Çakalları vurmadan tekrar düşünün!

GÜNDEM Haber Girişi : 09 Eylül 2019 10:05
Çakalları vurmadan tekrar düşünün!
Koçarlılı pazar esnafı ve aynı zamanda avcılık yapan Hüseyin Şengün, çiftçinin ürünlerine zarar veren domuzları tüketen çakalların avlanmaması konusunda uyardı.

Ürünlere zarar veren domuzları avlayan tek hayvan olan çakalların insanlar tarafından öldürülmesiyle doğal dengenin bozulduğuna dikkat çeken Hüseyin Şengün, bilinçli avlanmanın önemine dikkat çekti.

Tıkla


Yıllar önce çakallara zehirli et verilmesiyle bölgedeki çakal sayısının azaldığını ve buna bağlı olarak domuz sayısının arttığını söyleyen Şengün, “Aydın’a yıllar önce kuvvetli bir kar yağışı olmuştu ve büyükbaş hayvanlarda rahatsızlıklar vardı. Hayvanları köyün dışına götürmüşler ve zehirli olan etlerini tilkilere, çakallara vermişler. Çakal domuz yavru yapacağı zaman arkasında dolaşır, doğum yaptığında domuz yavrularının yanından ayrıldığı zaman çakal yavruyu yiyerek karnını doyurur. Ama insanlar çakalları zehirleyince doğal denge bozulmuş, yapılması gereken çakalları vurmamak, zehirlememek. 2000 yılında insanlar çakalları bilmeyerek zehirledi, bu da çakalın azalması, domuzun çoğalmasına sebep oldu. Şimdi her tarafta domuzlar arttı. İnsanlar doğal dengeyi korumak için çakalları vurmasınlar” dedi.


“DOMUZUN ÇİFTÇİYE ZARARI ÇOK BÜYÜK”


Domuzun çiftçinin her türlü ürününe çok zararı olan  bir hayvan olduğunu vurgulayan Şengün, “Domuzalar çiftçilerin ürünlerine, mahsullerine zarar veriyor. En çok da mısır, incir, dut gibi ürünlere zarar veriyor, hem etçil hem de otçul beslenen bir hayvan, her şeyi yiyebiliyor, çok büyük zararları olan bir hayvan. Çakalların olmamasından dolayı bölgemizde çok çoğaldı. Yavrusunu daha küçükken çakal almış olsaydı doğal denge de bozulmamış ve düzgün şekilde işliyor olacaktı. Doğal dengeyi bozdular. İnsanlar çakalları bilinçsizce vurmasın, onlar domuzları küçükken azaltan, doğal dengeyi sağlayan bir hayvan.  Herkes bunu öğrensin, bilsin” diye konuştu.


“DOMUZU AVLAYAN TEK HAYVAN ÇAKAL”


Çakalların yavrusunu çok iyi koruyan domuzların yavrularını avlayan tek hayvan olduğunu belirten Şengün, “Domuzlar yılda iki kez yavru yapar; 1, 3, 5, 7 tane gibi tek sayılarda yavrularlar, çift sayıda yavru doğurmazlar. Yavrusunu da çakaldan başka hiçbir canlı alamaz. Yavrular ayaklanmaya başladığı zaman hiçbir canlı alamıyor.  Ayrıca domuz yavrusunu çok iyi korur, buna rağmen sadece çakal yavrusunu avlayabilir. O yüzden çakalları korumak gerekiyor, vurmamak lazım” şeklinde konuştu.


Domuzların nasıl beslendiğini de aktaran Şengün, “Dağda, ovada her nerede güzel yiyecek varsa domuz oraya gelir, kokusunu çok uzaktan alır. Domuzların koku alma hassasiyeti çok gelişmiştir. Yaralı olduğu zaman insana saldırırlar, dişleri jilet gibidir. Domuzun dişleri yukarı doğru kıvrıldığı zaman üst çenesini açamaz ve bir şey yiyemez. Ağaçlara vurup kendi dişini kırmaya çalışır ve kırdıktan sonra ağzını açabilir ve beslenebilir. Kırmadığı için ölen domuzlar da vardır. Küçük domuzlar mısıra yetişemediğinde büyük olan mısırı yere yatırır ve yavrusunun yemesini sağlar. Sadece kendi yiyip gitmekle kalmaz, bütün mısırları da mahveder” ifadelerini kullandı.


Doğal dengenin korunması konusunda bilinçlendirmek açısından vatandaşı bilgilendirmeye çalıştığını söyleyen Şengün, “Milli parklardan sorumlu yetkililer bu konuda bilgilerimi paylaşmam için benden rica etmişlerdi, köylere gidip çakalların doğal dengeyi sağladığını anlatmaya çalıştım. Bilmeyenler de öğrenmiş olsunlar ve çakalları öldürmesinler. Bu doğal denge korunmalı.  Asfaltta giderken bile bir sürü araca çarpıp araçlara büyük hasarlar veriyorlar. Doğal denge korunmuş olsa domuzlar arabalara, mısır tarlalarına, incirlere zarar vermeyecekler” dedi.


“HER  CANLININ NE ÇOK AZ, NE FAZLA OLMASI GEREKİYOR”


Doğal sistemde her canlının olduğu gibi domuzun da dengeyi sağlayan yararları olduğunu belirten Şengün, her canlının sayısının olması gereken bir düzeyde kalmasının öneminden bahsederek, “Domuzun faydalı olduğu yerler de var, bulunduğu bölgede kuduz mikrobunu önlüyor. Herkes domuzu faydasız, zararlı olarak görebiliyor ama her şey bir doğal denge içerisinde. Domuz da, çakal da, tilki de, kurt da doğal dengeyi sağlıyor. Hepsi de ne çok az olmalı, ne çok fazla. Dengeyi sağlayacak şekilde olması gerektiği sayılarda kalmaları lazım. Hayvanları zehirleyip, çakalların ölmesine neden olan bilinçsizlik zincirin halkasının kopmasına neden oluyor. Yetkililer zaten bu konuda önlemlerini alacaklardır” diye konuştu.


“AVCILAR BİLİNÇLİ AVLANMALI”


Tüm avcıları yasalara uygun ve bilinçli şekilde avlanma konusunda uyaran Şengün, “12-13 yaşından beri avcılık yapıyorum. Her türlü avcılık belgem de var. Mesela ben keklik avına gittiğimde iki taneden fazla keklik vurmam, çünkü bunun yasal limitleri var. Doğanın dengesini bozmadan bilinçli bir şekilde avlanıyorum. Tüm avcılar da doğal dengenin bilincinde olarak avlansınlar” diyerek doğal dengenin avcılar tarafından korunmasının altını çizdi.







Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.