Çiviyle telin aşkı sanatseverleri buluşturdu

GÜNDEM Haber Girişi : 12 Nisan 2019 11:12
Çiviyle telin aşkı sanatseverleri buluşturdu
Efeler Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi Filografi Kursu öğrencilerinin yaptığı eserlerin bulunduğu Filografi Sergisi açışlı, Efeler’de bulunan Milli Aydın Bankası’nda yapıldı.

Ege Bölgesi’nde ilk olma özelliği taşıyan Filografi Sergisi’nin açılışına, Filografi Hocası Gülenay Karababa, Filografi Kursu öğrencileri ve Aydınlı sanatseverler katıldı. Açılışta kurdele kesen Filografi Hocası Gülenay Karababa, “Efeler Halk Eğitim Merkezi ve Efeler Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleşen Aydın’da ilk kez Türk İslam Sanatları üzerine filografi, tezhip ve minyatür sergisi, öğrencilerimizin 5 ay süren çalışmasıyla böyle bir görsellik sunduk. Hepinize sanata duyarlılığınız için teşekkür ediyorum” diyerek açılışı gerçekleştirdi.

Tıkla


“UNUTULMAYA YÜZ TUTAN BİR SANAT”


Unutulmaya yüz tutmuş filografi sanatının Aydın’da eserlerini sergilemekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Filografi Hocası Gülenay Karababa, “Geleneksel Türk İslam Sanatları üzerine hazırlanan ve Ege Bölgesi’nde ilk kez açılan bir sergi. Türk İslam Sanatları’ndan büyük üstatların eserlerinden de Fatih Sultan Mehmet, Mevlana Celalettin Rumi’nin portreleri işlenerek yapılan eserler var. Öğrencilerimizin ilk çalışmaları, geleneksel el sanatları adına güzel çalışmaların olduğunu düşünüyoruz. Sergide 45 tane eser var, 2 tanesi minyatür sanatı, diğerleri de çeşitli figürlerde eserler. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında olan filografi sanatı Ortadoğu’da icra edilmeye devam ediyor, Osmanlı’da da rövanştaydı, tekrar unutulmaya yüz tuttu. Son 14 yıldır tekrar gündeme getirilmeye çalışılıyor, son 10 yıldır da ben bu işin içerisindeyim. Halk Eğitim Merkezi de tekrar bu sanatın hatırlatılması konusunda büyük öncülük yapıyor. Halk Eğitim Merkezi ve Efeler Belediyesi bu kursu açacağını duyuruyor. İlgilenen vatandaşlar da başvuru yaparak, kurs almaya başlıyor. Bir eserin yapılması oldukça emek ve zaman istiyor, öğrencilerimiz 4 ayda ikişer eser bitirdiler” dedi.


“SANAT EVRENSELDİR”


Filografi Sergisi’nde eserleri bulunan Filografi kursu öğrencilerinden Nazire Aşkın, “Filografi sanatı, eski Orta Asya’dan gelme bir sanattır. Osmanlı zamanında çok rövanştaydı, ama Osmanlı’dan sonra unutulmaya yüz tutmuştur. Biz bu sanatı tekrar geliştirmek için Ege’nin ilk ve tek filografi öğrencileri olarak 5 aylık çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmaların sonucunda bu sergideki ürünlerimiz meydana geldi. Biz bu sanatı çiviyle ipin aşkı olarak adlandırıyoruz. Çivilere 5-6 kat bakır tel sararak bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Eski Osmanlı sanatını tekrar güncelleştirmek için hat sanatı yazılarını işliyoruz. Ama onun dışında evrensel öğeler olan kahve fincanı, kelebek, gemi gibi figürler de işleniyor. Çünkü sanat evrenseldir” diye konuştu.


Sanatın hak ettiği ilgiyi görmediğinden yakınan Aşkın, “Biz sanata saygı gösterilmesini her zaman bekliyoruz. Aydın’da sanata bakış açısı konusunda hocamız biraz dertli. İnsanları buraya zorla davet ederek getirdik. Halk Eğitim Merkezleri’nde artık böyle güzel ve verimli kurslar var. Kadınlarımız evde boş oturmasınlar, çocuklarını büyüttülerse lütfen gelsinler bu kurslarda üretici yanlarını ortaya çıkarsınlar. İnanılmaz rahatlatan bir sanat, herkese tavsiye ederim” diyerek kadınlara çağrıda bulundu.



















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.