Altın piyasası 2019’a iyi başladı

EKONOMİ Haber Girişi : 14 Ocak 2019 09:26
Altın piyasası 2019’a iyi başladı
Altın fiyatlarındaki güncel gelişmeler yatırımını altın üzerine yapanlar tarafından merak ediliyor.

Koçarlılı Sarraf Muhammet Şahin, altın piyasasını değerlendirdi  “Altın piyasası 2019’a iyi başladı”

Tıkla


Altın fiyatları yılın ikinci haftasında da yükselişine devam etti. Altın fiyatları güncel gelişmelerle beraber de şekillenirken, birçok vatandaş altın fiyatlarındaki yükseliş ve düşüşleri ilgiyle takip ediyor.


Yılın ilk günlerini genelde yükseliş ile tamamlayan altın fiyatları yoğunlukla altın yatırımcısını ve altın almayı planlayanları düşündürüyor.


“VATANDAŞ TAKI İÇİN DEĞİL YATIRIM İÇİN ALIYOR”


Koçarlılı sarraf Muhammet Şahin, altının fiyatlarındaki son durumu aktardı ve vatandaşın altın alırken dikkat ettiği şartları değerlendirdi.


Vatandaşın altın alırken işçilik gerektirmeyen, yatırımlık altın almayı tercih ettiğini belirten Şahin, “İnsanlar artık işçiliksiz altın alıyor, bilezik, beşi birlik talebi daha fazla. Vatandaş takı olarak kullanmak yerine yatırımlık altın almayı tercih ediyor. Takı değil yatırım amaçlı altına yöneliyorlar. Türkiye Avrupa gibi değil, bizim insanımız yatırım amaçlı kulanım daha fazla, takı olarak kullanım daha azdır. İnsanlar ‘İlerde satarım, ev alırım’ gibi düşünerek yatırım amaçlı alıyor. Ülke olarak bizim kültürümüzde altın önemli bir yeri var. Düğünlerimizden tutun her alanda altının geçerliliği var. Altın kültürümüzün olmasına rağmen altındaki yükselmeler altın alımında vatandaşımızı zora sokuyor” dedi.


“ALTIN DÜNYANIN HER YERİNDE GEÇERLİ”


Altının dünyanın her yerinde ve her zaman geçerliliğini koruyan bir madde olduğunu vurgulayan Şahin, “Altın piyasası 2019’a iyi bir giriş yaptı. Altın fiyatlarında da ons altının fiyatında düşüş yaşanmıştı, şimdi tekrar yükselişe geçti.  Altın piyasası hiçbir zaman yok olmayacak bir piyasadır, tarih boyunca vardır, bundan sonra da olmaya devam edecektir. Çünkü altın dünyanın her yerinde geçerli tek maddedir. Dolar’ın, Euro’nun geçmeyeceği yerler vardır, ancak altın dünyanın her yerinde geçerlidir. Altına yapılan yatırım dövize yapılan yatırımdan daha fazladır” diye konuştu.


“ALTIN İÇİN 2019’DAN UMUTLUYUZ”


Altın piyasasındaki son durumu değerlendiren Şahin, “2019’dan umutluyuz, iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. İnsanların altına olan güveninin devam edeceğine inanıyoruz. Fiyatlar her zaman düşer, çıkar, bu ne ilk ne son olacak bir durum. Eski sarraf olduğumuz için bu durumlarla sürekli karşılaşıyoruz. Bin 900 TL’leri görmüş olan altının onsu şu an bin 380 TL civarlarında. Altının gramaj fiyatı da, 2018 son aylarına doğru, yani 2-3 ay önce 240 TL idi, 2018’in sonunda 195 TL oldu, şu anda da 215 TL oldu. Çeyrek altın fiyatı da 2018’in son zamanlarına doğru 420 TL idi, 2018’in sonunda 335 TL’ye düştü, şu anki fiyatı da 370 TL civarında” ifadelerini kullandı.


Altında dalgalanmanın her zaman için geçerli olduğunun altını çizen Şahin, altının hiçbir zaman için değerini kaybetmeyeceğini ve yatırımcısını üzmeyen bir araç olduğunu belirtti. “Altın kısa vadeli değil uzun vadeli bir yatırım aracıdır” sözlerini de ekledi.


ALTIN NEDEN DEĞERLİ?


Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir. Tüm bunların dışında altını altın yapan diğer önemli özellikler olarak, sadece klorik ve nitrik asit karışımında (halk arasında altın suyu olarak bilinen) erimesi ve bunun dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, kendi hacmindeki sudan 19 kere daha ağır olmasına rağmen çok yumuşak olduğundan kolayca işlenebilir ve inceltilebilir olması gösterilebilir.


ALTIN FİYATINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER


Altın üretim ve yatırım amaçlı kullanılan aynı zamanda da uluslararası piyasalarda işlem gören bir yatırım aracıdır. Altının fiyatını etkileyen faktörler, altının arz ve talebini etkileyen faktörlerdir. Bunlar ise; “Mücevher talebi başta olmak üzere altına olan endüstriyel talep, Madencilik şirketlerinin altın çıkarma maliyetleri, Altın arz ve talebinde ağırlıkları yüksek olan ülkelerin jeopolitik durumları, Petrol ve diğer emtiaların fiyatları, Merkez bankalarının altın alış ve satış işlemleri, Merkez bankalarının para politikaları, Reel faiz hadleri, Enflasyon oranları, Dünya ekonomilerinin büyüme hızları, Altın üreticilerinin hedging işlemleri, Altının işlem gördüğü vadeli piyasalardaki kısa ve uzun pozisyon miktarı, Spekülatif amaçlı işlemler, ABD Doları’nın diğer para birimleri karşısındaki değeri"









Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.