Esnafın Can Simidi,Kredi ve Kefalet Kooperatifi

GÜNDEM Haber Girişi : 10 Aralık 2020 16:58
Esnafın Can Simidi,Kredi ve Kefalet Kooperatifi
Koçarlı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İlker Aşkın, 2020 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Koçarlı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İlker Aşkın, 2020 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tıkla



Başkan Aşkın, “Esnaf ve Sanatkarlarımıza yüzde 4.5 gibi düşük faiz oranıyla 5 yıl geri ödemeli 225 bin liraya kadar kredi veriyoruz. Tek şart hangi alanda hizmet veriyorsa o esnaf odasına bağlı olması ” diye konuştu.



2020 yılının tüm Dünyada olduğu gibi  esnaf sanatkârlar için Covid-19 pandemi salgını nedeniyle çok kötü ve zor geçtiğini belirten Koçarlı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İlker Aşkın, “Ancak pandemi döneminde Nisan ayından itibaren işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflarımız için; TESKOMB Genel Başkanımız Sayın Abdülkadir Akgül’ün girişmişleri neticesinde çok zor şartlar altında haftada 94 adet kredi dosyası hazırlayarak, 1 kefil ile 25.000.oo. TL. 



3 yıl vadeli kredi olanağı sağlanmış ve talep eden ortaklarımıza kullandırılmıştır. Ayrıca Nisan-Haziran dönemi kredi geri ödemeleri 3 ay ertelenmiştir. Pandeminin devam etmesi nedeniyle Temmuz-Eylül dönemi geri ödemeleri de geriye kalan taksitlerinin üzerine ilave edilmek suretiyle ötelenmiştir. İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde bazı esnaf kollarının işyerinin kapalı olması nedeniyle kredilerin tekrar faizsiz ertelenmesi en büyük talebimizdir. Bu konu ile ilgili olarak üst kuruluş nezdinde gerekli girişmişler bulunmuştur. Umarım en kısa zamanda bu müjdeli haberi esnaf ve sanatlarımıza vermek en büyük arzumdur”dedi.


2020 YILINDA KULLANDIRILAN KREDİLER


Esnaf ve sanatkara yüzde 4.5 gibi düşük faiz oranıyla kredi sağladıklarını belirten Aşkın, "Kooperatifimiz esnaf ve sanatkara 5 yıl geri ödemeli olarak 225 bin liraya kadar düşük faizli kredi veriyor. Devletimiz kooperatifimiz adına Halkbank 'a para gönderiyor. Biz de bu parayı esnafımıza teminatla veriyoruz. Türkiye'nin en düşük faiz oranı esnaf sanatkârlar kefalet kredi kooperatiflerindedir. Milyonlarca lira kredi sağladı.



Şu anda 700 ortağımız var. Krediden faydalanmak için tek koşul şu: Esnafın ticaret veya sanayi odasına değil hangi alanda hizmet veriyorsa o esnaf odasına bağlı olması şart" dedi. 2020 yılında bugüne kadar 445 ortağımıza 22.000.000.oo. TL. Kredi kullandırılmıştır. Bugün itibariyle toplam kredi miktarımız ise 2019 yılına göre % 55 oranında artış sağlanmıştır.


İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYORUZ


Türkiye'de 32 bölgede binden fazla, Aydın'da ise 43 kredi kefalet kooperatifi bulunduğunu belirten Başkan Aşkın, şunları söyledi: "Kredi kefalet kooperatifçiliği aynı zamanda istihdama katkı sağlamaktadır. Kooperatiflerin tek finansman kaynağı Halkbank'tır. Kredi kefalet sistemi aynı zamanda olumsuz kredi sicili alabilecek esnaf sayısını azaltmaktadır. Ayrıca esnafa verdiğimiz kredi faizlerinin yüzde 4.5 gibi bir orana düşmesinde Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkanı Abdülkadir Akgül büyük emekleri vardır."


BÜTÜN ORTAKLARIMIZA KEFİLİZ


2017 yılında göreve geldiklerini belirten Başkanın Aşkın, "3 yılda çok büyük yol kat ettik.  Bunun sırrı ekip çalışması. Koordineli bir şekilde doğru kredileri doğru esnafa veriyoruz. Bize kredi için başvuran esnafı denetliyoruz. Bu parayı ödeyip ödeyemeyeceğini sağlama alıyoruz.



Çünkü biz esnafa kefil oluyoruz. Esnaf bizden kredi çekip ödeyemediği zaman Ana sözleşme ve genelge ve pandemi tedbirleri nedeniyle 150 güne kadar bekliyoruz. Buna rağmen ödeme yapılmıyorsa  son çare olarak yasa gereği icraya vermek zorunda kalıyoruz.  Esnafa verilen krediden kooperatif olarak yüzde 1.25 gelir elde ediyoruz. Bu gelirle ise personel maaşı gibi kooperatif giderleri karşılanıyor”dedi.



Zor şartlarda her zaman esnafların yanlarında olduğunu vurgulayan Başkan Aşkın sözlerini şöyle tamamladı; “2020 yılında  bütün imkânları biz esnaf ve sanatkârlarımıza sunan; başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a, TESKOMB Genel Başkanımız Sayın Abdülkadir Akgül’e ve Aydın-Muğla 3.Bölge Birliği Başkanımız Sayın Necip Saraç’a ve Halkbank yönetimi ve Şube Müdürümüz Sayın Yavuz Selim Bozdağ ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederim”dedi.





Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.