Esnafa kira ve hibe desteği başlıyor!

GÜNDEM Haber Girişi : 28 Aralık 2020 09:19
Esnafa kira ve hibe desteği başlıyor!
Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Yaman esnafa verilecek olan hibe desteğiyle ilgili açıklama yaptı.

Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Yaman  esnafa verilecek olan hibe desteğiyle ilgili açıklama yaptı.

Tıkla


Esnafların desteklemesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Yaman,  Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yaptığı açıklamada, Esnafın beklediği kira desteğinin  başvuruların ocak ayının ilk haftası itibarıyla başlamasını öngörüyoruz." açıklamasını yaptı.  Pandemi nedeniyle işleri aksayan işletmelere yönelik kira ve hibe desteği  başvurusu e-devlet üzerinden yapılacak dedi.


Esnaflarımıza yapılacak kira yardımları 3 ay boyunca ödeneceğini söyleyen Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Yaman, “Kira yardımları büyükşehirlerde 750 lira, diğer illerde ise aylık 500 lira olacak ve 3 ay boyunca ödenecek. İşyeri kira bedeli kira desteğinin altında olması durumunda işyeri kira bedeli kadar kira desteği verilecek. Hibe desteği ise Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek”dedi.


Kira destekler ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Yaman şöyle devam etti; “Gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği sağlanacak.


Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri iş yerlerinin kira olması halinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği verilecek.


İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödenecek.


YARARLANMA KOŞULLARI


Tebliğle, destek programından yararlanma koşulları da belirlendi. Buna göre, bu destek programından, 14 Aralık'tan önce (bu tarih dahil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.


Destek programına başvurabilecek esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları başvuru tarihinden önce Bakanlık internet sitesinden duyurulacak, ayrıca yazılı duyuru yapılmayacak. Bakanlıkça yapılan duyurudan sonra ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden yararlanamayacak.


Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden bir kez faydalanabilecek.


Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla iş yeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabilecek.

 

Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekecek. Destek başvurusu yapanın faal olmadığının anlaşılması durumunda bu kişilere ödeme yapılmayacak.


BAŞVURU SÜRECİ


Bakanlık, destek programının uygulanmasına ilişkin başvuru, değerlendirme, kabul, ödeme, uygulama ve diğer süreçlerde protokol yapılan kurum ve kuruluşlar ile bunların taşra teşkilatına görev ve yetki verebilecek.


Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak. Başvuruda bulunan tarafından başvuru ve eki taahhütname, elektronik ortamda onaylanacak.

 

“TÜM TEDBİRLERİ DESTEKLİYORUZ, ANCAK ESNAFIMIZ DİKKATE ALINMALI”


Hükümetin insan sağlığı konusunda almış olduğu tüm tedbirleri desteklediklerini anlatan Yaman, “Daha fazla can kaybına neden olmadan, bir an önce bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz. Fakat işyerlerimizin faaliyetlerinin durdurulması ile birlikte, sektör olarak ülke genelinde faaliyet gösteren esnaflarımız, yanında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ekonomik olarak büyük zarara uğramış ve esnaflarımız tamamen kepenk kapatma ve iflas noktasına gelmiştir. 


Bu nedenle, taleplerimizin en kısa sürede çözüme kavuşturulması için yardım bekliyoruz ve bu konun Valilik, Millet vekilleri, üst mevkilere bildirilmesi hususunda, gerekli desteğin verilmesi, esnaflarımız ve çalışanlarımızın geleceği açısından son derece önemlidir” dedi.

Taleplerini de dile getiren Başkan Yaman, esnafın taleplerini şu şekilde sıralandı; Kıraathaneler geçici olarak çay ocağı statüsüne alınması gerekmektedir.  Esnafımıza en az 1 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi veya hibe para yardımı verilmesi. Esnafımızın bankalara olan her türlü kredi borçları ile kredi kartı borçlarının ertelenmesi. Esnafımızın Vergi ve Sigorta Primlerinin ertelenmesi. Esnafımızın ödemiş olduğu Kira Stopajı, KDV, Muhtasar Vergisi, Eğlence Vergisi, Tabela Vergisi, Çevre Temizlik Vergilerinin ertelenmesi veya silinmesi.Elektrik, su,  Türk telekom internet vb. faturalarının  silinmesi.  


Emekliliği gelmiş bağkur esnaflarını, pirim borçlarının kamu bankalarınca ödenmesini ve emekli olduktan sonra da maaşlarından üçte bir kesinti yapılmasını. Kirasını ödeyemeyen esnaf ile mülk sahipleri arasında aracılık rolünün oynanması gerektiğini ve  kiracının mülk sahibi ile mahkemelik durumlarının olduğunu,  bunların bir an önce çözülmesi için Valilik, Milletvekilleri, Belediye ve üst kuruluşların bu konuyu  TBMM’ne götürmeleri ve çözülmesi için gereken hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.