Çıntar Severler Pazar Tezgahlarına

YAŞAM Haber Girişi : 22 Ekim 2018 11:49
Çıntar Severler Pazar Tezgahlarına
Koçarlı ve çevresinde ortaya çıkan çıntar mantarı, pazar tezgahlarında yerini aldı.


Tıkla

Çıntar vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görürken kilosu 10 ila 20 liradan tezgahları süslüyor.


Aydın ve Muğla yöresinde sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği olan, ekim aylarında ortaya çıkan çıntar, sofraların da vazgeçilmezi. Birçok hastalığın tedavisinde ek besin olarak kullanılan çıntar, dağ köylülerinin de geçim kaynağı haline geliyor.


GEÇİM KAYNAĞI HALİNE GELİYOR


Ege Bölgesi’nde ekim ayında çıkmaya başlayan genellikle çam ormanlarında yetişen çıntar isimli mantar, köylerde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı haline geliyor. Ormanlardan ve çamlık bölgelerden bin bir zahmetle sepet sepet toplanan lezzetli mantarlar, semt pazarlarında kilosu 10 ila 20 lira arasında satışa sunuluyor. Sağlık açısından birçok faydası olan aynı zamanda rejim için diyetlerin vazgeçilmezi konumundaki kırmızı ve beyaz çıntarlar fiyatına rağmen vatandaştan yoğun ilgi görüyor.


Çıntar Mantarı satışı yapan pazarcı esnafı, çıntar mantarının  lezzetinden dolayı rağbet gördüğünü ifade ederek, “Çıntar sevenler tezgahlardaki mantarları bitiriyor. Kilosunu Pazarlard 15-20 TL’den satıyoruz” dedi.


FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR


Yağmurla gelen şifa olan çıntarın faydaları saymakla bitmiyor. Demir açısından zengin olması nedeniyle çıntarın, kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca mantarın kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe zengin olduğu da biliniyor. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler de mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksek olması nedeniyle rejim yemeği olarak da kullanılıyor.


Çıntar, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen etli lezzetli bir mantar türüdür. Yağmurlardan sonra kızıl çam ormanlarının dibinde mantar gibi bitiveren kızıla çalan turuncu renkte bir mantar türüdür.


Özellikle Muğla ve çevresindeki çamlık alanlarda çam ağaçlarının dibindeki iğne yaprakların arasında yağmur sonrası yetişen mantar türü kış aylarında büyük ilgi görüyor.Yöresel adıyla çıntar olarak adlandırılan bir mantar çeşidi olan ve kış mevsimi gelince sofraların vazgeçilmez besini olan bu mantar türü, Kış aylarında Pazarcıların da değişmez sermayelerinden birisi.


Aydın, Muğla ve çevresindeki açık pazaryerlerinde de kış mevsiminde büyük rağbet gören çıntar, küresel ısınmaya bağlanan yağmurların geç yağması nedeniyle biraz daha az bulunur hale geldi.
















 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.