4 KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.075 TL

GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ağustos 2019 09:33
4 KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.075 TL
TÜRK-İŞ’in Temmuz 2019 “Açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçları açıkladı.

Açıklamada, “Milyonlarca çalışanın geçim ücreti haline dönüşen asgari ücret bugün değil bir ailenin, tek bir işçinin bile geçimini sağlamaya yetecek düzeyde değildir” denildi.

Tıkla


Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ)’nun Temmuz 2019 “Açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.075,24 TL.  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.759,73 TL. olarak belirlendi. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.564,52 TL. olarak hesaplandı.


TÜRK-İŞ Araştırmasına göre; toplumun ağırlıklı bölümünü oluşturan ücretli çalışanlar ve emeklilerinin geçim şartları, ücret gelirlerinde yapılan artışa rağmen iyileşmedi. Toplu sözleşme kapsamındaki çalışanların ücret gelirlerinde artış beklentisi devam ediyor.


TEK KİŞİYE BİLE YETMİYOR


2019 yılının tamamında geçerli olmak üzere bekar bir işçi için aylık net asgari ücretin 2.020,90 TL olarak belirlendiği ifade edilen araştırmada; şu değerlendirmeye yer verildi: “Milyonlarca çalışanın geçim ücreti haline dönüşen asgari ücret bugün değil bir ailenin, tek bir işçinin bile geçimini sağlamaya yetecek düzeyde değildir. Yeni asgari ücretin uygulamaya başlamasından buyana yapılması gereken harcama tutarı her ay artmakta ve yapılan zamların etkisiyle aile bütçesine ek yükler gelmektedir. Yılbaşında bekar bir işçinin asgari ücret aylık net 417, 77 TL artarak 2.020 TL olmuştu. Fakat daha aradan yedi ay geçmesine karşın bu işçinin yaşam maliyeti ile mevcut asgari ücret arasındaki fark 543,62 TL’ye ulaşmıştır. Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 134 TL., ve bir önceki yılın ayına göre 361 TL arttı. Ailenin yapılması gereken toplam harcama tutarı ise son 7 ayda 437 TL, son bir yılda ise 1.176 TL. artış gösterdi”











 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.