Esnaf ve Sanatkârlar Azalıyor

GÜNDEM Haber Girişi : 24 Haziran 2019 11:09
Esnaf ve Sanatkârlar Azalıyor
Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Yaman, günümüzde yavaş yavaş esnaf ve sanatkarların azaldığını, gençlerin esnaflık mesleğine yönlendirilmemesinden dolayı ileride iş yapacak esnaf bulunmayacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda çırak bulma sıkıntısı çeken esnafların çoğu okulların kapanmasıyla çırak sıkıntısını bir nebze de olsa çözerken, şimdi ise yaz tatillerinde de önceki yıllara nazaran çırak bulmak güçleşti.

Tıkla


Önceleri yaz aylarında bir iş yerinde 4-5 çırak çalıştıranlara bile rastlamak mümkünken, bugüne bakıldığında 1 çırak ya var, ya da hiç yok.


Her mevsimde çırak bulma sıkıntısı yaşayan esnaflar, okulların kapanmasıyla çırak bolluğu yaşanması beklenirken, okulu bitiren çoğu öğrenci artık yaz tatilini çalışarak değil tatil yaparak geçiriyorlar. Esnaflık mesleklerinde çırak sıkıntısı her geçen gün daha da artarken, bu ileride usta bulunmayacağını da gösteriyor.


Esnaflar çalışacak ve meslek öğrenecek çırak bulamadıklarını ifade ederek, “Öğrenciler hem meslek edinmek hem de yaz tatillerini değerlendirmek için türlü iş yerinin kapısını çalarak çalışmaya başlarlardı. Özellikle iş kolu fazla olan sanayi, kuaför, terzi, pideci, aperatif, gibi iş yerlerinde çıraklar boy göstermeye başlardı. Ancak bu aralar değil meslek öğrenecek çocuk bulmak, yaz tatilini para kazanarak değerlendirecek çırak bile bulmakta zorlanıyoruz. Çırak o kadar azaldı ki bazı iş yeri sahipleri dükkanlarında 4-5 çırağı çalıştırırken şimdi bir tane çırağı bulamıyor” dediler


ÇOCUKLARI YETENEKLERİNE GÖRE YÖNLENDİRMELİYİZ


Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Yaman, çırak sorununun ileride esnaf sanatkarların yok olmasını tetiklediğini ifade ederek, “Çırak bulamazsak ileride esnafın yanına randevu ile gideceğiz. Çünkü iş yapacak usta bulamayacağımız gibi, aynı işi yapan esnafta bulamayacağız. Esnaf ve sanatkarlar gün geçtikçe azalıyor. Bu da çocuklarımızın esnaflık mesleğine yönlendirilmemesinden kaynaklanıyor” dedi.


“Çocukları yeteneklerine göre mesleklere yönlendirmeliyiz” diyen Başkanı Hüseyin Yaman, “Çocuğun Elektriğe yatkınlığı varsa elektrikçiye, motora yatkınlığı varsa motor ustasının yanına, tesisatçılığa merakı varsa tesisatçılığa ve bunun gibi çocukların ne üzerinde merakı varsa o mesleğe yönlenmesini sağlamalıyız. Bu konuda Mesleki Eğitim merkezlerine giderek tercih ettikleri meslekler ile ilgili hem bilgi alabilirler hem de okul kaydı ile mesleğe başlayabilirler. Kendi işyerlerini kurduklarında asgari ücretin kat kat fazlasını kazanarak yaşamlarını sürdürebilirler” diye konuştu.










 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.