Genç çiftçiler destekten beklediğini bulamadı

GÜNDEM Haber Girişi : 17 Haziran 2019 10:21
Genç çiftçiler destekten beklediğini bulamadı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen ve genç çiftçilere destek amaçlı başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibeden faydalanan Koçarlılı genç çiftçiler aldıkları hibe desteğini değerlendirdi.


Tıkla

Haber: CEMAL YILDIRIM 


Kanatlı hayvan ve yumurta üreticiliği yapan Onur Balabanoğlu ve Muhammet Raşit Kalkan 2016 yılında başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın genç çiftçilere sağladığı hibeden faydalanmıştı. Balabanoğlu ve Kalkan aldıkları hibeyle işlerini kurduklarını ve desteklerin devamının da gelmesini beklediklerini ancak bekledikleri gibi olmadığını aktardı.


“DESTEĞİN DEVAMININ GELMESİNİ BEKLERDİK”


Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibe aldıktan sonra desteklerin takibinin yapılmasını beklediğini ancak yapılmadığını belirten Balabanoğlu, “2016’da Genç Çiftçi Projesi başladı. Ben 2017’de ben başvurdum. Benim gibi yüzlerce genç başvurdu. Koçarlı’da yaklaşık 20 kişi başvurdu ve destek aldı. Desteği ilk başta verdiler ve bir daha destek göremedik. Genç çiftçilere kişi başı 30 bin lira destek verildi. Kanatlı üreticilerine para olarak, büyükbaş hayvan üreticilerine hayvan desteği olarak, mantar üreticilerine de materyal olarak verildi. Bir kereliğine mahsus destek aldık, desteklerin takibini yapacaklarını ve devamının geleceğini söylemişlerdi. Ama bir daha destek göremedik. Desteklerin devamının gelmesini beklerdik” dedi.


“HİBEDEN BEKLEDİĞİMİZİ BULAMADIK”


Bakanlık tarafından yapılan hibelerin devamının geleceğinin söylendiğini ve sonrasında üretimlerinin kendi haline bırakıldığından söz eden Balabanoğlu, “Biz Çiftçi Günü’nde Ankara’da Genç Çiftçi Semineri’ne Koçarlı temsilci olarak katıldık. Bize hibelerin devam edeceğini ve kredi açacaklarını söylediler ama kredi falan da açılmadı. Bana 450 hayvanlık hibe desteği verdiler. Kümesi de kurdular, benim kümesim 34 bin lira tuttu, 4 bin lirasını ben kendim ödedim. Her şeyi en başta yaptılar, çok güzel bir şekilde destek aldık ama beklentimiz bu değildi. Beklediğimizi tam olarak bulamadık” diye konuştu.


Hibe programına başvurma şartlarından bahseden Balabanoğlu, kendisinin bir daha başvuramayacağını dile getirerek, “Destek programına başvurmak için de; herhangi bir işte ücretli bir şekilde çalışmıyor olmak, vergi mükellefi olmamak, 15 büyük veya 50 küçükbaş hayvandan fazla hayvana sahip olmamak, arıcılık projeleri için 50’den fazla kovan sahibi olmamak, aynı hibe programından daha önce aynı aileden kimsenin faydalanmamış olması gibi şartlar bulunuyor. Yani ben veya ailemden biri tekrar başvuramıyoruz” şeklinde konuştu.


“EKSİK BİLGİLENDİRDİLER”


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Genç Çiftçi Projesi’nden faydalanan diğer isim Muhammet Raşit Kalkan da desteğin devam etmediğini dile getirerek yönetmelik konusunda da eksik bilgilendirildiklerini belirterek, “Genç çiftçi programında bize hibe verdiler ancak bir daha destek olmadılar. Yönetmelik konusunda da neler yapmamız gerektiği konusunun üzerinde durmadılar, gerekli bilgiyi vermediler. Kümes numarası, yumurtaya damga vurma gibi konulardaki bilgilendirmede eksiklikler vardı. Mesela 250 tavuktan sonra işletme sayıldığımızı ve yumurtaya damga vurmamız gerektiğini çok sonra öğrendik” ifadelerini kullandı.















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.