Çalı Süpürgeleri Teknolojiye Direniyor

GÜNDEM Haber Girişi : 18 Şubat 2019 10:31
Çalı Süpürgeleri Teknolojiye Direniyor
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte özellikle geçmişte ev kadınlarının vazgeçilmezi olan Çalı süpürgeleri her ne kadar yerini elektrikli süpürgelere bıraksa da yinede teknolojiye halen daha direniyor.


Tıkla

 

Günümüzde boy boy elektrik süpürgeleri piyasada satıştayken şehirlere nazaran köylerde ev hanımları çalı süpürgeden vazgeçemiyor.


Geçtiğimiz yıllarda ev kadınlarının vazgeçilmezi olan çalı süpürgesi, teknolojinin gelişmesi ile birlikte neredeyse kullanılmamaya başlandı. Yeni gelişen teknolojiler ile birlikte çalı süpürgelerinin pabucunun dama atıldığını ve süpürgeciliğin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini aldığını söyleyen satıcılar ise şehirlerde hiç yok denecek kadar satışların az olduğunu ancak kırsal kesimlerde ve köylerde teknolojiye karşı direndiğini ifade ettiler.


ŞEHİRLERDE YENİ NESİL GENÇLER NE OLDUĞUNU BİLMİYOR


Büyük şehirlerde yaşayan gençlerin çalı süpürgelerini görünce kimi zaman bunun ne işe yaradığını soranlarla karşılaştıklarını belirten süpürge satıcısı 76 yaşındaki Hasan Çağlar, “Şehirlerde gençler neredeyse çalı süpürgelerinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor. Zaten evlerde de kullanan çok nadir artık. Teknoloji geliştikçe bu meslek neredeyse yok oldu gitti. Eskiden ev kadınları evlerini sadece çalı süpürgesi ile temizliyorlardı. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte üretilen ev temizleme aletleri çalı süpürgesinin yerini aldı. Eski yıllarda satışlarımız gayet güzel olmasına rağmen bu yıllarda gittikçe düştü. Önceleri deste deste süpürge satarken teknolojik gelişmeler sonucunda ve bunların evlere yayılması sonucunda, elektrikli süpürgelerin, şarjlı süpürgelerin çoğalmasından dolayı çalı süpürgelerinin kullanım alanları da daraldı” dedi.


KÖYLERDE HER EVDE VAR


Ne kadar kullanım alanı daralsa da kırsal kesimlerde ve köylerde her evde bir süpürge bulunduruluyor diyen süpürge satıcısı Hasan Çağlar  “Bunlar artık sadece evlerde, balkonlarda bazı teraslarda ve bahçesi olan evlerde kullanılıyor. Eskiden şehirlerde ve köylerde her evde, iş yerlerinde fazlasıyla süpürge bulunurdu. Ama zaman içerisinde evlerden çıkarıldı. Salonda ve oturma odalarında kullanılmıyor. Daha önce evlerde 3’er tane süpürge bulunurdu. Bir evde bir senede en 4 tane süpürge eskirdi. Şuan da teknolojik aletlerin gelişmesinden dolayı kullanım alanı evlerde daraldı. Sadece ıslak zemin ve balkonlarda kullanılıyor. Dolayısıyla senede 4 tane süpürge eskiten bir ev, şuanda 1 süpürge ile 2 sene geçiriyor. Dolayısıyla satışlarımızı düşürüyor. Zaman içerisinde her şeyin teknolojiye yenildiği gibi bizim el emeği göz nuru süpürgemizde teknolojiye yenik düşüyor. Bu yüzden de artık el emeği süpürge değil de makine üretimi süpürgeler daha ucuz olduğunda rağbet görüyor. Ancak köy yerlerinde bu durum daha farklı, şehirlerde ki gibi değil. Köylerde her evde mutlaka bulunuyor” diye konuştu.


EL EMEĞİ DEĞİL MAKİNE YAPIMI


Vatandaşların süpürge taleplerinin azlığından ve çok fazla gereksinim duyulmamasından dolayı, son yıllarda süpürge imalatında da makineleşmeye gidilerek seri imalata başlandığını ifade eden Hasan Çağlar, “El emeği olarak üretilen süpürgeler makine üretimine göre pahalı olduğundan dolayı, taleplerinde azlığıyla ucuz süpürgeler tercih ediliyor. Bu yüzden de el emeği üretimi çevremizde oldukça düşmüş durumda. Ama ben el emeği süpürge satıyorum. Kendim üretmiyorum alıp satışa sunuyorum. Emeklilikten sonra boş durmamak için süpürge satışına başladım. İncirliovada yaşıyorum ve 15 yıldır yapıyorum bu işi. Haftanın 3-4 günü farklı ilçelerde pazarlara gidiyorum. Çiftçi emeklisiyim. Süpürgeleri 6 TL ye alıp 7 buçuğa satıyorum. Bahar ve yazda köylü ve hayvancılar alıyor. Benden başka satan kimse yok Koçarlı’da. İncirliova, Germencik, Koçarlı pazarında satıyorum. Süpürgenin yanında sepette satıyorum onlarda 12 ile 15 TL arası boyutlarına göre değişiyor ve genelde çiftçiler tercih ediyor. Allah bereket versin. Ekmeğimizi çıkartıyoruz” dedi.










Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.