Koçarlı’da Akrep Paniği

GÜNDEM Haber Girişi : 01 Temmuz 2019 09:21
Koçarlı’da Akrep Paniği
Vatandaşları uyardı...

Yaz aylarında herkesin korkulu rüyası olan zehirli böcek sokmalarına karşı halkı bilinçli olması gerekirken Koçarlı’da yaşadıkları evde 1 haftada 3 kere akreple karşılaşan Raşit Arslan isimli vatandaş vatandaşları dikkatli olmaları ve bilinçlenmeleri konusunda uyardı.

Tıkla


Evinin merdivenlerinde akrep gören ve halkı uyarmak için sosyal medya hesabından da mesaj yayınlayan Koçarlı esnaflarından Raşit Arslan, yaz aylarında özellikle bahçesi olan evlerde yaşayanların çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.


SOSYAL MEDYADAN MESAJ PAYLAŞTI


Kendi sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, gördüğü akrebin fotoğrafını çekip paylaşarak, yakın zamanda gördüğü üçüncü akrep olduğunu bildiren Arslan mesajını “Arkadaşlar, malum yaz aylarında en çok gördüğümüz akrepler yılanlar ve sarıkız. Bizim burada halk arasında ‘böğe’ diye bildiğimiz zararlı böceklere lütfen dikkat edelim. Özellikle evinizin dışında kalan ayakkabılarınız veya elbiselerinizi giymeden önce mutlaka kontrol edin. Bir kaç günden beri gördüğüm üçüncü akrep oldu. Paylaşalım lütfen, herkes bilinçlensin” yazarak sosyal medya hesabından yayınladı.


“TERLİK VE AYAKKABILARI KONTROL EDEREK GİYELİM”


Koçarlı Yeni Mahalle’de oturan ve dağlık bölgede yaşadığı için bu tür olaylarla sık karşılaştığını söyleyen Arslan, “Gece eve döndüğümde merdivende ayakkabılarımızı çıkardığımız yerde gördüm. Ayakkabıların, terliklerin içine girebilir ve kontrol etmeden giydiğimizde sokabilir. Ben de o akşam ayakkabılarımı çıkarıp direk terliği giyseydim beni sokardı, çünkü akrep terliğin içindeymiş. Ben de insanları bilinçlendirmek ve uyarmak için fotoğrafını çektim ve paylaşmak istedim. Koçarlı’da bir çok kişinin evi müstakil, bahçeli ev. Kaç kişi ayakkabısını, terliğini kontrol ederek giyiyor? Olası kazalara karşı bunu alışkanlık haline getirmeliyiz” diyerek vatandaşı uyardı.


SARIKIZA DA DİKKAT!


Sarıkız isimli zehirli örümcek türüne karşı da uyarı yapan vatandaş Arslan, “Akrebin büyüklü de fazlaydı, 3-4 santimetre büyüklüğündeydi. Kuyruğunda da 7 tane boğumu vardı. Yaz aylarında görülen diğer tehlike de sarıkız türü örümcek. Bu akrepleri sarıkız adındaki örümcek öldürüyor. O da çok zehirli bir örümcek ve zıplama özelliği de var. Isırdığı bölge hemen tedavi edilmezse orayı çürütüyor” dedi.


“İLAÇLAMA VE OTLARI BİÇME ÇOK ÖNEMLİ”


Zehirli böceklerden korunma yöntemlerimi araştıran ve öğrendiği bilgileri de bildiği kadarıyla tanıdıklarına anlatan Raşit Arslan, “Yaz aylarında yılan, akrep gibi zehirli böceklerden korunmak için halkımız birçok önlem almalı ve çok dikkatli olmalılar. Evlerinin içlerine ve çevresine gerekli ilaçlama işlemlerini yapmalılar. Bu aylar akrebin ve yılanın bol olduğu aylar. Kullandıkları ilaçların dozuna dikkat etmeliler, yoksa bahçelerindeki hayvanlara da zarar verebilir. Otun çok olduğu yerde yılan, akrep çok olur. Evlerinin bahçesindeki ve etrafındaki otları biçsinler, büyütmesinler. Kimsenin canı yanmasın” ifadelerini kullandı.


AKREP SOKMASINDA YAPILMASI GEREKENLER


Akrep sokmalarında zaman kaybetmeden tıbbi destek almak üzere ambulans çağrılmalı ve hastaneye gidilmelidir. Akrebin soktuğu fark edildiğinde yapılması gereken ilk müdahale, sokulan yerin sabunla ve suyla yıkanması olmalıdır. Daha sonra yaranın üzerine buz konulmalıdır.


Yapılmaması gerekenler


Yarayı kesmek, kanatmak, Isırılan bölgeyle oynamak (yara hareketsiz bırakılmalıdır),Yaraya amonyak sürmek, Turnike yapmak. Isırılan bölgeyi kalp seviyesinin altında tutarsanız zehrin vücuda yayılma hızı yavaşlar. Akrep, kolunuzu veya elinizi ısırdıysa yaralı bölgeyi kalbinizin altında bir seviyede tutun ve hareket ettirmeyin.


Akrep sokması durumunda istemsiz kas hareketleri olabilir. Bu yüzden bir yakınınızdan sizi hastaneye götürmesi için yardım istemelisiniz. Hastaneye araba ile gidilmesi durumunda akrep tarafından sokulan kişi arabayı kesinlikle kullanmamalıdır.


Akrep sokmasında ağrı şiddetli olur. Gerekli tıbbi müdahale yapılana kadar ağrıyı dindirmek için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlardan kullanılabilir. Asetaminofen ve ibuprofen içeren ilaçlarla Aspirin alınması uygundur. İçeriğinde opiat bulunan ağrı kesicilerin kullanılmaması gereklidir.


AKREP SOKMASI TEDAVİSİ


Bazı akrep sokması durumlarında belirtiler şiddetli olsa da yapılan ilk müdahaleler ve kullanılan ilaçlar yeterli olabilmektedir. Ciddi vakalarda akrep serumları uygulanabilir. Fakat bu serumların yan etkileri ağırdır (Aniden başlayan ve hayat kaybına bile sebebiyet veren alerjik reaksiyon olan anafilaksi ve serum hastalığı gibi). Bu yüzden kişi gerçekten ciddi tehlike ile karşı karşıya ise ve alerjik rahatsızlıkları yoksa, akrep serumlarının uygulanması tercih edilir. Akrep serumları, daha önce akrep sokması yaşamış ve serum almış kişiye verilmez. Ayrıca son 5 yıl içinde tetanoz aşısı olmayanların da mutlaka aşıyı yaptırmaları önerilmektedir.












         

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.