Çiftçi isyan etti: “Zararımı kim ödeyecek?”

GÜNDEM Haber Girişi : 07 Mayıs 2019 10:24
Çiftçi isyan etti: “Zararımı kim ödeyecek?”
Koçarlı’da çiftçinin pamuk ektiği tarlaya giren koyunlar tarladaki mahsulleri yiyince, çiftçiler ilgili kurumları konuyla ilgili görev yapmaya çağırdı.

Koçarlı’da yaşayan ve çiftçilik yapan Muharrem Çağlak isimli vatandaş, çobanların koyunlarını otlattığı sırada pamuk ektiği tarlasına giren koyunların mahsulünü yemesinden dolayı isyan etti.

Tıkla


Çiftçilik yaparak geçimini sürdüren ve mahsulü zarar gördüğü için mağdur olan Çağlak, yetkililerden defalarca bu konuda yardım istediğini ancak herhangi bir geri dönüş almadığı belirterek koyunların ovaya inmesinin bir an önce yasaklanmasını istedi.


“HİÇBİR KURUMDAN CEVAP ALAMADIM”


Yetkili kurumların gerektiği şekilde durumu takip etmemesinden yakınan Çağlak, “3-4 senedir bu sorunu yaşıyoruz, ama ne gelen var ne giden, her şey sözde kalıyor. Kaymakamlığa gittim, çözüm bulamadım. İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gittim, yetkililerle görüşemedim ve sorun yaşadım. ÇMK(Çiftçi Malları Koruma)’ya gittim kapalıydı, kimse yoktu. Bekçi başını aradım, geldik tarlaya baktık, çözeceklerini söyledi ama bir daha haber almadım, sözde kaldı. Ne kaymakama ulaşabiliyorum, ne İlçe Tarım Müdürüne, ne ÇMK’ya ne de Ziraat Odası’na. Hiçbir kurum işini yapmıyor, çiftçinin sorununu takip etmiyor. Gitmediğim yer kalmadı ama hiçbir şekilde cevap alamıyorum. Sadece bir ÇMK’dan bekçi başı gelip, baktı gitti” diyerek çaresiz kaldığını sözlerine ekledi.


“YASAĞA KİMSE UYMUYOR, UYMAYAN DA DENETLENMİYOR”


Çobanlara ovaya inilmemesi konusunda yasak konulması gerektiğini ve takip edilmesini talep eden Çağlak, “Çobanlar koyunlarını tarlalarda otlatıyor. Bir tek benim tarlam değil, diğer tarlalardaki mahsuller de zarar görmüş durumda. Biz de bu konuda yasak gelmesini istiyoruz, bu yasağa uyup uyulmadığı da ilgili kurumlar tarafından takip edilsin. İlçe Tarım Müdürlüğü mahalle muhtarlıklarını ve ÇMK’yı bu konuda bilgilendirsin. ‘Biz ovaya koyun inmemesi için yasak koyduk’ diyorlar. Ama bu yasağa uyulmuyor, bunun da denetimi olması gerektiği gibi yapılmıyor. Bu yasağa uymayan çobanlar var ve takip etmeyen kurumlar var. Çiftçi mağdur oluyor, zarara uğruyor” dedi.


“TARLADAKİ ZARARIM ÇOK BÜYÜK”


Tarlasında oluşan zararı hesaplayamadığını ve zararının karşılanması gerektiğini dile getiren Çağlak, “Benim tarlamdaki zararı kimin karşılayacağını bilmiyorum. Bu zararı kim üstlenecek? En fazla on metrede 50-60 tane kök pamuğumu koyunlar yedi. Bütün tarladaki zararı bu şekilde hesap ettiğimizde büyük bir zarar ortaya çıkıyor. Benim emeğime, zamanıma, parama yazık oluyor. Telef olan mahsulüm geri dönmeyecek. Bir tek ben değil, etraftaki tüm pamuk tarlalarında aynı durum söz konusu. Bütün çiftçiler mağdur durumda. Bunun çaresi her kurumun kendi üzerine düşen işi düzgün yapması. Koyunların ovaya bir daha gelmemesi lazım. Bu konuyla ilgili tüm yetkili kurumları gereğini yapmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.