Eskilerin moda olması manifaturacılara umut oldu

GÜNDEM Haber Girişi : 30 Eylül 2019 11:08
Eskilerin moda olması manifaturacılara umut oldu
Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden ve son zamanlarda yeniden talepleri çoğalan manifaturacılık mesleği, hazır giyim teknolojisine direniyor. Eskimeyen manifaturacılık mesleği özellikle de köylülerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

 

Tıkla

Daha eski yıllarda kadınların giyim sektöründe vazgeçilmezi olan basma kumaşlar yeniden moda olma yolunda ilerlerken, hazır giyim sektörünün son zamanlarda eski tarz kumaşları ön plana çıkarmasıyla tekrar moda olması manifaturacılara umut oldu.


MANİFATURACILAR ESKİ GÜNLERİNE DÖNMEYİ BEKLİYOR


Manifaturacılar kadınların eski yıllardaki gibi kendi zevklerine göre manifaturacılardan aldıkları kumaşları terzilere kendi tarzlarında diktirmesini bekliyor. Kendi kıyafetini diktirmek isteyen kadınların vazgeçilmezi olma yolunda ilerleyen manifaturacılar, eski günlerine dönmek istiyor.


Koçarlı’daki yıllarca manifaturacılık yapan dükkanların hızla kapanmasının ardından manifaturacı kalmayan Koçarlı’da, vatandaşlar kumaş almak istediklerinde ihtiyaçlarını pazarlarda tezgah kuran manifaturacılardan ya da il merkezlerindeki dükkanlardan satın alarak karşılıyorlar.


Manifaturacılığın azalmasına rağmen vatandaşlarda adet olan düğün ve bayramlarda hediyeleşmenin devam etmesine dikkat çeken Koçarlı ilçe pazarında tezgah açan bir manifaturacı Ahmet Yaman, uzun yıllardır manifaturacılık yaptığını ve sabit müşterilerinin hala bayramlarda ve özel günlerde devamlı kumaş satın aldıklarını aktardı.


“MESLEK HACMİNİ YİTİRSE DE ASLA VAZGEÇİLMİYOR”


Geçmişten günümüze azalan ancak vazgeçilmeyen bir meslek yaptıklarını ifade eden manifaturacı Ahmet Yaman mesleğini anlatırken, “İnsanımız kendi giyim kuşam tarzını iklim ve bölgesel şartlara göre belirlemiş ve giyinme ihtiyacı üretim ve sektörel gelişmelere saha açmış. Bu bağlamda geleneksel kadın giysilerinde yüzde yüz doğal ve rengarenk sıcaklığı ile cezbeden pazen divitin, kadife, ipek gibi basmaları satan esnafların buluştuğu sektör ‘manifaturacılık’ adı altında toplanmış. Geçmişte daha fazla rağbet gören bir sektör olan manifaturacılık hazır giyimin artmasıyla hayat standartlarının gelişimi ve değişimi esnasında giderek hacmini yitirdi ve geçmişten bugüne azalan ama bir o kadar da vazgeçilemeyen bir meslek haline geldi. Eski tarz giyim tekrar moda olmaya başladı. Eski modellerde kumaşlar tekrar kadınların gözdesi olmaya başladığı için, kumaştan anlayan müşterilerimizin tekrar bizlerden kumaş alıp diktirmeleri olası. Yani eskilerin tekrar moda olması bizim için mesleğin yeniden hacim kazanmasına bir umut oldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.


“HAZIR GİYİME DİRENEN MÜŞTERİLERİMİZ VAR”


Vatandaşların eskiden birçok ihtiyacını manifaturacılar üzerinden karşıladığını söyleyen manifaturacı Ahmet Yaman,  “Uzun yıllardır manifaturacılık yapıyorum. Eskiden bu meslek çok revaçtaydı çünkü vatandaş birçok ihtiyacını manifaturacı üzerinden karşılıyordu. Konfeksiyonculuk gelişince bizim işimiz popülerliğini yitirdi. Buna rağmen bizden ürün alan daimi müşteriler var, onlar da bizim gibi hazır giyime direniyorlar. Kumaşın en kalitelisini bulundurduğumuz için gerek kadın gerekse erkek müşterilerimiz bizden kumaş alıyor. Konfeksiyonculuğa ilgi azalsa da bizim belirli müşterilerimiz var, işimizden memnunuz. Eskiden düğünlerde ve bayramlarda hediyeleşme adetimiz yoğundu. Bu adet hala var ama eskiden daha yoğun yapılırdı. Bu hediyelikler için herkes manifaturacılara gelip çok sayıda hediyelik kumaş alırlardı. Yorgan, yastık yüzlerinden, elbiselere kadar her şeyi manifaturacılardan alan vatandaşlarımız, bolca hediyeleşirlerdi. Son dönemlerde bu adetin zayıflamasına rağmen ihtiyarlarımız ve köylülerimiz tarafından özellikle sürdürülüyor” dedi.


KUMAŞTAN ANLAYANLAR HALA MANİFATURACILARI TERCİH EDİYOR


Koçarlı’da Pazartesi günleri kurulan ilçe pazarında Kaymakamlık binası yanında kurduğu sergide birbirinden renkli ve kaliteli kumaşları müşterilerine sunan Ahmet Yaman, “Hazır giyim terzilik mesleğini sekteye uğrattığı gibi, manifaturacılık sektörünü de oldukça büyük sekteye uğrattı. Ancak kumaştan anlayan vatandaşlarımız kumaş almayı bırakmış değil. Bir çok farklı ve bir o kadar da rengarenk olan ürünü müşterilerimize sunuyoruz” diye konuştu.











Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.