Babadan oğula pazarcılık yapıyorlar

GÜNDEM Haber Girişi : 15 Temmuz 2019 12:11
Babadan oğula pazarcılık yapıyorlar
Koçarlı’da 30 yıl pazarcılık yapan ve pazar tezgahını oğluna devreden 73 yaşındaki Mehmet Özkan, Koçarlı pazarında pazarcılık yapmış en eski pazarcı.

Yıllardır kendi yetiştirdiği ürünleri satarak geçimini sağlayan Mehmet Özkan pazarcılığı bıraktıktan sonra tezgahı oğlu Erol Özkan’a devrettiğini söyledi.

Tıkla


1969 yılından beri pazarcılık yaptığını aktaran Özkan, “Daha eskiden kereviz, pırasa, fasulye, ceviz, kestane hepsini satıyordum. Yazları da domates, biber yetiştirdiğimde satıyordum. O mevsim ne yetiştiriyorsam onu satıyordum. 50 sene önce kendi yetiştirdiğimi satmakla başladım pazarcılık yapmaya, 2000 yılına kadar pazarcılık yaptım, sonra esnaf Bağkur’dan emekli oldum. Şimdi çok şükür durumum iyi, kendime bakabiliyorum” dedi.


“KENDİ ÜRETTİĞİMİZ MALI SATIYORUZ”


5 çocuğu olan ve 20 yıl önce işlerini oğlu Erol Özkan’a devrettiğini belirten Özkan, “Mesleği bıraktıktan sonra pazar tezgahımı oğluma devrettim. Şimdi o yürütüyor pazarcılık işini. Mesleğimi babadan oğula geçirmiş oldum. Yine kendi ürettiğimiz ürünleri satmayı oğlum devam ettiriyor. Tezgahın başında ben pek durmuyorum artık. Benim için en önemli olan kendi malımızı satmak, kendi malımız değilse satmıyoruz” diye konuştu.


“ELİM BOL OLUNCA MÜŞTERİ DE BOL OLUYOR”


Müşterisinin çok olduğunu ve bunun için güven olması gerektiğini vurgulayan Özkan, “Benim elim boldur, 2-3 tane fazla gitse geri almam. O yüzden müşteriler yıllardır hep bana gelir, müşterim boldur. Müşterilerim bu konuda bana güvenmese, malımın kalitesinden emin olmasa bu kadar tezgahıma gelip, gidenim olmadı. Kendi malım çıkmadığı zaman pazara gelmem. Elin malından para kazanamazsın. Eskiden olsa kazanılırdı ama şimdi kazanılmaz. Artık pazarcılar çok üretim yapmıyor, başkasından alıp satıyor. Bizim zamanımızda herkes kendisi üretiyordu. Al-sat yapınca elden ele geçtiği için kazanç da düşüyor” ifadelerini kullandı.


“BABAMIN KATTIKLARIYLA MESLEĞİMİ SÜRDÜRÜYORUM”


Babasından devraldığı ve kendi ürettiği ürünleri sattığı tezgahta pazarcılık yapan Erol Özkan, “20 yıl önce babam emekli oldu ve pazarcılık işini bıraktı. Çok önem verdiği pazar tezgahını da bana devretti. Ben de babamdan aldığım pazarcılık disiplini ve müşteri memnuniyetine sahip çıkarak kendi ürettiklerimi pazarda satmaya devam ediyorum. Babam her zaman pazarcılığın müşteriyle karşılıklı güvene dayalı olduğunu söyler. Ben de babamın yolunda ilerliyorum ve onun bana öğrettikleri, bana kattıklarını uygulayarak mesleğimi devam ettiriyorum” şeklinde konuştu.  








Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.