Destekler çiftçileri bekliyor

GÜNDEM Haber Girişi : 18 Kasım 2019 10:33
Destekler çiftçileri bekliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği tarım destekleri, Koçarlı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Koçarlı’daki çiftçilerle buluşuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tıkla


Yayınlanan destekleme uygulama takviminde 19 kalem destek yer alırken bu destekler; Mazot ve Gübre Desteği, Katı Organik-Organomineral Gübre Desteği, Toprak Analiz Desteği, Hububat Baklagil Fark Ödemesi Desteği, Dane Mısır Fark Ödemesi Desteği, Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Desteği, Dane Zeytin Fark Ödemesi Desteği, Zeytinyağı Fark Ödemesi Desteği, Küçük Aile İşletmesi Desteği, Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği, Organik Tarım Desteği, İyi Tarım Uygulamaları Desteği, Yem Bitkileri Desteği, Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım, Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği, Yurtiçi Sertifikalı Fidan Üretim Desteği, Yurtiçi Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği, Bombus Arısı Kullanım Desteği, Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyon Desteği olarak çiftçilere sunulacak.


17 DESTEK KOÇARLILILARI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR


Koçarlı’da 17 destek alanında başvurunun olduğunu ve olabileceğini belirten Koçarlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Yağan, “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi 24 Ekim 2019 Perşembe günü yayınlandı. Bu kararnamede 2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin karar ve Türkiye genelinde Tarım Bakanlığı tarafından yapılacak tarımsal destekler var. Bunla ilgili kararnameden sonra tebliğler yayınlanıyor. Bitkisel üretim tebliği yayınlandı, bitkisel üretim tebliğinde de 19 kalemden 17’si bizim ilçemizde destek için başvuru yapılan kalemler. Koçarlı’da sadece Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği ve Bombus Arısı Kullanım Desteğine başvuru olmaz” dedi.


Desteklerin şartlarından ve sürelerinden bahseden Yağan, “İlçede başvurulabilen desteklerin süreleri belirlendi, bunla ilgili Yem Bitkileri Desteği, Yurtiçi Sertifikalı Tohum Desteği, Yurtiçi Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği ile Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyon Desteğinin süresi bu hafta sonu bitti. Bunun dışındakilerin hepsinin süreleri farklı, yılsonuna kadar, seneye kadar süren destekler de var. Her bir desteğin kendi başvuru şartları var. Bir destekten faydalanmak isteyen bir çiftçi şartları uygunsa ve gerekli belgeleri getirdiği takdirde desteğe başvurarak yararlanabilir” ifadelerini kullandı.


“DESTEKLERİ HER YERDEN DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ”


Hayvancılık destekleriyle ilgili destek tebliğinin henüz yayınlanmadığını ve yayınlanmasını beklediklerini aktaran Yağan, “Tebliğde desteğe başvuranların nelerle bize başvuracaklarını biz tarif ediyoruz. Ondan sonra askıya çıkıyoruz. Askı sırasında itirazlar olursa –bizim de hatamız olabilir, çiftçinin de hatası olabilir- düzeltiyoruz. Daha sonra kesinleştiriyoruz ve destekleme ödemesi yapılıyor. Yazıyı yazıyoruz, WhatsApp gruplarımız var muhtarlarla oralardan duyuruyoruz, sosyal medyadan duyuruyoruz. Elimize geçen her imkanla desteklerimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu sene destekler geç yayınlandı ve süre de kısıtlı olduğu için her yerden duyuruyoruz. Hayvancılık destekleriyle ilgili tebliğ henüz gelmedi, o da elimize geçtiğinde onu da duyuracağız. Şu anda sadece bitkisel üretim desteklemeleriyle ilgili tebliğ yayınlandı. Onun dışındakiler daha yayınlanmadı” diye konuştu.


Müdür Edip Yağan son olarak Koçarlı’da çiftçilik yapan ve destekten faydalanmak isteyen çiftçilere gerekli işlemleri yerine getirerek süreleri bitmeden desteklere başvurmaları çağrısında bulundu.






     

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.