Fidelere rağbet yoğun

GÜNDEM Haber Girişi : 06 Mayıs 2019 15:38
Fidelere rağbet yoğun
Nisan ayıyla birlikte sebze fide satışları da arttı. Evindeki büyük saksılarda ya da bahçesinde kendi sebzesini yetiştirmek isteyenler fide satıcılarının yolunu tuttu.

Bahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte fideler de satışa sunulmaya başlandı. Bahçesine fideleri dikecek olan vatandaşlar, ilçe pazarına akın ediyor. Tezgâhlarda yerini alan fideler görsel şölen oluşturarak vatandaşların ilgisini de çekiyor.

Tıkla


Havaların ısınmasıyla birlikte sebze fidanı satışları başlarken, vatandaşlar evlerinin bahçelerinde ya da arazilerinde sebze yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor.


Yaz aylarında balkonlara koydukları büyük saksılarda ya da evlerindeki bahçe kısımlarında kendi ürününü yetiştirmek isteyenler ya da üreticiler de fidelere rağbet gösteriyor. Domates, biber, patlıcan gibi sebze fideleri yoğun ilgi görüyor.


Fide satıcıları vatandaşları fideleri ekerken dikkatli olmaları ve özen göstermeleri konusunda uyardı. Fidelerden verim alabilmek için hava sıcaklıklarının 20 derece ve üstünde olması gerektiğini söyleyen fide satıcıları soğuk havaların fidelerin kırılmasına ve solmasına neden olacağını söyledi.


İYİ SONUÇ ALMAK İÇİN EKİMİ İYİ BİLİNMELİ


Vatandaşlar fidan dikimi için havaların daha çok ısınması dikimlerin daha da artacağını söyleyerek iyi bir fidanın renginden ve canlılığından anlaşılacağının altını çizdi. Fidanları hobi amaçlı alan bir vatandaş “Ben hobi olarak balkonumda ve ufak bahçemde dikim yapıyorum. Havalar ısındıkça dikim daha iyi oluyor. Fideler eğer soğuk havada ekilir ise kırılıyor. Ondan dolayı insanlarımız sıcak havaları tercih etmeli. Zaten vatandaşlarımız da havaların daha da ısınmasını bekliyor. Ben fideleri genellikle hobi amaçlı dikiyorum. Fideleri uzun yıllardır dikiyorum. Fidelerin iyi olup olmadığı canlılığından anlaşılır. Eğer fide sararmış, soluk ve buruşmuş ise iyi olmaz.  İyi bir sonuç alabilmek için ekimini iyi bilmek gerekir. Ektikten sonra suyunu ve gübresini zamanında verirseniz bir problem olmaz. Bende fide çeşitliliği çok, domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebze türlerinin hemen hemen hepsini kendi oluşturduğum bahçemde dikiyorum” dedi.


FİDEYİ SICAK HAVALARDA DİKMEK VERİMİ ARTTIRIYOR


Fideleri hem ticari hem de hobi amaçlı sattığını ifade eden Fide satıcısı Mehmet Tatar satışların hava sıcaklığına göre değiştiğini belirterek, iyi bir verim alabilmek için hava sıcaklığının 20 derece olması gerektiğini söyledi. Fide satıcısı Mehmet Tatar “Biz bu döneme sebze fidesi dönemi diyoruz. Fide satışlarından şu anda memnunuz. Havalar soğuduğu zaman doğal olarak bizim satışlarımız düşer. Hava sıcaklıkları yükseldikten sonra ise satışlarımız tekrardan açılır. Havaların soğuk olması fidanın büyümesini etkiler. Sağlıklı bir sonuç alabilmek için fide 20 derecenin üstünde ekilmesi gerekir. Sebze olarak fidanlarımız domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz gibi ürünler bulunuyor” dedi.


