Fırıncılar ekmeğe zam bekliyor

GÜNDEM Haber Girişi : 04 Kasım 2019 10:31
Fırıncılar ekmeğe zam bekliyor
Fırıncıların ekmek çıkarırken kullandığı malzemelere ard arda gelen zamların ardından artan ekmek maliyetlerine rağmen ekmeğe zam gelmemesi fırıncıların zam taleplerini arttırdı.

Ham maddelere yapılan zamların ardından ekmeğin maliyetlerinin artmasının fırıncıları zor duruma soktuğunu ifade eden fırıncılar, zarar etmemek için ekmeğe yapılacak zammı bekliyor. 

Tıkla


Koçarlı’da fırın işleten Ümran Boylu da sektörün, zamların ekmek maliyetlerini karşılamadığı gerekçesiyle zor durumda olduğunu belirtti ve “Sektörümüz her geçen sene üretebilmek anlamında biraz daha sıkıntıya giriyor. Ekmek üretme anlamında kendimizden kaynaklanan bir sıkıntımız yok, ama maliyetler bizi sıkıntıya sokuyor, ekmeği insanların alabileceği rakamlara ulaştırabilmek çok önemli. Bu konuda üretim yaparken israf olmasın diye hem tasarruf etmek istiyoruz, hem de en iyi ürünü çıkarmak için en iyi hizmeti vermek için en iyi ham maddeleri kullanmak zorundayız” dedi.


“EKMEĞE YAPILACAK ZAMMI BEKLİYORUZ”


Maliyetlere rağmen gerekli zamları yapamadıklarından yakınan Boylu, “Bizim maliyetlerimiz geçen seneye göre yüzde 35-40 civarında arttı. Un, akaryakıt, maya, çalışan sigortaları arttı. Doğrudan ve dolaylı bize ham madde sağlayan her şeye zam geldi. Bir tek bu konuda değil zaten her şeye zam geldi artık. Ama biz buna nazaran ekmeğe gerekli zamları yapamıyoruz. Böyle giderse yılbaşında yeniden zam yapılmak zorunda kalınacak. Zaten bu resmi olarak açıklandı. Bu vatandaş için kötü bir haber olabilir ancak maliyetlerin gitgide arttığını, bizim gibi kaliteli ve özverili çalışa işletmelerin bu konudaki sıkıntısını vatandaşın bilmesi lazım. Biz gerçekten bir şeyler üretirken çok emek veriyoruz” diye konuştu.


“MAİYETLER ARTTI AMA EKMEĞE ZAM GELMEDİ”


Geçen seneden beri ham maddeye yapılan zamların bu sene ekmeğe zam olarak yansımadığını belirten Boylu, “Geçen senelerde tenekesi 75-80 TL’ye yağ alıyorduk, bu sene 120-130 TL olmuş, biz toptan aldığımız halde fiyatlar böyle. Küçük işletmeler artık, dükkan sahibi de kendisi değilse bu işi yapamıyor, Halkımız da bunu anlayacaktır. Çuvalın kilosu geçen sene 60 TL civarındaydı, şu an 100 TL’yi gördük ve bu ay sonu bir daha zam bekleniyor. Ekmeğin fiyatı da geçen seneden beri aslında artmadı. Geçen sene 250 gramı 1,25 TL idi, bu sene 200 gram ekmek 1,25 TL oldu. Aslında artmış sayılmaz, bunu gramın içinden aldık. Aslında yüzde 25’lik bir zam oldu ama bize gelen zamlar da yüzde 50’yi buldu. Biz kârımızdan çok fedakarlık verdik. Sabah saat 5’te, 6’da işin başında durmamış olsak biz de dükkanı kapatır giderdik” şeklinde konuştu.


“EKMEK FİYATININ 1,50 TL OLMASI GEREKİYOR”


Ekmeğin fiyatının maliyetlerini tam olarak karşılamasa da 1,50 TL olması gerektiğini vurgulayan Boylu, “Bizim de maliyetlerimiz kazancımızı aştığı için ekmeğe zam yapılması konusunda taleplerimiz var. Aslında bugün maliyetimizi kurtarabilmek için bir ekmeğin fiyatının 2 TL olması lazım. Ama en azından şu anda ekmek 1,50 TL olması gerekiyor. Maliyetler ve zamlar bu hıza giderse ekmek 2020 sonunda 2 TL’yi görür. Biz direk kar gözetmiyoruz. Maliyet ne olursa olsun kaliteden ödün vermememiz gerekiyor. İnsanlar fiyatı bir yere kadar eleştirir ama kaliteyi bozduğunuz zaman sizi yerin dibine sokuyor. Kaliteyi asla bozmamamız lazım. Dönem dönem ülkemizin geçirdiği siyasi, ekonomik zorluklara biz de mecburen göğüs germek zorundayız. Biz de burada Aydın’ın 5,6 ilçesinde faaliyet gösteriyoruz. Bunların içinde en değerli ilçe Koçarlı, çünkü gerçekten Koçarlı bizi çok sevdi, bizler de Koçarlı insanını çok sevdik” ifadelerini kullandı.


“KİMSEYE BAYAT EKMEK YEDİRMEDİK”


Maliyetlerin artmasına rağmen hizmetten ödün vermediklerini ve fırıncılık işinin çok özveri gerektirdiğini, karşılığını da almak istediklerini söyleyen Boylu, “Koçarlı’nın 25’e yakın dağ köyüne ekmek dağıtımı yapıyoruz. Buralara sabah 6’dan 11’e kadar 25 köyün tüm ekmek dağıtımını tamamlıyoruz. 2 adet servis aracımız var. Maliyetler ne olursa olsun her konuda hizmetimizden ödün vermiyoruz, fırıncılık hiçbir işe benzemiyor. Asla ‘Bugün götürmeyelim, bayat ekmek yesinler” demedik. Biz Koçarlı’ya şöyle bir yenilik getirdik. Bayramlarda da bayat ekmek yemesinler diye bayramlarda da çalışıyoruz. Fırıncılık çok emek isteyen bir iş. Bizim burada aynı kalitede hizmeti devam ettirmemiz için zam olması gerekiyor. Fırıncıların en büyük sorunu maliyet sorunu. Devletin fırıncıları el üstünde tutması lazım. Herkes akşam 10-11’de evinde oturup çayını içerken, fırıncılar o saatlerde işe başlıyor. Sabah kalktıklarında sıcak ekmekle herkes kahvaltısını yapabilsin diye fırıncılar gece uykusuz kalıyor. Fırıncılık gerçekten zor bir iş, ehliyetli insanların yapması gereken bir iş” dedi.







Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adınız Soyadınız 04 Kasım 2019 00:00

    Hijyen, yok malesef firinlarda

  • Adınız Soyadınız 04 Kasım 2019 00:00

    Hijyen, yok malesef firinlarda