akın, “Bal alırken tanıdık arıcılardan ve yerlerden alınmalı. Sahte bal ve gerçek balı vatandaşımız ayırt edemiyor. Doğal balın faydaları saymakla bitmez. Bal doğada bozulmayan tek gıda maddesidir. Bal üretimi oldukça zahmetli bir iştir. Arıcılar iyi kalitede bal üretebilmek için birçok bölgeye gidiyor ve arılarının daha iyi özlerle beslenmesini sağlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.