EN ÇOK SIRIK DOMATES FİDESİ TERCİH EDİLİYOR


Her yıl olduğu gibi en çok rağbet gören sebze fidanının bu yıl da sırık domates, olduğunu belirten Mehmet Tatar, “Başı çeken ise tabi ki domates. En çok sırık domates talep görüyor. Sırık domates sonbahara kadar döküm yapar o yüzden sırık domatese talep daha fazladır. İnsanlar ilaç atmadan kendi bahçelerinde, yemek istediği domatesi yetiştirmek istiyor. Bildiğiniz gibi domates çok tüketilen her öğünde kullanılan bir ürün. Aynı zamanda salça yapmak içinde domates yetiştiriliyor. Pazardan almak istediğinde bile kilosu 6-7 lira, fidesi ise 1 buçuk lira, yaz sonuna kadar neredeyse 20 kilo domates verir. 40 güne kadar domates dökmeye başlar.  Devamında biber ve çeşitleri yer alıyor. Dolmalık, acı, tatlı, yeşil olmak üzere birçok çeşidimiz var. Biberden sonra patlıcan geliyor, patlıcanında da kır, uzun, yemeklik, kurutmalık çeşitleri var. Bu üç sebzenin sonrasında salatalık, acur, fidanlarımız geliyor” dedi.


“FİYATLAR YILLARDIR AYNI”


Mehmet Tatar; domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun, acur ve salatalığın mevsimi olduğuna dikkat çekerek, “Satışlar 5- 10 yıldır hiç değişmiyor. Fiyatlar 1 lira ve 1 buçuk lira arasında oynuyor. Bunlar bittikten sonra Haziran ayı başında ise pırasa, kereviz, lahana, karnabahar zamanı başlayacak. Domates türlerimiz var. Sırık, yer, pembe domates var. Herkes zevkine göre ekiyor. Kimi tarlaya kimi ise evlerine, bahçe veya balkonuna ekiyor” dedi.


“KADINLAR EN ÇOK ÇİÇEK TERCİH EDİYOR”


Fide Satışı yapan Tatar, “Havalar soğuk olduğunda vatandaşlarımız fidanlara pek rağbet göstermiyor. Havaların daha da ısınması ile satışlarımızda artacaktır. Hava soğuk olur ise fidan hem büyümez hem de gelişmez. Ben 25 senedir bu mesleği yapıyorum. Değişiklik olsun diye ben de çiçek ve çilek tohumları getirdim. Kadınlar daha çok çiçekleri tercih ediyor. İyi bir fidenin bel kısmı kalın ve siyah olur. Eğer bel kısmı çok yeşil olur ise o çok verimli olmaz" dedi.


HER BÜTÇEYE UYGUN ÇİÇEK, ALICISINI BULUYOR


Yaz ayının yavaş yavaş gelmesi ile mevsim itibariyle yetiştirilen canlı çiçekler bugünlerde tüketicilerle buluşuyor.


Başta ev hanımları olmak üzere vatandaşlar, çiçek pazarlarına giderek rengarenk bitki çeşitlerini evlerinin güzel yerlerinde bakmak üzere satın alıyor. Semt pazarların canlı bitki türleri, sebze satıcılığı yapan Mehmet Tatar ayrıca canlı çiçek talebine de hizmet ediyor.


Genellikle semt pazarlarında açtığı çiçek sergisi ile birbirinden renkli ve canlı çiçekleri bitki severlerin beğenisine sunan Mehmet Tatar, mevsim itibarı ile de çiçek türlerini sergisinde barındırıyor.


Begonya, sardunya, ortanca, petunya, hercai, kadife, papatya, onbiray ve orkide gibi bilinen kaliteli çiçek türleri semt pazarında renk cümbüşüne bürünürken, 3 ile 30 TL arasında değişen çiçek fiyatları vatandaşların bütçelerine göre alıcı bulabiliyor.


Tatar, yaz mevsiminin yavaş yavaş gelmesi ile mevsimine göre satışların günden güne rağbet gördüğünü belirterek, kaliteli hizmet ve müşteri memnuniyetinde yıllardır ödün vermediklerini dile getirdi.












 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.