Cihanoğlu hatırasına sahip çıkılıyor

GÜNDEM Haber Girişi : 13 Mayıs 2019 09:50
Cihanoğlu hatırasına sahip çıkılıyor
Bakımsızlıktan dolayı neredeyse kaderine terk edilen tarihi “Cihanoğlu Kulesi” ve Cihanoğlulları konağı hatırasına Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan sahip çıktı.

Geçtiğimiz yıllarda vefat eden Vesile Cihanoğlu’nun ölümümün ardından bir bölümü Koçarlı Belediyesine bağışlanan ve bakımsızlıktan dolayı neredeyse kaderine terk edilen tarihi “Cihanoğlu Kulesi” ve Cihanoğlulları konağı hatırasına Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan sahip çıktı.

Tıkla


Bahçesinde tarihi kulenin olmasından dolayı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan konak ve kulenin bakımsızlığı tepkilere neden oluyordu.


Koçarlı ilçe merkezinde 18. yy.dan kalma bir yapı olan Cihanoğlu kulesinin bahçesinde bulunan Cihanoğlu konağı adeta kaderine terk edilmiş vaziyette, bahçesinin bir insan boyu otlarla kaplandığını ve çevresinin bakımsızlık yüzünden perişan bir hale gelmişti. İlçe sakinleri harebeden farksız hale gelen yapının kurtarılması konusundaki duyarsızlığa isyan ederken, yerel seçimler sonrası göreve gelen Başkan Nedim Kaplan vakit kaybetmeyerek hem Cihanoğlu hatıralarını ziyaret etti, hem de personele verdiği talimat ile temizlik çalışmalarını başlattı.


BAKIM YAPILARAK DEĞERLENDİRİLSİN İSTİYORLARDI


Koçarlı’lı vatandaşlar geçtiğimiz yıllarda Cihanoğlu Kulesi ve konağının bakım yapılarak yenilenmesini, çevre temizliğinin yapılarak iyi bir görünüme kavuşturulmasını istese de, bu istekleri yerel yönetimler tarafından göz ardı edilirken, bu konağın Koçarlı’ya bir miras olduğunu ifade eden vatandaşlar bu mirasa sahip çıktığı için Belediye Başkanı Nedim Kaplan’a teşekkür ettiler.


BAŞKAN KAPLAN “TURİZME KAZANDIRACAĞIZ”


“Cihanoğlu Kulesi” ve “Cihanoğlulları Konağı” hatırasına sahip çıkan Belediye Başkanı Nedim Kaplan, kule ve konağın bulunduğu alanı komple turizme kazandırmak için start verdiklerini ifade etti.


Başkan Kaplan, “Göreve geldikten bir hafta sonra Cihanoğlu Kulesi’ni ve etrafını dolaştık, şartları çok kötüydü. Orayı güzelce temizleyip, restore ettirerek güzel bir projeyle tarihi Cihanoğlu Kulesini ve konağını turizme kazandırmayı ve ilçeye gelen turların ziyaretine açmayı planlıyoruz” dedi.


Kulenin ve konağın restorasyonunun bir an önce yapılması gerektiğinin atını çizen Başkan Kaplan, “Çünkü oradaki eksikleri gördük. Tabi iş çevre temizliğiyle bitmiyor, gerekirse Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle restore çalışmasının yapılması ve bir an önce başlatılması gerekiyor. Çevre düzenlemesini ve pazaryerinin de düzenlemesini yaptıktan sonra hem kulenin restorasyonuyla turizme kazandırılması, hem de bahçesinin ve konağın ıslahı ile müzeye dönüştürülmesi ve vatandaşın ziyaretine açma planlarımız var” diye konuştu.


BAHÇESİ PARK VE DİNLENME YERİ OLACAK


Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan konak ve kulenin çevresinde bulunan bahçeyi  de park olarak hizmete açmayı düşündüklerini belirterek, “ O bölgedeki Koçarlı halkının ve dışarıdan gelen insanların konaklayarak dinlenebileceği bir park olacak.  Tabi o bölgede bir kısım özel mülkiyetler var, onların da rızasını alarak bağış veya kamulaştırma yoluyla belediye bünyesine katarak projemizi hayata geçireceğiz. Pazaryeri ve Cihanoğlu Kulesini, bahçesiyle birlikte restore edersek kafeler ve dinlenme yerleriyle turları da ağırlayacak hale gelerek turizmin canlanması da gündeme gelecektir. Çünkü o bölgeye zaman zaman tur kafileleri geliyor ama kulemizi ziyaret etmek isteseler de şu anki durumuyla ziyarete uygun olamamasından dolayı kulemizi tam anlamıyla göremiyorlar. Ziyarete açık hale geldiğinde Cihanoğlu Camisi’ne burayı gördükten sonra geçebilirler, çünkü onlar bir bütün” dedi.


KOÇARLI İÇİN GÜZEL BİR PROJE


Cihanoğlu Kulesi ve etrafının bakımını ve istimlak durumunu tamamlandığında Koçarlı için çok güzel bir proje hayata geçirmiş olacaklarını da söyleyen Başkan Kaplan “Hem Koçarlı halkının nefes alacağı hem de turizme kazandırılmış ve turların da uğrak yeri olan bir alan ortaya çıkaracağız” şeklinde konuştu.          



















 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.